Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ ВИКЕНТИЕВ ПРЕД ПРОВАЛ?

Едно от най-шумните дела срещу магистрати за последната година може да се сгромоляса с пълна сила. През седмицата Параграф 22 научи от висши магистрати, че поради некомпетентността и некадърността на следовател от Националната следствена служба (НСлС) разследването срещу бившия заместник районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев е пред провал.
Паметен ще остане денят, когато Димитър Викентиев бе арестуван. На 12 февруари тази година той се оказа първият окован с белезници прокурор. Това стана възможно с влизането в сила на промените в конституцията, според които магистратите вече нямат имунитет срещу задържане.
Още тогава срещу него бяха повдигнати общо десет обвинения - няколко за длъжностно престъпление (чл.282 от Наказателния кодекс), за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК), няколко за подкуп (чл.302 от НК) и за кражба (чл.194 от НК).
Еуфорията на прокуратурата, че успява да си чисти редиците, обаче бързо бе попарена от съда. На 20 февруари Софийският апелативен съд пусна Димитър Викентиев от ареста срещу 5000 лв. парична гаранция. Според магистратите част от доказателствата по делото са събрани неправомерно, други пък били стари като смъртта, а останалите са недостатъчни, за да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.
Въпреки това, ден след като въззивната инстанция се произнесе - на 21 февруари - Висшият съдебен съвет освободи от длъжност Димитър Викентиев и от висините на имунитета той падна на земята като обикновен гражданин с няколко висящи производства.
След неговото уволнение нещата като че ли затихнаха. Медиите и обществото чакаха разследването да приключи и да бъде внесен обвинителен акт в съда.
През тези дни обаче стана ясно, че делото срещу бившия заместник районен прокурор на Оряхово зациклило. Според неофициална информация това се дължи на гаф, допуснат от следовател по делото. И следствието, и прокуратурата обаче отказаха да съобщят името му, защото тепърва ще се решава дали срещу него ще бъде образувано дисциплинарно производство за виновно неизпълнение на служебните задължения.
Източници на Параграф 22 сочат, че въпросният следовател грубо е нарушил чл.161 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК):
(1) В досъдебното производство претърсване и изземване се извършват с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района на който се извършва действието, по искане на прокурора.
(2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешението по ал.1, като протоколът за извършеното действие по разследването се представя от наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но не по-късно от 24 часа.
(3) В съдебното производство претърсване и изземване се извършват по решение на съда, който разглежда делото.
Казано накратко, следователят не е спазил 24-часовия срок, в който е трябвало да предаде в съда за одобрение протокола от изземването и претърсването в дома на Викентиев. А там бяха открити множество залежали преписки, дела и голяма сума пари в евро и левове. Това означава, че вещите и документите, описани във въпросния протокол, не могат да бъдат приети от съда като веществени доказателства от съда и отиват по дяволите.
По този повод висши магистрати коментираха пред Параграф 22, че каквото е събрано по делото, това ще бъде внесено в съда, пък той да се произнася според представените доказателства.
За техен късмет наблюдаващ прокурор по делото е Стелиана Кожухарова от Софийската градска прокуратура. Параграф 22 се увери, че тя няма никакво намерение да вдигне ръце и да претупа случая. Срещу Димитър Викентиев са повдигнати няколко обвинения и има няколко отделни протоколи за претърсване и изземване. Предстоят още действия по разследването, така че е много рано да се правят каквито и да е прогнози. Но аз не бих казала, че делото е пред провал. То още не е приключило, каза за Параграф 22 Кожухарова. Тя допълни, че по делото работи не един следовател, а група от разследващи и прокуратурата поддържа постоянна връзка с тях.
Другият проблемен, който стои пред разследващия екип, е отказът на Народното събрание да снеме имунитета на депутата от БСП Тома Томов.
Както вече е известно, на 14 февруари тази година главният прокурор Борис Велчев поиска от парламента да лиши от имунитет народния избраник. Неговото име се появи в хода на разследването срещу Димитър Викентиев. По данни на държавното обвинение, докато Томов е бил районен прокурор на Оряхово, е действал в съучастие със заместника си Викентиев и трябваше да бъде разследван за подкуп и прекратяване на наказателни преследвания по поръчка.
На 1 юни обаче Народното събрание отказа да снеме имунитета на депутата от БСП. Томов и Викентиев са извършили част от престъпленията в съучастие. Така че в момента ни е трудно да конкретизираме вината само на единия, без да можем да привлечем като обвиняем и другия, обясни още Кожухарова.
Според нея до края на годината все пак разследването срещу Викентиев ще приключи. Тогава ще се прецизират обвиненията срещу бившия заместник районен прокурор на Оряхово и обвинителният акт ще бъде внесен в Софийския градски съд. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във