Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕПУТАТИТЕ ОТПРИЩИХА РАЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ПРАНЕТО НА ПАРИ

Народното събрание развърза малко ръцете на прокуратурата. В сряда (30 август) депутатите приеха на второ четене измененията в Наказателния кодекс (НК).
Едно от тях се отнася за чл. 253 от НК - пране на пари. Досега текстът гласеше: Който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.
Но Народното събрание го измени и вместо думичката престъпление се добавя или друго общественоопасно деяние.
Неслучайно Параграф 22 се спира точно на това изменение. Както вече е известно, на 29 март, след поредната партньорска проверка, евроинспекторите нахокаха държавното обвинение, че резултатите му в прането на пари са много слаби.
Проблемът, според юристи, е, че досега съдът задължаваше прокуратурата първо да доказва т.нар предикатно престъпление, (т.е. първично, с което са набавени средствата) и после да доказва тяхното препиране. Това изискване създаваше големи главоболия на държавното обвинение, защото в повечето случаи ставаше дума за извършени закононарушения отпреди няколко години и те трудно можеха да бъдат доказани.
С измененията в НК това задължение вече отпада, защото понятието общественоопасно престъпление е по-общо и няма как да се иска неговото доказване, смятат от държавното обвинение. Сега прокуратурата спокойно ще може да движи делата срещу бившия шеф на парното Валентин Димитров, срещу вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца, срещу Петър Петров-Пешо Амигоса и други видни фигури.
Сериозен дебат се развихри в пленарната зала по време на обсъждането на текста за неизбежната отбрана. Става въпрос за чл. 12а от НК, според който отговорност не носи този, който пребие или застреля нападател, проникнал в дома му или в негова собственост.
Борислав Ралчев от НДСВ искаше текстът да отпадне. Мнозинството обаче реши само леко да го коригира. Отсега нататък човек няма да бъде съден, ако се защити със същото оръжие, с което му се е заканил натрапникът. Досега такова ограничение нямаше.
Текстът за неизбежната отбрана бе приет през 1997 година. Пръв от него се възползва бизнесменът Еди Минасян. Няколко седмици след приемането на разпоредбата той застреля крадец, който му отмъкна автомобила от двора на къщата му. Софийският градски съд го оправда по повдигнатото срещу него обвинение в убийство.
Всички трудещи се мъже вече могат да си отдъхнат. Наказателният кодекс вече ще защитава и тях от сексуален тормоз на работните им места. Досега, според НК, с тази привилегия се ползваха само жените. Но понеже живеем в по-открехнати времена и не се знае кога шефката (а защо не и шефът) ще налети на свой подчинен, заради това депутатите се презастраховаха. Наказанието за този тип престъпление остава същото - до три години затвор.
Народните представители увеличиха почти двойно наказанията за укриване на данъци. Затвор до пет години ще е санкцията за всеки, който не подаде данъчна декларация или я попълни с неверни данни. Досега наказанието бе до три години затвор.
Новост в НК е и предвиждането на наказание за купуване и продаване на гласове по време на избори. Санкцията ще е до три години. Гласувалите повече от веднъж пък ще плащат от 500 до 2000 лв. или ще бъдат подложени на пробация.
Друга новост в закона е регламентирането на интелектуалната собственост. Търговията със свалени от ИНТЕРНЕТ обекти на авторското право - филми, книги и т.н. - ще се наказва със затвор до пет години. Свалянето от мрежата за собствено ползване обаче няма да се смята за престъпление.
До шест години зад решетките ще е наказанието за майки, които продават децата си. Същото наказание се предвижда и за бременни, които преди раждането също уговорят продажбата на децата си.
Промените въвеждат и по-строги санкции за сексуални престъпления срещу малолетни - затвор от 3 до 12 години. Досега наказанието бе лишаване от свобода от 2 до 8 години.(§22)

КАРЕ
Не така леко минаха в пленарна зала дебатите по проекта за нов Гражданскопроцесуален кодекс (ГПК). В четвъртък (31 август) Народното събрание прие на първо четене проекта, но преди второто гледане ще поиска от Министерството на правосъдието сериозна преработка.
В четвъртък повечето депутати изразиха съмнения в ефективността на новите предложения в ГПК. Според тях предлаганият проект е смесица от нови положения - към 20%, а 80 на сто от текстовете са от действащия кодекс. Мая Манолова от Коалиция за България пък заяви, че по-добрият вариант е да се приеме изцяло нов проект на ГПК, отколкото само да се променят текстовете в стария кодекс. Коренната промяна на системата не може да стане чрез промяна само в някои текстове, завърши Манолова.
В крайна сметка проектът бе приет на първо четене. След окончателното му приемане от парламента ще има срок от поне девет месеца до влизането му в сила, за да могат юристите да се запознаят с новите разпоредби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във