Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Депутатите се скараха за подслушването

През 2011 г. МВР съвсем си е разпасало колана и е използвало близо 30 на сто повече специални разузнавателни средства (СРС) в сравнение с 2010 година. Това беше отчетено в годишния доклад на парламентарната подкомисия за контрол на използването на специални разузнавателни средства, който беше обсъден в петък (12 октомври) от депутатите.


Близо 8000 души са били подслушвани през изминалата година, сочи докладът. Направени са около 14 000 искания за използване на СРС, като само 116 са отказани. Според данните от доклада е отчетен спад с 44 на сто на исканията на прокуратурата за прилагане на СРС и спад с 19% на исканията на ДАНС в сравнение с 2010 година.


Изнесените данни дадоха основание на опозицията да критикува остро практиката на МВР за използване на спецсредства. Основният въпрос, който те задаваха, е къде са промените в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), които управляващите и лично премиерът Бойко Борисов обещаха още в началото на 2011 г., за да увеличат контрола и да намалят злоупотребите с подслушването и следенето. Никой от мнозинството обаче не взе думата, за да даде отговор. Вместо това докладът стана повод за размяна на нападки и цинизми между депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров и червения Румен Петков. Лазаров призова колегата си да даде данни за икономическия шантаж при използването на СРС. Говорите за икономическия шантаж, да видим какво правим с Гриша Ганчев - защо бяха арестувани една купчина хора, свързани с неговия бизнес, след което специализираният съд, който вие създадохте, каза, че няма нищо. Какво стана с историята около собствениците на вестниците? Мачкане, мачкане. Това е шантажът и грозната страна на използването на СРС. Има практика на тотално подслушване, отговори Петков.


Докладът ще бъде гласуван следващата седмица, тъй като в този петък не остана пленарно време.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във