Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО СРЕЩУ ЗАРЕШЕТЕНИ ВЕЧЕ ИЗНУДВАЧИ ПАК В СЪДА

Делото за рекет на шефа на Търговска база Камен Йосифов, по което подсъдими са двама общински съветници от Русе - лидерът на партия Радикали Тодор Бонев и колегата му от Северна лига Цветан Стефанов-Гербера, в сряда (17 септември) най-после тръгна. На предишното заседание на 25 юни то беше отложено заради хипертоничната криза на адвокат Марин Марковски, който е защитник на Бонев. Марковски не се яви и на предишното заседание. Тогава причината беше ангажимент по дело във Върховния касационен съд. За неявяването му тогава съдът му наложи глоба от 200 лева.
И тази седмица подсъдимите и адвокатите им се опитаха да поискат прекратяването на процеса и връщането му за доразследване, но съдът отказа и даде ход на делото. Тогава бе поискан отвод на съдебния състав начело с председателстващия Петър Балков заради евентуална предубеденост. В съда бе пуснат запис от заседание на Общинския съвет-Русе, където Бонев гласува против предложението Балков да получи разрешение да закупи общинско жилище. Затова адвокат Марковски пожела Балков да бъде заменен.
Съдията поиска почивка, а после декларира пред залата, че не се чувства предубеден и пристрастен. Според него семейството му не купило жилището не защото не било одобрено, а защото не събрало средствата за това. Отхвърлен бе и поисканият отвод на двете съдебни заседателки.
След близо два часа спорове най-после бе даден ход и на процеса. Подсъдимите обаче отказаха да говорят, преди да изслушат всички свидетели по делото, които са общо 17. Според Тодор Бонев обаче обвинителният акт е пълен с художествени измислици. Съветникът заяви и че не познава съседите си на подсъдимата скамейка Светлозар Илиев и Петко Петков.
Според държавното обвинение преди години в качеството си на лидер на СДС Тодор Бонев предложил за управител на Търговска база съученика си Камен Йосифов. След като последният приватизирал фирмата, Бонев поискал като благодарност 50% от нея, или 100 000 евро, които Йосифов му отказал. Тогава в акцията срещу него се включил и друг общински съветник и деец на СДС Цветан Стефанов. Той свързал Бонев с близкия до СИК Светлозар Илиев, който пък привлякъл приятеля си Петко Петков. Сега четиримата отговарят пред Темида по обвинение за рекет, но Стефанов е обвиняем само като помагач.
Делото срещу двамата общински съветници и срещу бившите СИК-аджии, а сега затворници Светлозар Илиев и Петко Петков е за това, че от февруари до април 2004 г. четиримата чрез демонстриране на сила чрез присъствие на множество лица, свързани със силови групировки и заплахи са принуждавали шефа на Търговска база Камен Йосифов да даде на бившия лидер на СДС Тодор Бонев 80 хиляди лева и да издаде като управител на Търговска база запис на заповед за 100 хиляди евро на Светлозар Илиев. Миналата година съдът постанови ефективни присъди на четиримата за общо 27 години затвор. В предишния процес бившият лидер на СДС-Русе, а сега председател на партия Радикали и общински съветник Тодор Бонев получи на 11 октомври 2007 г.от Русенския Окръжен съд ефективна присъда от шест години затвор. На четири години затвор бе осъден и друг бивш син активист и сегашен общински съветник Цветан Стефанов-Гербера. Девет години лишаване от свобода получи бившият сикаджия Светлозар Илиев, който с добавено наказание трябваше да излежи общо 11, а осем получи колегата му Петко Петков. За да присъстват на делото, Светлозар Илиев и Петко Петков трябваше да излизат от затвора, където излежаваха други обвинения за рекет и участие в организирана престъпна група. През 2005 г. те бяха осъдени на по 10 години зад решетките заедно с още 11 души от престъпна група, срещу която бяха повдигнати общи 63 обвинения за изнудване, грабеж, хулиганство, трафик на момичета с цел проституция.
Четиримата подсъдими по процеса за рекета срещу Камен Йосифов трябваше да заплатят и граждански иск от 80 000 лв. Присъдата обаче бе обжалвана и върната от Апелативния съд във Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във