Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Демби окупира пазара на дрога

Човекът-котка с десетина покушения срещу него, любимецът на Темида, небезизвестният Димитър Вучев-Демби вече е поел изцяло контрола върху разпространението на хероин, амфетамини, марихуана и кокаин в София. Това се говори в средите, наблюдаващи този пазар. Наркоапетитите на свидетеля по обвинението срещу Златимир Иванов-Златко Баретата и бивш негов лейтенант обхващат не само разрастване на структурите му из България, но и участие в трафика на дрога, преминаващ през територията на страната ни.
Държавната машина бе използвана, за да бъдат елегантно отстранени хората, чиито имена бяха спрягани само допреди месеци като високи етажи в наркоразпространението у нас. И тъй като историята има навика да се повтаря - освободилият се терен е зает от новия-стар Демби и авера му Пешо Щангата (известен и с прозвището Фюрера). Показното разчистване на непослушковци от средните равнища в наркобизнеса, които не са се ориентирали коя е правилната посока, ще продължава, предупреждават източници от вътрешното ведомство.
Новото наркоразпределение
Само два месеца след като соченият от МВР като наркокрал, отговарящ за разпространението и пласмента на кокаин не само у нас, но и на Балканския полуостров Христофорос Аманатидис -Таки избяга в ЮАР, стройно изградената му структура започна да се преориентира. В края на миналата година - към Златко Баретата, а в началото на тази (и то още преди ареста на бившия служител на специализирания отряд за борба с тероризма) - към Димитър Вучев-Демби. Към Демби показно и първи се е присъединил един от най-печените дилъри на кока - циганският наркобарон Сако Висаджията. А това е човекът, който е бил плътно зад Таки още докато той и Красимир Каменов-Къро са били нарколейтенанти при Методи Методиев-Мето Илиенския. Илиенския, който държеше освен борсата в Илиенци (откъдето идва и прякорът му) също и контрола върху кокаина и хероина, изчезна мистериозно в края на 2003 година. Сред ъндърграунда и до днес се твърди, че Методиев е бил ликвидиран от Таки и Къро с дейната подкрепа на взривения няколко месеца по-късно, през 2004 г., Стоил Славов-Телето. Категорични доказателства за това твърдение обаче няма, а уликите са само косвени.
Сако Висаджията, който активизира циганските кланове в разпространението на наркотиците, е и човекът, който успял да стъпи на шията на Кирил Киров-Киро Японеца и на синовете му Януш и Спартак, поели бизнеса на баща си с дрога и имотни измами след прострелването на Киров през април 2005 година. А това са огромни ловни полета. Само в столицата (където се реализират горе-долу 70% от наркопечалбите за страната) Сако Висаджията владее освен кварталите Факултето, Суходол и Христо Ботев, но и всички Младости и двете Дружби.
След Сако още десет от общо 13 нарколейтенанти на Таки в София са преминали към Демби и са започнали да му се отчитат. Според хора от ъндърграунда малко след ареста на Златко Баретата в началото на февруари тази година Вучев привикал всички Такеви отговорници на среща в заведение близо до Халите в столицата. Разговор нямало, имало ултиматум. Демби предупредил нарколейтенантите, че ако до 1 март не започнат да работят за него, ще си имат неприятности със закона. Казал им, че ще предостави на правораздавателните органи достатъчно събрани от него и от хората му доказателства и свидетелства, за да ги вкара на топло поне за десет години. А че тази схема действа безотказно, се увери цяла България. Демби предаде на властите Златко Баретата независимо че му дължи живота си.
Само бизнес, нищо лично
Името на Димитър Вучев-Демби нашумя медийно малко преди кумът му - Антон Милтенов-Клюна, да бъде обявен за един от наркобосовете. Двамата са стартирали гангстерската си кариера в края на 90-те при Пантю Пантев, известен като Поли Пантев. Заедно с Клюна и Демби в същата схема - разпространение на кокаин, е и Илиян Варсанов. След разстрела на Поли през март 2001 г. Клюна и Демби решават да заработят самостоятелно. След екзекуцията на Леонид Фотев (известен като Льоня Джуджето) и на приятелката му Албена 28-годишният тогава Димитър Лъчезаров Вучев и с година по-малкият Антон Петров Милтенов са обявени за издирване. През 2002 г. Клюна и Демби са прютени от Мето Илиенския (който е кръстник на Демби) в структурите на ВИС, а ортакът им - Илиян Варсанов, остава верен на СИК. Демби сформира отряд за мокри поръчки, с който не само емва предишния си авер, но и зорко охранява кварталите, дадени под аренда на Клюна от Мето Илиенския - центъра, Лозенец, Иван Вазов, Лагера и Емил Марков. Броени месеци по-късно Милтенов и Вучев нарушават договорката с Методи Методиев и започва кървавото превземане на столичните квартали Люлин Надежда, Дружба и Младост. А дилърите там са на пряко подчинение на партньора на Таки Красимир Каменов-Къро.
Сблъсъкът между наказателната бригада на Демби и наркоразпространителите на Къро е надлежно отразен по медиите. Почти през ден валят новините за отрязани уши и потрошени крайници. Причината за предателството на Демби към кръстника му е прозаична - в бизнеса с дрога се е включил Константин Димитров-Косьо Самоковеца. Контрабандният бос вече е натрупал не само политически контакти, но и десетки милиони и е решил да разшири сферата си на дейност с наркотиците. Косьо също е в близки отношения с Демби. Той е станал кръстник на малкия син на Димитър Вучев - Виторио. Демби и Клюна сменят покровителя си, предоставяйки му изградената наркосистема на Илиенския, а в началото и печалбата от дрогата, която им е предотстъпил Методиев. Хората на Самоковеца набират сили, там е и известният по-късно като лейтенант на Златко Баретата Мартин Станков-Рашо Цивката. Играта, която играят Клюна и Демби, обаче загрубява след масовия побой и последвалата престрелка в дискотека Ескейп в началото на ноември 2003 година. Тогава гуша за гуша се хващат Косьо Самоковеца и Маргините. Ответният удар не закъснява, Демби взривява в края на ноември офиса на модна агенция Визаж, за чиято шефка - Евгения Калканджиева, се знае, че е изключително близка на Маргините. В началото на декември същата година Самоковеца е показно разстрелян в Амстердам. А Демби и Клюна получават смъртни присъди от тримата най-влиятелни босове в подземния свят. Решението да бъдат ликвидирани не се дължи само на двойните игри и комбини на двамата дилъри, ами и на наглостта им - дават изключително лош пример на нелоялност, коментират присъдата анализатори на процесите в подземния свят.
Милтенов и Демби се обграждат със сериозна охрана. От края на 2003 г. до смъртта на Клюна през юли 2005 г. срещу него са извършени четири сериозни, макар и неуспешни, покушения. Опитите за убийство са три срещу Вучев.
Демби при Баретата
Демби окончателно сдава позициите си в наркобизнеса след показния разстрел на кума му Антон Милтенов. Още повече че срещу него се води и дело заради неуспешното покушение от 2002 г. срещу Илиян Варсанов. А Варсанов не само че е оцелял по чудо под дъжда от куршуми, но веднага след опита за убийство е насочил полицията по петите на Демби и Клюна. След смъртта на Милтенов през 2005 г. животът става доста тежък за Демби - смъртната присъда, издадена от престъпните босове, все още е в сила. Държавната машина също се е завъртяла срещу него. И той прави единствения останал му полезен ход - обръща се за помощ към Мартин Станков-Рашо, който вече е сред най-доверените хора на Златимир Иванов-Златко Баретата и е негов лейтенант. Рашо гарантира за Демби и Баретата го прибира под крилото си, където е и Пешо Щангата (Фюрера). Свидетели по делото срещу Демби започват да падат като круши, покосени от куршуми на неизвестни килъри, но пък и оцеляват едва ли не чудотворно. Кървища има и от двете страни на барикадата.
Междувременно, докато Демби минава от една перипетия в друга, Златимир Иванов-Баретата и Красимир и Николай Маринови, известните Маргини, сключват примирие и си поделят контрола върху контрабандата на турски и китайски стоки, минаваща през Южна България. Таки и партньорът му Къро са натикани в ъгъла. Конфликтът между Таки, Маргините и Баретата се изостря изключително, но не продължава дълго. След като в края на 2005 г. Маргините са арестувани по обвинение за организиране на престъпна група и поръчителство за убийството на Иван Тодоров Доктора, Никола Дамянов и генерал о.р. Любен Гоцев, а зад решетките са вкарани и много от доверените им хора, Златимир Иванов и Христофорос Аманатидис също сключват примирие. Сред престъпния контингент се говори, че то им е било наложено от друга известна фигура, която от години живее в чужбина и прескача у нас само от време на време. Обвиняващата фигура, заради която рязко престанаха да падат трупове, била тази на Младен Михалев-Маджо. Таки и Баретата си поделят спорните територии, уточняват печалбите, а след арестуването на несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите, Баретата се намества и на неговите територии.
За да бъде изместен на свой ред от лейтенанта си Димитър Вучев-Демби, след като бе вкаран зад решетките по обвинение за организиране на престъпна група и убийства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във