Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Депутатите VS Първанов и Марин

Депутатите, изглежда, постепенно ще зарежат основните си задължения, за да се превърнат в разследващи полицаи. Голяма част от времето им тези дни например мина в разгорещен дебат каква да бъде комисията, която ще проверява работата на МВР по скандалните случаи с отвлечената Мирослава в Перник и за насилието в Мировяне и Скравена.


В края на работната седмица върху крехките им плещи се стовари още отговорност и нова тежка проверка. В петък (3 февруари) неуморният лидер на РЗС Яне Янев внесе в деловодството на парламента проекторешение за създаване на временна парламентарна анкетна комисия за проучване на дейността и на президентската институция по повод на упражняване на правото на помилване, на опрощаването на несъбираеми държавни вземания, при даване и възстановяване на българско гражданство, освобождаване и лишаване от него. Членовете на комисията ще трябва да преровят цялата документация по всички такива случаи, натрупана през двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента му Ангел Марин.


Надявам се този проект за решение да влезе за разглеждане в парламента през новата пленарна седмица. Създаването на анкетна комисия ще е отговор на желанието на редица независими български медии да излезе истината около помилването и опрощаването на държавни вземания. За пръв път в посттоталитарната история на България се създава подобна комисия. Тя ще отговори на желанието на обществото за пълна прозрачност, каквато не е имало в продължение на 10 години в президентството, заяви Янев.


Според лидера на РЗС само за 2011 г. Георги Първанов е опростил несъбираеми държавни вземания в размер на над 500 000 лева. Това са публични финанси, пари на държавата. Няма друга институция в нея, която да е работила под такава тайнственост толкова дълго време, възропта в парламента Яне Янев.


Депутатите ще разровят и папките на вицепрезидента Ангел Марин за новите българи, на които той е одобрил молбите за гражданство. В публичното пространство вече се тиражираха твърдения, че молбите за гражданство и помилване са вървели на конвейер, а двойката Първанов - Марин едва ли не са станали милионери от рушвети.


От справка в дирекция Българско гражданство в Министерството на правосъдието става ясно, че за периода от 22 януари 2002 до 31 декември 2011 г. в дирекцията са били приети 132 288 молби за гражданство, а 81 749 са се сдобили с българско гражданство през същия период. Съотношението между подадените молби и даденото гражданство сочи, че от всеки три били одобрявани две. В сравнение с минали периоди се оказва, че в мандата на Първанов и Марин са били подадени 3.5 пъти повече молби за гражданство, отколкото за времето от 1990 до 2001 г., когато в дирекцията са депозирани 36 754 такива искания.


Данните в Министерството на правосъдието сочат, че в последните години от мандата си вицепрезидентът Марин е произвел най-много нови българи - 18 473. Това число е пик в статистиката за одобрените молби, като всяка година е имало ръст на сдобилите се с гражданство. През 2002 г. гражданство е дадено на 3371 души, през 2003 г. те вече са 4266, през 2004 г. - 5660. Голям скок се наблюдава между 2009 г. и 2010 г. - от 9068 те стават 14 979 души.


Според статистиката 80 415 от сдобилите се с гражданство през последните 10 години са от български произход или с родител, който е българин. Българи са станали и 1334 души, които не са от български произход. Отказ са получили 19 166, на 1314 души е възстановено гражданството, на 98 това е отказано. Любопитно е, че 5076 българи са били освободени от гражданство, а на 14 души не им се е отворил парашутът и са останали наши съграждани.


Бившият президент Георги Първанов отхвърли категорично в петък (3 февруари) твърденията за умишлено нарушаване на процедурата по придобиване на гражданство. Той ги определи като нелепи, тъй като при издаването на указите участват четири инстанции. Неслучайно вицепрезидентът г-жа Попова беше много коректна, точна, балансирана, когато се изказа по този въпрос. Няма къде да има пробив по системата, защото тази процедура започва от правосъдното министерство и завършва пак там с подписа на правосъдния министър. Така че при толкова много инстанции няма как отнякъде да има влияние, заяви Първанов.


Въпреки категоричната защита на експрезидента Георги Първанов актовете на вицето му Ангел Марин все пак ще бъдат подложени на проверка от страна на народните представители. Вече са събрани подписите на 60 депутати, а са необходими 48, за да бъде внесено проекторешението на РЗС в парламента. Документа са подписали народни представители от РЗС, от ГЕРБ и няколко независими. Парламентаристи от СДС също щели да подпишат проекта, но поради технически причини не са успели да го сторят. Решението вече е факт, а това означава, че през следващата седмица Народното събрание отново ще прилича на гнездо с разлютени оси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във