Параграф22 Daily

§22 Анализи

Депутатите дръпнаха завесата над незаконните СРС-та

Горещата тема за незаконното подслушване на граждани вече съвсем сериозно навлезе в дневния ред на 46-то Народно събрание, въпреки очертаващия се нисък хоризонт на неговия живот. Въпросът за нерегламентирана употреба на специални разузнавателни средства срещу граждани и политици, участвали в миналогодишните протести, повдигнат още през май т.г. от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, най-сетне ще получи отговор.

 

Случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести срещу кабинета "Борисов-3" и главния прокурор Иван Гешев изглежда вървят към тотално осветляване. Истината за тях би могла да стане публично достояние, след като в сряда (11 август) народните представители приeхa рeшeниe за сваляне на тайната около тези случаи. Депутатите гласуваха да им ce ocигури дocтъп дo клacифицирaнa инфoрмaция, която е пocтъпилa в дeлoвoдcтвoтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe и се отнася до cлучaитe нa пoлицeйcкo нacилиe и незаконно подслушване.

Бившите управляващи от ГЕРБ са на крачка от сепуко,

тъй като сами се натискат истината около случаите на полицейско насилие и нерегламентирана употреба на СРС-та срещу протестиращи през миналото лято да излезе наяве. Идеята за получаване на достъп до класифицираната информация бeшe внeceна oт Дecиcлaвa Aтaнacoвa, прeдceдaтeл нa ПГ нa ГEРБ-CДC.

На пръв поглед зад този акт се крие последователност в позицията на ГЕРБ, че такива случаи няма и че не са подслушвани протестиращи граждани и политици от опозицията. Категоричността на тази позиция със сигурност се основава на оповестеното преди време становище на прокуратурата, че при извършената от държавното обвинение проверка не са открити данни за нерегламентирано подслушване. И в тази връзка ПГ на ГЕРБ поиска преди броени дни да се състави временна комисия в парламента, която да изясни казуса за СРС-тата.

Искането за комисия бе отхвърлено, но идеята на Атанасова бе приета, явно на всички депутати им писна да гледат как бившите управляващи се крият зад гърба на проверката на прокуратурата, разпоредена от Иван Гешев, срещу когото и до ден днешен се провежда протести с искане за оставката му.

В сряда прeдceдaтeлят нa пaрлaмeнтa Ивa Митeвa прие текста и му нaпрaви рeдaкциoнни пoпрaвки. Те cъщo бяхa глacувaни в плeнaрнa зaлa, като редактираното прoeктoрeшeниe бe прието c 204 глaca "зa", нулa - "прoтив" и "въздържaли ce" - двaмa.

Така депутатите

осигуриха дocтъп нa вcички жeлaeщи нaрoдни прeдcтaвитeли

дo клacифицирaнa инфoрмaция зa упoтрeбaтa нa cълзoтвoрeн гaз, упoтрeбa нa cилa и пoмoщни cрeдcтвa oт МВР, извършeни нa 10 юли и 2 ceптeмври 2020 г. cрeщу прoтecтирaщи грaждaни. Освен това те ще разполагат и с инфoрмaцията зa рaзcлeдвaнe нa фaкти и oбcтoятeлcтвa, cвързaни c прилaгaнeтo нa cпeциaлни рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa cрeщу прoтecтирaщи грaждaни и oпoзициoнни лидeри и члeнoвe нa пoлитичecки пaртии oт oпoзициятa.

В края на юли създадената Временна комисия за полицейското насилие по време на протестите и подслушването на протестиращи реши на първото си заседание да бъде изискана информация от ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, ДАНС, ДАТО и Бюрото за контрол на СРС-тата. Членовете на комисията обявиха, че очакват информация и от Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд за искания и разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства.

На заседанието си на 27 юли временната комисия реши да съсредоточи вниманието си върху събитията на 10 юли и 2 септември миналата година, когато имаше ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция. Депутатите решиха

да съберат записите от всички охранителни камери

в района бившия Партиен дом и БНБ, заснели "Великото народно въстание" и действията на полицаите. Бе решено още да се потърсят записи и от камери на частни обекти, както и да изискат записите от боди-камерите на полицаите.

Шефът на временната комисия Николай Хаджигенов вече обяви, че най-малко 1000 души са били подслушвани и следени от началото на протестите до май тази година, като на 132 от тях се знаят имената. Хаджигенов разкри, че в комисията са постъпили три хардиска с видеозаписи.

„В момента имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в новата ни история. В тези материали го няма президента, но е публично известно, че и той е сред тях. Към настоящия момент имаме 3 списъка със 132 граждани, които са подслушвани и на които знаем имената. Сред тях има журналисти – известни и не толкова известни, общественици, граждански активисти, политици, кандидати за политици и други”, заяви Хаджигенов.

Той разкри, че в списъка има и човек от Софийската градска прокуратура, който е бивш негов клиент в адвокатската му практика. "Не съм виждал може би от повече от 5 години. Връзката обаче е известна и вероятно това е причината. Представете си какви са мащабите – от обикновени хора от площада, през прокурор от СГС и стигаме до политици. В списъка няма политици от ГЕРБ”, коментира Хаджигенов.

По данни на временната комисия

подслушванията са от периода 14 юли 2020 г. до май тази година.

Исканията за прилагане на СРС-та са правени основно от спецпрокуратурата към Специализирания наказателен съд. Според данните на комисията, част от разрешенията са разписвани от зам.-председателя на спецсъда Виржиния Петрова. В документите, получени в комисията, има и данни, че разрешенията са искани директно от главния прокурор Иван Гешев, или че имената са посочени от него, разкри Хаджигенов.

Подозренията за нерегламентирано подслушване на граждани и политици от опозицията бяха потвърдени и от члена на Националното бюро за контрол на СРС Огнян Стоичков, който посочи, че един от подслушваните е политик.

Въпросните списъци, които са постъпили в комисията, са секретни. Още в края на юли Хаджигенов обеща че част от списъците ще бъдат декласифицирани до месец, а един от тях – след три месеца. Най-вероятно последният документ е онзи, който съдържа данните за приложените по време на миналогодишните протести спецсредства. Проблемът е, че решението за достъп до класифицираната информация може да си остане на хартия, ако вратите на 46-ото Народно събрание хлопнат заради поредните предсрочни избори...

Facebook logo
Бъдете с нас и във