Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: ВСС ЩЕ Е ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩ И... НЕРАБОТЕЩ!

За разлика от друг път, по въпроса за бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС) сред управляващите и опозицията цари странно единомислие. В четвъртък (19 април) народните представители от парламентарната Комисия по правни въпроси се обединиха около идеята в новия Закон за съдебната власт да бъде записано, че ВСС е постоянно действащ орган, чиито членове трябва да напуснат работните си места и по време на мандата си да не се занимават с нищо друго.
В момента Висшият съдебен съвет се състои от 25-има членове, от които трима по право - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Единайсет от останалите кадровици на Темида се избират от общите събрания на прокурорите, съдиите и следователите, а другите 11 - от Народното събрание. Освен това правосъдният министър е председателстващ заседанията на ВСС, но без право на глас.
Съгласно чл.130, ал.2 от конституцията За членове на Висшия съдебен съвет, които не са негови членове по право, се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Именно поради тази причина, още от 1991 г. насам, сред кадровиците на Темида попадат предимно шефове на окръжни и апелативни съдебни звена (съдилища, прокуратури и следствия), както и магистрати от Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура, Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Е, имало е случаи, когато сред тях са се промъквали и някои заместници на окръжно и апелативно ниво, но подобни случаи са толкова редки, че днес никой дори и не си спомня имената на тези щастливци.
Освен това, съгласно Закона за съдебната власт и Правилника за работа на Висшия съдебен съвет, кадровиците на Темида се събират на заседания всяка сряда, като понеделник и вторник са отделени за работата им в различните комисии. На практика това означава, че членовете на ВСС, които се трудят в т. нар. провинция, всяка седмица разстрелват най-малко по три работни дни за пътуване до София и обратно.
Какво ще се промени, ако идеята за постоянно действащ ВСС и мандатност на неговите членове бъде узаконена?
Според оптимистите това нововъведение ще се отрази благоприятно на съдебната система, защото кадровиците на Темида няма да се разсейват със странични неща, а ще се посветят изцяло на решаването на оперативните проблеми. След това веднъж и завинаги ще бъде пресечена възможността административните ръководители на отделните звена, като членове на ВСС, да покриват нарушенията на своите роднини и протежета, да назначават и повишават свои хора по втория начин или пък да уреждат своите си служби с повече екстри - коли, компютри, нови мебели и т. н.
Според песимистите няма да се случи нищо подобно, защото в постоянно действащия Висш съдебен съвет ще влязат само такива магистрати, които нямат никакви шансове на работните си площадки. Иначе казано, нито един административен ръководител няма да напусне поста си, за да работи пет години като член на ВСС. Нито един амбициозен и талантлив съдия, прокурор или следовател няма да прекъсне професионалното си развитие, за да се посвети на чистото чиновничество. И накрая - нито един добър юрист, но корумпиран магистрат, няма да зареже бизнеса си, за да оправя административните бакии на системата.
При това положение бъдещите членове на постоянно действащия ВСС ще трябва да бъдат избирани сред т. нар. тюфлеци из съдилищата, прокуратурите и следствието, което залага пред съдебната система нова бомба със закъснител: по какъв начин тези кадровици на Темида ще приемат решения, с които ще мъмрят, наказват или връзват ръцете на... главния прокурор, на председателите на двете върховни съдилища и на административните ръководители в системата?
И накрая, за да дойде някой магистрат от страната в София и да работи пет години както член на Висшия съдебен съвет, държавата (в лицето на правосъдния министър, който по закон обгрижва парите и имотите на третата власт) ще трябва да му осигури не само заплата, но и... подходящо жилище, работа за съпругата му и подходящи учебни заведения за децата му (ако човекът е по-млад). В противен случай бъдещите кадровици на Темида ще трябва да бъдат само софиянци, а това предвещава не само проблеми, ами и далеч по-сериозни вълнения на тема столица - провинция.
Въобще... реформата продължава!

Facebook logo
Бъдете с нас и във