Параграф22 Daily

§22 Анализи

Делото за фалита на "Ню Геймс" тръгва на 7 април

Софийският градски съд насрочи за 7 април делото, с което "Ню Геймс" АД - фирмата на Васил Божков, чрез която той контролираше приходите и разходите на Националната лотария. Както "БАНКЕРЪ" пръв писа преди седмица, тя поиска сама да бъде обявена в несъстоятелност, след като  прекрати основната си дейност заради промените в Закона за хазарта. Отделно - заради обвиненията, че частните лотарии са "спестили" стотици милиони левове от данъци - сметките на "Ню Геймс" бяха запорирани от НАП и тя на практика остана без възможност да извършва каквито и да било разплащания..

До късно вечерта в сряда (11 март) не беше ясно дали Софийският градски съд ще спази препоръките на Висшия съдебен съвет и ще отложи откритите съдебни заседания за месец заради коронавируса. Ако това се случи, делото за фалита на "Ню Геймс" едва ли ще може да започне преди лятната съдебна ваканция, защото СГС отдавна вече насрочва заседания дори за догодина.

Другото известно до момента е, че съдебно-счетоводна експертиза ще установява финансовото състояние на хазартното дружество. Съдът е изискал от НАП пък да му изпрати годишните финансови отчети и данъчни декларации на "Ню Геймс" за 2017, 2018 и 2019 година. СДВР ще трябва да изпрати пълна справка за наличните фирмени автомобили, а Службата по вписвания - да посочи всички данни, които са налични при нея за имотите на дружеството.

След като "Ню Геймс" хлопна кепенци, лотарията остави задължения към  хиляди дребни търговци, които разпространяваха "талончетата на късмета" из цялата страна. Тези талончета им останаха за спомен, защото от лотарията нито им ги иззеха, нито им ги платиха. Загубите, които търговците трябва да преглътнат, никак не са пренебрегване: различни източници сочат неофициално суми в размер 30-50 млн. лева.

Част от "милионерите" на Националната лотария също проплакаха, че не са си получили дори 1/10 от спечелените печалби. Основният въпрос пред тях е дали ще могат да си вземат парите въобще, тъй като в производството по несъстоятелност те ще се наредят най-накрая в дългата редица на кредиторите на "Ню Геймс". А отговорът зависи от това, което ще установят синдикът и експертите, допуснати от съда, които тепърва ще установяват финансовото състояние на дружеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във