Параграф22 Daily

§22 Анализи

Депутат поиска партийните офиси да станат безплатни

Офисите на партиите (за които и без това се плащат невъобразимо ниски наеми) да станат напълно безплатни. А Централната избирателна комисия да плаща минимум по 340 минути предизборни реклами и дебати, които да се разпределят между всички регистрирани за участие в избори партии, коалиции и инициативни комитети. Това е есенцията на предложението за изменение в Закона за политическите партии, внесено от депутата от "Обединени патриоти Николай Александров. Проектозаконът трябва да се гласува окончателно тази седмица от парламента.

Предложението на Александров е внесено на 10 юни - в последния ден от свръхкраткия (4-дневен) срок, даден за обществено обсъждане и становища към проекта за промени в Закона за политическите партии между разглеждането му на първо и второ четене.

Към това предложение няма мотиви, от които да стане ясно защо се налага партиите да получат и тази "екстра" за сметка на хазната, няма финансова обосновка за това колко ще загубят държавата и общините от безвъзмездното раздаване на офиси, няма яснота и колко ще струва на ЦИК задължението да плаща за партийната реклама, а и на телевизиите, които ще загубят зрители покрай нея (публична тайна е, че политическите предизборни изяви не се ползват с висок рейтинг сред гражданството)...

Предложението на Александров обаче е внесено за разглеждане. И като нищо може да бъде прието - директно на второ четене. Защото всички политици ще имат интерес да освободят патийните си каси от харча за наемите, без значение какво ще се случи с другия щекотлив въпрос, по който им предстои гласуване: този за намаляването на партийните субсидии до 1 лев на глас.

Всъщност работната седмица на депутатите започва с ударна работа точно по тези два проекта за промени в законодателството, пряко касаеща партийната издръжка: за сряда е насрочено гласуването на първо четене поисканата от премиера Бойко Борисов поправка в Закона за бюджета, с която размерът на партийната субсидия се "свива" от 11 лв. на глас до 1 лев на глас от 1 юли. А в петък ще бъде второто четене на промените в Закона за политическите партии, с който се "детайлизират" правилата за раздаването на субсидиите.  В него се предвижда и "прихващане" и "възстановяване" на сумите в повече, получени от политическите сили от май 2016 година насам (общо по 6,5 млн. годишно). И въпросното "освобождаване" на политическите сили от разходи за наеми...


"Техническа грешка" за близо 1 млн. лева

"Техническата грешка" на финансовото министерство при субсидирането на партиите, струва близо 1 млн. лева на данъкоплатците - или по-точно 966 350 лева. На толкова възлиза сметката, когато гласовете на 87 850 гласували с "Не подкрепям никого" българи на последните парламентарни избори през 2017 година се умножат по 11 лева - субсидията на глас, определена в Закона за бюджета.

Да припомним, че това е само част от сумата, разпределена в нарушение на закона между партиите, с изборен резултан над 1%. За скандала първи алармираха от "Шоуто на Слави" преди няколко седмици. Предаването установи, че в продължение на години политическите сили са получавали пари в повече (според партийните им лидери - без да знаят за това) - по 13,23 лева на глас вместо по 11 лева. Финансовият министър Владислав Горанов се оправда с "несъвършенство в закона", което допускало партиите да получават милиони в повече.

Само че за осребрените гласове за " Не подкрепям никого" няма никакво оправдание. Не помага дори и обяснението на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, според която случилото се е просто "техническа грешка".

"Грешката", откъдето и да я погледнеш, представлява абсолютно неоснователно раздаване на пари на партийните централи. И не може да бъде приета като просто объркване, нито да се оправдае с неправилен прочит на закона. Просто защото към момента, когато тези близо 1 млн. лева са били извадени от бюджета и разпределени между партиите, в закона е било изрично записано, че субсидия се полага само за получените от партиите и коаалициите гласове. А тези за "Не подкрепям никого" не са били "получени" от никого. 

Гафът е безспорен и всички последващи законови изменения в Закона за политическите партии не могат да променят този факт. А кога и дали прокуратурата ще посмее да повдигне обвинения за извършено престъпление на тези длъжностни лица, допуснали незаконото харчене на 966 350 лева от парите на данъкоплатеца - ще видим. ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във