Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕЛОВО

В сряда (1 ноември) Висшият съдебен съвет свали имунитетите на прокурорите от Варненската окръжна прокуратура Тони Томов и Карен Бейлерян.
В началото на септември от Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщиха, че двамата са направили опит да склонят варненски адвокат да даде неверни показания пред Варненската военноокръжна прокуратура, която проверявала работата на дознател от РДВР-Варна. По случая е образувано досъдебно производство по два текста на Наказателния кодекс (НК): чл.294, ал.4 - опит за осуетяване на наказателно преследване, и чл.143, ал.1 - опит за принуда. Тони Томов и Карен Бейлерян обаче не са привлечени като обвиняеми, защото по онова време са имали магистратски имунитет.
На 24 октомври главният прокурор Борис Велчев внесе във ВСС искане за снемане на имунитетите на двамата, а седмица по-късно докладва пред съвета за какво всъщност става дума.
На 7 март 2006 г. варненският дознател Владимиров е разпитвал лице, заподозряно в извършване на престъпление. В стаята е присъствала и адвокат Диана Иванова. Накрая дознателят е накарал задържания да се подпише под предварително подготвен протокол за разпит, в който той признава вината си, но арестуваният е отказал. Тогава, в пристъп на гняв, дознателят го стиснал с лявата си ръка за гушата, а с дясната го ударил.
Няколко дни по-късно набитият е подал жалба във Варненската окръжна прокуратура. За изясняването на инцидента е образувана проверка. Тя е възложена на прокурор Тони Томов, а на по-късен етап в нея се включва и колегата му Карен Бейлерян, защото дознателят Владимиров е син на шофьора на варненския апелативен прокурор.
От справката, която Борис Велчев прочете пред ВСС в сряда (1 ноември), двамата му подчинени са се опитали да притиснат адвокат Диана Иванова да не свидетелства срещу дознателя, защото той е човек с връзки, млад и кариерата му е едва в началото. Според главния прокурор подобно поведение е недопустимо, а Висшият съдебен съвет трябва да свали имунитетите на Тони Томов и Карен Бейлерян, за да бъде изяснена цялата истина по случая.
Преди да реши съдбата на варненските прокурори, ВСС прие да ги изслуша. Пред страшния съд двамата отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск върху адвокат Диана Иванова. Те категорично заявиха, че защитничката е излъгала, защото иска да стане известна. Освен това Тони Томов и Карен Бейлерян допълниха, че не се притесняват от наказателното преследване срещу тях, защото това бил единственият начин истината да излезе на бял свят. А когато делото срещу нас бъде прекратено поради липса на доказателства, със сигурност ще съдим Иванова за набедяване, обещаха двамата прокурори почти в един глас.
Няколко минути по-късно с 19 гласа за ВСС свали имунитета на Тони Томов, докато за свалянето на имунитета на Карен Бейлерян гласуваха само 18 кадровици на Темида.
Вторият дисциплинарен казус, който Висшият съдебен съвет реши на 1 ноември (сряда), е свързан с нетолкова далечното минало на бившия военен обвинител и настоящ заместник-апелативен прокурор на София Николай Ганчев.
Преди около месец и половина главният прокурор Борис Велчев поиска да уволни Ганчев за уронване на престижа на съдебната власт. И по-точно - за поддържането на нерегламентирани контакти с бившия шеф на СИК в Русе Илиян Пенев-Мацола през зимата и ранната пролет на 2004 година.
Скандалът избухна в средата на май 2006 г., когато шефката на отдел Инспекторат във Върховната касационна прокуратура (ВКП) Малена Филипова огласи, че бившата НСБОП (днес ГДБОП) е внесла във ВКП 16 папки със специални разузнавателни средства, приложени срещу корумпиран висш магистрат. А около месец по-късно стана известно, че всъщност става дума за двама висши магистрати - Николай Ганчев (по онова време шеф на отдел Военен във ВКП) и Люлин Матев - окръжен прокурор на Русе до лятото на 2004 година.
В сряда споменът за Николай Ганчев бе възкресен, защото тричленният дисциплинарен състав, който трябва да реши съдбата му, е поискал копие от протокола на заседанието на ВСС, проведено на 23 февруари 2006-а.
Тогава ВСС разгледа предложението за уволнението на заместник-председателя на Военноапелативния съд Свилен Александров, внесено от петима прокурори, членове на съвета. Според тях Александров трябва да бъде изгонен от съдебната система, защото е корумпиран, а вината му е била установена чрез специални разузнавателни средства още през 2000 година.
На 23 февруари обаче ВСС отхвърли искането за уволнението на Александров с мотива, че петимата прокурори са нарушили чл.31, ал.3 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), който гласи: Материалният носител, съдържащ информация, която не се използва за изготвяне на веществени доказателствени средства, се унищожава в 10-дневен срок с протокол. Тоест, след като срещу Свилен Александров не е било образуано наказателно производство, информацията срещу него е трябвало да бъде унищожена още през 2000 г., а не да бъде съхранявана на неизвестно място и да се използва като компромат.
Та тогава ВСС прие принципното решение да не обръща никакво внимание на информация, която е събрана чрез специални разузнавателни средства, не е използвана за нуждите на наказателния процес и не е унищожена по законоустановения ред.
Именно на това принципно решение разчита днес и Николай Ганчев, защото според Закона за специалните разузнавателни средства касетките, върху които са записани разговорите му с Мацола, е трябвало да бъдат унищожени още преди две години. А не да бъдат внасяни във Върховната касационна прокуратура...
Членовете на ВСС единодушно разрешиха на тричленката да ползва протоколите от заседанието на 23 февруари 2006 г., след което посегнаха към третия дисциплинарен казус.
На 25 октомври ВСС разгледа предложението на софийския районен прокурор Александър Налбантов, с което той поиска неговият подчинен Яни Костов да бъде уволнен за забавянето на около 3000 преписки и дела. Преди седмица съветът сформира дисциплинарна комисия в състав - проф. Александър Воденичаров, декан на Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград, адвоката Любомир Цеков и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков. А последният работи... кабинет до кабинет с майката на Яни Костов - Мария Костова, защото тя също е съдия във ВАС.
В сряда обаче Панайот Генков постъпи по единствено разумния начин и си направи отвод, а на негово място в тричленката влезе Виолета Бояджиева, председател на Варненския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във