Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО ЗА ПОЖАРА В БУРГАСКОТО ХЕИ ВЛИЗА В СЪДА

Кой е виновен за пожара в сградата на ХЕИ в Бургас през януари тази година, при който загинаха две жени? Разследването на трагедията приключи и прокуратурата е готова с обвинителния акт. Срещу техника Димо Митев ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост (чл.331, ал.3 от НК). То предвижда затвор до пет години. Това разкри пред Параграф 22 наблюдаващият прокурор по делото Емил Христов.
Доказателственият материал е от цели 2000 страници, събрани в осем тома, и страните по делото вече са се запознали с тях. Става дума за общо 23 души - пострадали и близки на загиналите, както и на шефката на РИОКОЗ (Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве) - Бургас, д-р Светла Станчева.
Жертви на огнения ад в Бургас на 15 януари тази година станаха 51-годишната лекарка Людмила Калоянова и 61-годишната санитарна инспекторка Катя Колева. Те издъхнаха в спешното отделение на болницата минути след като бяха откарани там.
Самият пожар избухва към 14 ч., а гъстият задушлив дим покрива центъра на града. Полицаи и пожарникари отцепват района в радиус от 500 м десетина минути по-късно. По това време в сградата вътре се намират близо 150 души - служители и граждани.
В продължение на близо два часа екипите от огнеборци свалят с автокранове от покрива и от первазите на прозорците хора, които избягали нависоко от пламъците. Общо 25 души от пострадалите при пожара само за няколко часа преминават преглед през спешното отделение на болницата в морския град.
Трима служители на МВР, от които един пожарникар, също са настанени в реанимация в тежко състояние, но без опасност за живота им. Шестима служители от персонала на сградата пък са настанени във вътрешното отделение с различни степени на обгазяване.
Според събраните улики, виновен за цялата тази трагедия е техникът от РИОКОЗ - Бургас, Димо Митев. Той ще отговаря пред Темида освен за двата смъртни случая още и за нанесените имуществени щети на сградата. Според първоначалната експертиза те възлизат на около 170 000 лева.
Причината, поради която разследващите определят Митев като причинител на трагедията, бил включен в мрежата поялник, забравен върху телевизора в стаята му в мазето. Оперативните работници при огледа на изгорялата сграда се натъкнали на уреда. Комплексната пожарно-техническа и електротехническа експертиза, изготвена впоследствие от трима специалисти от МВР и от двама независими експерти, показала, че именно от включения поялник е започнал най-големия пожар в Бургас за последните няколко години.
Вещите лица успели да отговорят и на куп други въпроси, като например: какви са причините за запалването, какъв е съставът на задушливия дим и как точно той се е разпространил в сградата. Химическата експертиза, извършена по време на предварителното производство, е установила силна концентрация на отровни вещества в пушека от пожара, изпълнил сградата на бургаското ХЕИ в трагичния ден.
Двете жертви на практика не са имали почти никакви шансове да оцелеят. Те са издъхнали за изключително кратко време - за около две-три минути. Пробите от кръвта на загиналите жени показали наличие на 60% карбокси-хемоглобини, а за летален изход според токсиколозите е достатъчна концентрация от 30 на сто. Отровите се образували от фаталната комбинация на газове при изгарянето на стиропор, блажна боя, разредители и изкуствена кожа. Следи от тези вещества са открити в помещението, откъдето се е разразил пожарът.
Доказано е по безспорен начин, че пламъците са тръгнали именно от забравения включен поялник в стаята на техника. Митов оставил 100-ватовия уред върху телевизора в помещението, разположено в мазето на сградата, излязъл от стаята и заключил вратата. Връщайки се след около 40 минути, майсторът забелязал струйката дим, която излиза изпод вратата на стаята му.
Според специалисти по противопожарна охрана, тогава Митев е допуснал две основни грешки, които в крайна сметка са стрували живота на двама души. Първо, отворил е вратата на помещението, с което е захранил с кислород слабите до този момент пламъци, и второ, отворил задната врата на сградата, което допълнително подсилило огъня.
Празното пространство по вертикала - от първия до последния етаж между вътрешното стълбище спомогнало димът бързо да се разнесе из сградата и да плъзне по всички коридори.
По ирония на съдбата смъртта застигнала двете жени, докато се опитвали да напуснат стаята си, следвайки евакуационния план на помещенията. Останалите обитатели на сградата затворили вратите на кабинетите си, отворили прозорците и скочили през тях. Така успели да се спасят, сочат фактите.
В хода на разследването криминалистите се натъкнали и на друг интересен факт. В сградата е имало пожароизвестителна система, която обаче не се задействала. При огледа след огнената стихия се установило, че от таблото, от което тръгват кабелите за системата, липсвали батериите. По всяка вероятност те са откраднати.
Разследващите не са се натъкнали на пропуски от страна на административното ръководство на РИОКОЗ. Документацията, включително и противопожарната, били изрядни.
Към момента обвинение е повдигнато единствено срещу техника Димо Митев. При огледа на стаята му било установено, че там има монтирано допълнително електрическо табло, което липсвало в оригиналния проект на сградата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във