Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕМБИ - БЕГАЧЪТ НА ДЪЛГИ РАЗСТОЯНИЯ

Ако в подземния свят се провеждаше шампионат по дълго бягане с препятствия, безспорен победител, въпреки прякора си Демби (т.е. Дебелия), щеше да е дясната ръка на Антон Милтенов-Клюна - Димитър Вучев.
В състезанието Демби се включва още в средата на 90-те години на миналия век, но звездата му изгрява в нощта на 16 срещу 17 септември 2001 г., когато един от маститите наркодилъри в София - Леонид Фотев-Льоня - Джуджето (кумец на небезизвестния тартор на контрабандата - висаджията Методи Методиев - Мето Илиянски), и приятелката му Албена са заклани в дома им в столичния ж.к. Красна поляна.
Досущ като в криминален роман Антон Милтенов-Клюна и Димитър Вучев-Демби научават за зверството още преди труповете на Льоня Джуджето и на Албена да са изстинали. Те настигат убийците на Джуджето в кв. Иваняне. След престрелка са убити Петър Петров-Кюстендилеца и Христо Стефанов. По данни на полицията именно Кюстендилеца е резнал гърлото на Джуджето и приятелката му. След касапницата Клюна и Демби са обявени за издирване от полицията. По- късно те се предадоха сами на полицията, дадоха показания, а по случая бе образувано дело срещу неизвестен извършител.
Година по-късно Демби отново показа, че шило в торба не стои и името му пак се чу. Този път заради опита за покушение над Илиян Варсанов, враг № 1 на неговия патрон Клюна. На 16 август 2002 г. Варсанов за малко не бе разстрелян с автомат пред столичната кръчма Двете халби в ж. к. Белите брези. Наркодилърът избяга от полесражението, отнасяйки в тялото си три куршума. МВР разпространи версията, че атентатът срещу него е дело на Антон Милтенов-Клюна. Образувано бе следствено дело с обвиняеми: Антон Милтенов, Димитър Вучев-Демби, Рехджан Реджеб Низан-Роко, Бисер Илиев, Александър Валентинов-Зелката, Кирил Кърнолски-Бакшиша, Цветан Деянов, Росен Пенев-Млекаря и Георги Нацев. Демби беше нарочен за организатор, а Клюна за поръчител на покушението. През 2003 г. делото срещу Клюна и Демби бе приключено поради липса на доказателства.
В ареста Вучев попадна отново през февруари 2004 г., след като на 15 същия месец бомба самоделка гръмна пред вратата на апартамента на наркодилъра Мирослав Пелтеков-Пелтека в бл. 416 в ж.к. Люлин. Следващата среща на Демби с полицията бе през септември 2004 г., по време на специализираната полицейска операция, разпоредена от главния прокурор Никола Филчев в отговор на убийството на Асен Петров-Шаки на 1 септември 2004 година. Демби бе задържан на 2 септември с прокурорско нареждане за 72 часа. На 6 септември бе пуснат срещу 700 лв. парична гаранция, защото срещу него бе повдигнато единствено обвинението, че е ползвал незаконно късовълново радио (радиостанция).
Тези 700 лева за малко да изядат главата на Вучев. Ако не беше паричната гаранция, той щеше да клечи в ареста и нямаше да се стигне до следващата среща с неизвестните му душмани. На 12 септември 2004-а неизвестни стрелци с две коли го нападнаха пред тунела от ж.к. Люлин към центъра. Вучев и телохранителите му обаче се отърваха без драскотина. Въпреки това срещу тях бе образувано полицейско дознание за едро хулиганство, а прокуратурата поиска постоянен арест за Вучев, бодигардовете му Георги Нацев, Милен Сотиров, Росен Кръстев и Николай Рачев. На заседание на 16 септември Софийският районен съд обаче не уважи искането на прокуратурата и пусна Демби срещу 3000 лв. гаранция. Мотивът на съдиите бе, че срещу петимата няма доказателства, че са стреляли. Освен това бе изтъкнато, че те са неосъждани, с установена самоличност и с постоянни адреси.
Премеждията на Димитър Вучев продължиха и през 2005 г. Този път го изненада бомбен атентат на 12 юни, на 2 км от Костенец. Взривено обаче бе Ауди А6 с охраната на Демби и Мартин Станков-Рашо, самите те пътували в Мерцедес. Взривното устройство гръмнало само, докато седящият на дясната предна седалка Иван Иванов го е държал в скута си. От бомбата най-сериозно пострадали Иванов и Георги Нацев, който шофирал. По-леко засегнати бяха Христо Кънчев и Пламен Дойчинов. Колкото до Рашо и Демби - те се отърваха само с уплаха.
Като по вода му вървя на Демби и през следващата 2006 г., въпреки мераците на Темида и МВР да го зарешетят веднъж завинаги. Тайният свидетел по делото срещу двамата братя Красимир и Николай Маринов - Маргините - Велин Добрев, през февруари изненадващо накисна Вучев, че е подготвял убийствата на братята наркодилъри Балеви и Радослав Иванов-Темерута. Демби веднага бе прибран на топло с общо пет обвинения, включително за участие в организирана престъпна група и притежание на оръжие.
На 1 март 2006 г. пролетта дойде по-рано специално за Демби и той излезе от ареста, за да й се порадва на воля. Софийският апелативен съд го пусна с мярка за неотклонение - подписка. Не може да се направи обосновано предположение за обвиненията в подготовка на три убийства, организиране на престъпна група и притежание на оръжие, прецени съдът.
Десет месеца по-късно логично последва поредният опит за покушение над вечно изплъзващия се Демби. На 6 декември сутринта неизвестни килъри причакаха колата, в която се намирали той и жена му на излизане от дома им в кв. Симеоново. Стрелците открили огън, но Демби настъпил газта и успял да се измъкне. С наранявания от счупено при стрелбата стъкло Вучев постъпи в болница. След едночасова манипулация окото на Демби бе спасено и той отново можеше да се радва на пъстротата на живота.
А той дотолкова бе пъстър, че само 8 часа след атентата срещу него един от враговете му, Радослав Иванов-Темерута, се надяна на смъртоносен куршум току пред Шесто РПУ. Криминалистите веднага започнаха работа по една версия - отмъщение. Демби бе прибран с постоянна мярка задържане под стража. Този път Софийската районна прокуратура използва финт и поиска мярката заради грабеж на мобилен телефон и 400 лв., извършен от Демби преди години. С времето тази мярка бе заменена с домашен арест. Днес Димитър Вучев-Демби е по-свободен и от птица. След многократните му срещи с хилавите му противници от МВР и правосъдието, напук на куршумите на килърите, Демби отново чака стартовия изстрел. Бягането продължава...

Facebook logo
Бъдете с нас и във