Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОТО ЗА УБИЙСТВОТО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ПАК ЗАЦИКЛИ

По всичко личи, че второинстанционното дело за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, което от 2003 г. върви в Софийския апелативен съд, най-вероятно няма да приключи и тази година. Причината е, че в понеделник (23 януари), още по време на първото заседание за 2006-а, апелативните магистрати отново се оказаха в позната - за съжаление - ситуация: с ръце, здраво завързани на гърба. И то не от друг, а от свидетел на обвинението, който идеално се вписва в понятието неблагонадежден.
Става дума за гражданина Петър Цветков, който в подземния свят е известен с прякора си Пилето. В момента той излежава присъда за въоръжен грабеж в Софийския централен затвор, която изтича през 2007-а. По неизяснени засега обстоятелства, през 2000 г. той изкарва около два месеца в една килия с Ангел Василев, подсъдим като поръчител на атентата срещу Андрей Луканов.
На пръв поглед в това съжителство няма нищо странно, защото по делото за убийството на бившия премиер са се случвали и далеч по-особени неща. В частност обаче любопитното тук е, че Ангел Василев изтърпява мярката си за неотклонение задържане под стража в следствения арест на столичния бул. Д-р Г. М. Димитров № 42 (на същия адрес се намира и Националната следствена служба). Докато Петър Цветков би трябвало да излежава присъдата си на другия край на столицата - в Трудово-поправителното общежитие (ТПО) Кремиковци, което е поделение на Софийския централен затвор.
Досущ като стар пандизчия, научен от живота зад решетките да се възползва от всяка възможна ситуация, през 2001 г. Петър Цветков-Пилето решава да се направи на интересен и да поработи за намаляване на присъдата си. Ето защо той мощно нахлува в публичното пространство и за отрицателно време става медийна сензация.
Интересът към него е обясним, защото той откровено споделя с широката общественост, че е бил тикнат в килията на Ангел Василев от следователите по делото за убийството на Андрей Луканов - Богдан Карайотов и Олег Янев. А сделката между тримата трябва да бъде осъществена на три етапа. Най-напред Петър Цветков убеждава Ангел Василев да признае пред него, че е поръчал атентата срещу Луканов. След това затворникът става свидетел на обвинението срещу строителния предприемач. А накрая Богдан Карайотов и Олег Янев уреждат част от делата на Цветков (по онова време те са общо 27 на брой) да бъдат прекратени.
По-късно Петър Цветков обръща плочата и обявява на висок глас, че никога не е сключвал сделки със следователите Богдан Карайотов и Олег Янев. Тъкмо обратното - бил е заплашван не само от тях, ами и от още цял рейс длъжностни лица: бившия шеф на сектор Тежки криминални престъпления в ДНСП - полк. Ботьо Ботев; бившия следовател Димитър Димитров (пенсиониран през 2001 г. от Националното следствие след скандал по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева), бившия главен секретар на МВР - ген. Божидар Попов (вече покойник), действащия следовател Емил Иванов...
На 7 февруари 2005 г. Софийският апелативен съд допусна Петър Цветков да свидетелства по делото по искане на защитата и днес, почти една година по-късно, магистрати и адвокати най-вероятно вече горчиво съжаляват за постъпката си. Причината е, че на заседанието в понеделник (23 януари) в съдебната зала Петър Цветков-Пилето запя съвсем друга - трета песен.
По онова време той наистина е бил заплашван от всички, че са му спретнали 27 дела за грабежи, отвличания и убийства, заради които ще умре в затвора и ще изгние зад решетките. Но, за най-голяма изненада на съда и защитата, тези заплахи не били свързани с делото за убийството на Андрей Луканов, защото него въобще не са обсъждали. Нещо повече - Петър Цветков категорично заяви, че никой не го е натискал да свидетелства срещу Ангел Василев, а журналистите си пишели каквото си искат.
За да установят кога Петър Цветков-Пилето говори истината - през 2001 г. пред медиите, или на 23 януари 2006 г. - в съдебната зала, апелативните магистрати уважиха искането на Димитър Вълчев, адвокат на Ангел Василев, и призоваха за следващото заседание (то ще се проведе на 27 март) петима репортери, които през 2001 г. са имали вземане-даване с въпросния свидетел.
Освен свидетелския екшън по време на първото заседание по делото за убийството на Андрей Луканов се случиха още две събития, последствията от които са непредвидими. В понеделник (23 януари) адвокат Любен Панайотов представи на съда оригиналния паспорт на свидетеля по делото Олег Проценко. Според защитника фактът, че този документ е в ръцете му, а не е приложен в материалите по делото, доказва само едно: преди шест години Олег Проценко е бил отвлечен от Украйна, а не е предаден от тамошните компетентни власти по надлежния ред.
Мнозина сигурно са забравили, но през януари 2000 г. полк. Ботьо Ботев и следователят Олег Янев докараха Проценко със самолет от Москва и обявиха, че са заловили физическия убиец на Луканов. Три месеца по-късно Ботьо Ботев докара от Украйна Александър Русов (пак без документи за самоличност), обяви го за физическия убиец на Луканов, а Проценко бе трансформиран в екзекутор на друг украинец - Сергей Шанин.
Връзката между покушенията срещу Андрей Луканов и Сергей Шанин (по делото Луканов адвокат Панайотов защитава Алексей Кичатов, а по делото Шанин - Олег Проценко) е пистолетът, с който според следствието и прокуратурата двамата са застреляни. Точно по този повод в понеделник (23 януари) органите на досъдебното производство бяха споходени от още една неприятна изненада. Пред съда адвокат Любен Панайотов представи опис на веществените доказателства по делото за убийството на Сергей Шанин, от които става ясно, че бившият премиер и украинецът не са убити с едно и също оръжие.
За да бъде доказано това, съдът трябва да разпита свидетеля Чавдар Францов. През март 1996 г. именно той е прибрал пистолета, с който е застрелян Сергей Шанин. А няколко месеца по-късно - през септември, го дава на килърите, които трябва да застрелят Андрей Луканов. Поне от година и половина обаче въпросният свидетел Чавдар Францов е в неизвестност. И никой не е в състояние да отгатне дали съдебната полиция и органите на МВР ще успеят да го издирят през следващите два месеца и да го осигурят за следващото заседание, насрочено за 27 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във