Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Демонът на Лермонтов и МВР-романтиката

Когда он верил и любил,


Счастливый первенец творенья!



Не знал ни злобы, ни сомненья.



И не грозил уму его



Веков бесплодных ряд унылый...



И много, много... и всего



Припомнить не имел он силы!





Из поемата Демон на Михаил Лермонтов





nbsp;


Филологът по образование и висш полицай по призвание Калин Георгиев формулира през уикенда един интересен въпрос - има ли романтиката място в МВР? Ако съдим по нескритото разочарование на главния секретар на силовото министерство, романтиката е противопоказна за всички работещи там, най-вече за ръководството им. Аз отдавна съм убил всичко романтично в себе си, даже вече спрях да чета и Лермонтов, призна в драматично интервю руският възпитаник.


Поводът за горчивите думи на Георгиев е скандалът с цецомобилите на спецдирекцията Оперативно-технически операции (СДОТО), който друса МВР и държавата вече месец. Както е известно, сигналът за незаконното подслушване бе подаден от


анонимен автор, подписал информацията:

С надежда и уважение, все още служител на МВР. Главният секретар обаче не се поддаде на обществения натиск, появил се след огласяването на сигнала и след предприетите мерки от прокуратурата за проверката му и на 21 април в национален ефир защити колегите си от СДОТО. Той бе категоричен, че няма незаконни подслушвания, а бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов не е направил нищо лошо. Цветанов не е разпореждал на СДОТО да си превишава правата и да подслушва незаконно, отговорността за това е лична. МВР е неутрална институция. Тя е заложник обаче на дребнави политически интереси в момента, заяви Калин Георгиев.


Въпреки категоричната позиция на професионалист № 1 в министерството по-късно държавното обвинение го зашамари, като предяви обвинения срещу четирима бивши и сегашни служители от дирекцията. Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов. Основанието е, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, а от това са настъпили тежки последици. Кацаров бе обвинен и за престъпление по чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс - за съставяне на неверен документ. Като обвиняем бе привлечен и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287А, т. 2 от НК - за унищожаване на запис или на част от него.


От излъченото на 21 април интервю драгият зрител остана с впечатлението, че Калин Георгиев с всички сили брани честта на пагона, подчинените и министъра си. А се оказа, че интервюто му е манипулирано - една част от казаното е излъчено, но другата е останала в тв бокса с идеята да бъде тиражирана седмица по-късно. Именно от отложения откъс става ясно, че всъщност още тогава Георгиев се е чувствал като лирическия герой от поемата Демон на любимия си Михаил Лермонтов - с героичен ореол на самотник, осъзнал и превъзмогнал страданието по пътя към постигането на общочовешки идеали. Оказа се, че романтикът Георгиев е загубил вярата си, разочарован от политическата класа. От скандалите с подслушването ще спечелят само политиците - с това, че няма да има МВР, заяви Георгиев.


Очевидно професионалист №1 страда истински. Неслучайно той се оживи, когато му бе зададен въпрос за т.нар. пати-болка - колективно усещане за възникването й. Във ФБР и болката е колективна, даде пример главният секретар. Има страхотен колективизъм. Ако един направи грешка - целият отбор страда, допълни той. Ние минахме през разнопосочни и безсмислени реформи, които доведоха до унищожаването на духа на колективизма, на духа на институцията, вече не ми е интересно да работя в МВР, допълни той. И с болка приключи: Нямам думи повече.


Интересно е кога професионалист №1 в МВР е разбрал горчивата истина, че


духът на тази институция е унищожен

Последните реформи, определени от Георгиев като разнопосочни и безсмислени, бяха направени по времето на ГЕРБ. През 2009 г. бе възстановена Главна дирекция Борба с организираната престъпност, закрита бе Главна дирекция Досъдебно производство, бившата Гражданска защита бе обединена с противопожарната служба. Структурната реформа в МВР завърши със събирането на две главни дирекции - Криминална полицияи Охранителна полиция - в главна дирекция Национална полиция. Бегъл поглед в историята на МВР разкрива, че в една или друга форма тези реформирани наново служби и звена на министерството са съществували преди години и герберското му ръководство не е открило топлата вода. Друг е въпросът, че в резултат на промените прякото участие на фигурата на главния секретар в ръководството на звената на МВР беше поорязано доста. Член 32 от Правилника за прилагане на Закона за МВР сочи това категорично: Главният секретар на МВР ръководи дейността на главните и областните дирекции, дирекция Международно оперативно сътрудничество, Специализирания отряд за борба с тероризма, дирекция Специална куриерска служба, дирекция Миграция, дирекция Български документи за самоличност и дирекция Национална система 112.Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 5 от 2010 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г.): Главният секретар на МВР ръководи дейността на главните и областните дирекции, дирекция Международно оперативно сътрудничество, Специализирания отряд за борба с тероризма, дирекция Специална куриерска служба, дирекция Миграция, дирекция Български документи за самоличност и дирекция Национална система 112. А в чл. 33 от същия документ се посочва изрично, че главните дирекции изпълняват заповедите в йерархичен ред - на министъра на вътрешните работи, на заместник-министрите, а главният секретар на МВР е на последно място в този списък.


Дали чувството за самота у професионалист № 1 не се бетонира с разрастването на скандала с подслушването? Доскорошният му политически началник Цветан Цветанов заяви по този повод, че той самият е политическо лице, а за техническите въпроси (какъвто е и употребата на СРС) си има съответните ръководители. Така професионалист № 1 се озова в прокуратурата, за да дава обяснения за дирекция СДОТО - която изобщо не е под неговото крило по закон и е в ресора на вътрешния министър. Как да не се почувства самотен при това положение?


Още един факт от близките дни допринесе за изграждането на


романтичния ореол на главния секретар на МВР

Наречените от него безсмислени реформи в министерството станаха причина и бездруго орязаните му по закон отговорности да бъдат споделени от заместник главен секретар. Според нормативната база за МВР в тази роля влиза директорът на възстановената ГДБОП, начело на която от 2009 г. е Станимир Флоров, който пък е приятел от детските години с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След последните събития пред главния секретар изникна непосилната задача да обясни на партньорските чужди служби за скандалните разкрития около неговия заместник Флоров, срещу когото прокуратурата образува досъдебно производство за подкуп. Продължавам да имам подкрепата на колегите от чуждите служби, но ми е трудно да им обясня, че не съм бил арестуван, а само разпитван в прокуратурата. А в случая със Станимир Флоров ще ми е още по-трудно да им отговоря, заяви той.


Явно тягостното усещане за самота у Калин Георгиев ще се сгъстява. Избухналият нов скандал с подслушването на бившия премиер Бойко Борисов, на бившия земеделец №1 Мирослав Найденов и вече на бившия софийски прокурор Николай Кокинов очевидно ще засегне и лишеното от дух МВР. Неслучайно и този път разпространените записи са подписани от анонимчик, който заявява: Аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работя там и върша каквото ми наредят началниците. Освен това в писмото си неизвестният подслушвач употребява и термина тренировъчна мисия, покрил се с мрачна слава покрай историята с цецомобила. Така че професионалното ръководство ще трябва отново да се гърчи в прокуратурата и да обяснява, че няма как подслушването да е дело на служител от министерството.


Подписвайки се по този начин, анонимният записвач съвсем целенасочено хвърля СДОТО в устата на лъва, за да бъде отклонено вниманието от истинския извършител. Говори се например, че бившият земеделски министър Мирослав Найденов е разработван от ДАНС и нищо чудно да е вкаран в ролята на оперативно средство за получаване на информация. Такава практика в лишената от полицейски функции информационна агенция негласно съществува. В ДАНС, откакто е създадена, има отдел за обработка на СРС-та, въпреки че по закон


ДАНС може да възлага на МВР употребата на спецсредства

Според неофициална информация агентите обаче на своя глава прилагат разузнавателни средства, като впоследствие обработват придобитата от тях информация във вид на обикновен доклад от информатор. Дали Найденов волю или неволю е такъв информатор, няма да научим, защото когато гръмна скандалът, ехото му оттекна пак в двора на МВР и СДОТО.


Логично е при такова развитие на ситуацията главният секретар на МВР да усеща убито всичко романтично в себе си и да е спрял да чете Лермонтов. Той просто неусетно е заживял в среда, която очаква своя Лермонтов, за да роди новия Демон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във