Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: КАДРОВИЦИТЕ НА ТЕМИДА НЕ МОГАТ ДА СА БРАТОВЧЕДИ И БАДЖАНАЦИ

Усети се първият благоприятен повей след оставката на правосъдния министър Георги Петканов и разкола в НДСВ. В четвъртък (8 юни) депутатите от Парламентарната комисия по правни въпроси започнаха второто четете на проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) и почти единодушно решиха, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да е постоянно действащ орган. Освен това народните представители се обединиха около идеята, че 25-има кадровици на Темида са прекалено много, но понеже това количество е фиксирано в конституцията, засега то няма как да бъде редуцирано.
Според депутатите от Правната комисия, тримата големи в съдебната власт - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, трябва да останат членове на ВСС по право, като те ще са единствените, които няма да напускат работните си места. Всички останали съдии, следователи, прокурори и университетски преподаватели ще излизат в неплатен отпуск (като народните представители), докато не изтекат мандатите им във ВСС, а адвокатите спират с явяването си по дела и с юридическите услуги срещу заплащане.
Освен това депутатите записаха в проекта за нов ЗСВ, че съпрузи и роднини (майки и бащи, синове и дъщери, внуци, тъщи и т. н.) на правосъдния министър или на някой тримата големи в съдебната власт нямат право да стават членове на ВСС. Освен това сред бъдещите кадровици на Темида не може да има съпрузи и роднини, както и слуги на Темида, съжителстващи без брак.
Според депутатите от Комисията по правни въпроси, засега най-остри щели да бъдат възраженията на магистратите по повод заплатите на членовете на бъдещия Висш съдебен съвет. Съгласно проекта за нов ЗСВ кадровиците на Темида ще получават депутатски възнаграждения, които в момента са 1347 лева. Това означава, че ако върховен съдия бъде избран за член на ВСС, неговата заплата ще падне с 350-400 лв., че и повече.
Според Параграф 22 обаче кадровият проблем на бъдещия Висш съдебен съвет ще е малко по-различен, защото едва ли ще се намерят чак толкова много административни ръководители на окръжно и апелативно ниво, както магистрати от върховните прокуратури и съдилища, които с лека ръка ще напуснат престижните си постове, за да станат членове на ВСС с петгодишен мандат. Това означава, че бъдещите кадровици на Темида ще трябва да бъдат избирани от по-младите магистрати, които обаче... няма да притежават професионален опит и кураж, за да изпълнят своите най-важни задължения: да не допускат назначаването на протежета, да образуват дисциплинарни производства срещу началници (ако се наложи), да преследват административните ръководители за лоша дисциплината и занижен контрол. А случи ли се това, ако ще и денонощно действащ да стане Висшият съдебен съвет, ползата от него ще е никаква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във