Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Депутатска леност изпроводи доклада за съдилищата

Яростни коментари, сервилни похвали и шаблонно политиканство показаха депутатите в четвъртък (16 септември) при обсъждането на обобщения годишен доклад на Висшия съдебен съвет и Върховния касационен съд за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2009 година. Дали от умора, от предпазливост или заради задкулисни договорки, народните избраници нито си направиха труда да коментират конкретните данни в пълния с числа, проценти и диаграми документ, нито стигнаха до задълбочена дискусия относно състоянието на българския съд. В крайна сметка не стана ясно има ли изобщо народното представителство желание за решителна реформа в съдебната система!...
Но пък не липсваха тежки оценки от рода, че съдебната система е кошмарът на държавата, а безкрайната й реформа не води наникъде. БКП/БСП пази статуквото в съдебната система, Атака е за кардинална реформа в нея. Тя е изградена от централни и местни мафии, а практикуващите юристи са свързани в една мрежа. Процедурата в Народното събрание по приемането на доклада за работата на различните органи в съдебната система дава единствено индулгенции на пропитите с корупция институции, заяви зам.-председателят на парламента Павел Шопов. Той посочи за пример пускането под гаранция от 5 хил. лв. на арестувания за кражба на 2 млн. лв. от магазин Фантастико рецидивист в изпитателен срок Любомир Крумов. Той се укриваше дълго, преди да цъфне с адвоката си в СДВР преди десетина дни. Сега министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и ръководството на МВР си скубят косите, образно описа яда на вътрешното министерство Шопов.
Депутатът от Атака искаше явно да обрисува цялата съдебна система, а не само съда и не беше съвсем коректен. Крумов беше освободен не от съдебен състав, а от дежурния прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) Албена Кузманова, която го пусна под гаранция 72 часа след ареста му, без да поиска от съда да му наложи задържане под стража. Гафът се оказа този път чисто прокурорски и се наложи Апелативната прокуратура да отмени постановлението на Кузманова. Така Крумов, за когото има оперативни данни, че е участвал поне в десетина крупни обира, се върна в ареста. Показателно в случая се оказа дебелоочието на набедената за топпрокурор говорителка на СГП Маргарита Немска, която отсече: Няма проблем с пускането на свобода на Любомир Крумов. Щом прокурорът така е преценил, така е трябвало!
Корнелия Нинова и Петър Мутафчиев от БСП скочиха, че самият Шопов е бил съдия преди 1989 г., и го нападнаха, че политизира дебата. Лидерът на РЗС Яне Янев пък поздрави председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев за смелостта му да отстоява съдебната независимост, отбивайки натиска на изпълнителната власт.
Според доклада съдилищата (без ВКС) през 2009 г. са разгледали 588 000 дела - с 12.04% повече от 2008 година. Приключените дела са 491 222 - с 15.46% повече спрямо 2008 година. Най-значително е увеличението на делата, приключени от районните съдилища - с над 20% спрямо 2008 г. Отчита се, че се е подобрила скоростта за решаване на делата - с 22.62% са повече завършените в 3-месечен срок. Увеличение бележат и делата, приключени със съдебен акт по същество - 415 519, или с 19% повече. Броят на прекратените дела е 75 703, а незавършените са 66 231. От 2007 до 2009 г. процентът на решените дела в рамките на годината, в която са постъпили, се е повишил с 6% - от 65 на 71 процента.
В крайна сметка докладът беше приет с положителни бележки, в които се казва, че ВСС и съдилищата са изпълнили препоръките от 2009 г. и са представили отчета си в по-аналитичен вид. Депутатите приеха, че районните съдилища започват да полагат огромни усилия да се справят с растящата натовареност, но качеството на правораздаването в окръжните съдилища, сред които е и Софийският градски съд, е паднало рязко. Никой не се сети обаче да коментира най-важния критерий за качествено правораздаване - съотношението между потвърдените и отменените от горните инстанции съдебни актове. И тяхната мотивировка, от която личи взел ли е съдията рушвет, за да формира своето вътрешно убеждение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във