Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Депутатите свиха мизата на санкциите за черното тото

Вместо черен ден за черното тото четвъртък (21 юли) изсивя и дори избледня, след като народните представители гласуваха драстично по-леки наказания за организаторите на нелегалните спортни игри. Това се случи при второто четене на предложенията за корекции на Наказателния кодекс в тази област.
Парламентаристите обаче не изпълниха желанието на вносителите на проекта - група депутати от различни парламентарни групи - за сурови наказания. Председателят на образователната комисия в парламента и вносител на проекта Огнян Стоичков заяви, че в Комисията по правни въпроси санкциите за устройване на хазартни игри са били намалени драстично, в сравнение с първоначалния вариант на законопроекта. \Смешно е за организиране на хазартна игра, където според службите се въртят милиони незаконни средства, и да се запише санкция в рамките на 1000 до 10 000 лв., вместо държавата да събере целия данък върху приходите. На тези хора 1000 лв. им струва само обядът\, коментира Стоичков.
Мизата за наказанията, предвидени в законопроекта, в парламентарната зала падна едва ли не наполовина. На първо четене беше прието санкцията при организиране на хазартни игри да е затвор от една до шест години и глоба от 20 000 до 50 000 лева. При повторно нарушение трябваше да се налага затвор до три години и глоба от 500 до 5000 лева. След гласуването на второ четене обаче окончателно бе прието, че устройването на незаконна хазартна игра ще се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от 1000 до 10 000 лева. Парламентът реши още, че наказанието ще бъде лишаване от свобода от една до осем години и глоба от 2000 до 50 000 лв., ако деянието е извършено при условията на опасен рецидив, представлява особено тежък случай или е обвързано със залагания върху развитието или резултата от спортно състезание, администрирано от спортна организация.
И санкциите за участие в хазартна игра, устройвана незаконно, бяха смекчени. В крайна сметка, наказанието за тях ще е лишаване от свобода до една година или пробация, решиха още депутатите. Ако извършителят доброволно съобщи на надлежен орган за извършено подобно престъпление, той няма да бъде наказан.
Все пак депутатите запазиха достойнството на гласуваните мерки и утвърдиха съвсем нова глава Осма \А\ \Престъпления срещу спорта\. В нея популярното у нас уговаряне и манипулиране на резултати от спортни състезания и съпътстващите ги незаконни залози вече е обявено за престъпление. Такива текстове досега липсваха в кодекса.
Депутатите решиха с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от 1000 до 10 000 лв. да бъде наказан всеки, който по насилствен начин или с измама влияе на развитието или не резултата от спортно състезание. Наказанието за лице, което обещае, предложи или даде облага, за да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание, ще е глоба от 5000 до 15 000 лв. и затвор от една до шест години. Същата е санкцията и за този, който поиска или приеме подкупа.
Единствено онлайн залаганията, които набират популярност напоследък, остават незасегнати от промените в НК. Причината е, че там се налага промяна в Закона за хазарта, който е изпратен за нотификация до Европейската комисия. До реалното влизане в действие на приетия в четвъртък проект явно ще мине доста време. Според вносителя му Стоичков, за да се приложат текстовете от Наказателният кодекс за черното тото, е необходимо Законът за хазарта да посочи коя онлайн хазартна дейност е разрешена и коя - не. До този момент не е формулиран такъв текст в закона. Все пак депутатите пипнаха и него, макар и не в частта на актуалните интернет залагания. Те гласуваха текст, според който юридическо лице или едноличен търговец, който организира или провежда хазартни игри без разрешение, ще бъде наказан с глоба от 20 000 до 50 000 лв.
В средата на май експертът по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев съобщи, че са разбити 28 пункта за \черно тото\ в страната. Седмица по-рано, на 10 май, МВР неутрализира най-голямата мрежа за онлайн залагания у нас. Операцията бе проведена в цялата страна от служителите на сектор \Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт\ заедно с регионалните структури на ГДБОП, инспектори на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите и НАП. Бяха атакувани едновременно 23 обекта в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и др. МВР обяви, че от тези пунктове дневно изтичал национален капитал в размер между 20 000 и 50 000 евро, а държавният бюджет губи от невнесените налози.
През април миналата година МВР също посече организаторите на незаконни игри - с операцията \Тотаджиите\. В гр. Гоце Делчев бяха задържани Ангел Ценкин-Лаури, Николай Камбов-Камбито, Борис Мавродиев, Витко Запрев, Атанас Бунов, както и босът на групировката в Гоцеделчевско Димитър Диамандиев. Бяха иззети шест автомобила на обща стойност около 1.5 милиона лева - \Туарег\, \Порше\, два \Ягуар\-а... Един от арестуваните притежавал четири къщи на по 250 квадрата в кв. \Бояна\ в столицата, друг бил собственик на 4-етажна сграда в центъра на Гоце Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във