Параграф22 Weekly

Раздвоение

Демоните на Златанов се кискат необезпокоявани

Председателят на Комисията за конфликт на интереси отбелязвал в скандалните си тефтерчета единствено свои впечатления, които били всъщност цитати на политици

Филип Златанов продължава да крие демоните в своите тефтери.

Подсъдимият бивш председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов поднесе поредната смислова абракадабра по воденото срещу него дело за престъпление по служба. Златанов отново се изкара жертва, но не проговори с имена пред Върховния касационен съд, който трябва да се произнесе в едномесечен срок. Ако тактиката му се окаже успешна, присъдата му може да бъде отменена и даже намалена до условна. Успех за защитата му ще е и ако делото бъде върнато за ново разглеждане. С оглед на съдебните ни реалности у нас най-малко вероятна е възможността ефективната присъда да бъде потвърдена.      

Златанов пообърка правилата на процеса и тръгна да обяснява на ВКС, че е използван и е жертва на политически интриги. А преди това адвокатите му обявиха, че той ще изрази становище, което не е обичайна практика в тази фаза на делото. Съдът разреши, очаквайки подсъдимият да говори по основателността на касационната си жалба. Но Златанов тръгна в грешната посока и съставът му напомни, че висшата инстанция не разглежда делото по същество, а проверява действията на долната. След предупреждението "Кажете по жалбата, разкази тук не приемаме" Златанов се оправда, че е юрист и знае това. Но продължи в същия дух: "Бях оплют, не съм увредил на никого. Бях осъден за колективно решение".

Златанов не каза нищо смислено и когато получи възможност да говори по същество. В последното си изявление пред съда обясни, че записките в "легендарните" му тефтери са от негови телефонни разговори, включително и с политици, както и бележки по преписки, които са му направили впечатление. Никога не бил работил под натиск, а политическите игри и интриги му били непознати. Единственото име, което назова, е на бившия вече шеф на столичното следствие Петьо Петров, който много се зарадвал, че е намерил тефтерите върху бюрото на Златанов.

Малко по-късно пред медиите Златанов вече твърдеше, че искал да каже какво е съдържанието на "тези прословути демонични тефтери", но не му позволили. Записките пък се оказаха нещо съвсем различно от казаното пред съда - те били не негови впечатлениия, а "цитати". Това личало и от обстоятелството, че употребените в тях думи изобщо не били част от неговия речник, той просто записвал чуждите изрази. Но пък, от друга страна, тези чужди изрази - "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други, подредени срещу инициалите "И.Ф.", "Ц.Ц.", "Б.Б." и прочее случайни буквосъчетания, не били политически поръчки, а просто части от телефонни разговори. Той за нищо не бил молен, но си записвал, "защото трябваше по някакъв начин да се гарантира работата на комисията". Поне той така си го представял. След което Златанов упрекна медиите да не коментират имена, защото по този начин, а и благодарение на прокуратурата се създал демоничният му образ.

В увъртанията и мълчанието на Златанов няма нищо чудно, защото шансът му да излезе чист от процеса не е малък. Първо прокуратурата скри по-голямата част от съдържанието на тефтерите, после измисли възможно най-формалните и незначителни обвинения, а накрая и тефтерите изчезнаха. Освен това Златанов е подсъдим не за участие в класическа корупционна схема на търговия с влияние, в която са замесени хора от най-високите властови етажи, а за бездействие - не публикувал информация за проверката срещу президента Росен Плевнелиев и не уведомил бившата финансова надзорничка Димана Ранкова за постановено срещу нея решение. Осъдителната му присъда се основава на заключението, че така той целял да набави облага за Плевнелиев и да причини вреда на Ранкова.

Защитата му твърди, че тази специална цел е недоказана и че са допуснати съществени процесуални нарушения. Ключово е възражението, че  в случая изобщо не ставало дума за престъпление, а за нарушение, което може да бъде наказано с глоба. В краен случай адвокатите на Златанов искат драстично намаляване на наложеното наказание, защото то било прекомерно тежко. И най-вероятно ще го постигнат, защото яростните им атаки срещу поредната порция поръчкови дивотии на държавното обвинение са напълно основателни. Колкото до истината за тефтерите на подзащитния им, тя е ясна и без съдебно решение.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във