Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕПУТАТЪТ ФИДЕЛ БЕЕВ ПРЕДЛАГА ДА СЕ ПОДЛОЖИ НА ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА

За втори път Софийският градски съд (СГС) не успя да даде ход на едно от делата срещу народния представител от ДПС Фидел Беев. Депутатът е подсъдим за нанасяне на средна телесна повреда (чл.129 от Наказателния кодекс). Според обвинителния акт той е нанесъл побой над Костадин Писков на собствената си бензиностанция в Пазарджик.
Процесът трябваше да започне на 27 октомври тази година, но бившият кмет на Велинград не беше получил призовката си и не се яви. В сряда (29 ноември) СГС пак отложи делото, този път заради пострадалия Костадин Писков. Той предяви граждански иск срещу Беев за сумата от 5000 лв. за причинени му неимуществени вреди. Но съдия Христинка Колева отхвърли иска. Писков обаче заяви, че ще обжалва определението на съда пред въззивната инстанция. И докато Софийският апелативен съд не се произнесе, Христинка Колева не може да даде ход на процеса. Заради това тя го отложи за 21 февруари догодина.
Още преди да влезе в заседателната зала, подсъдимият Фидел Беев (взимайки пример от риалити шоуто Биг Брадър 3) заяви пред медиите, че истината за побоя трябва да бъде изяснена с помощта на детектора на лъжата. Той, чрез журналистите, прикани двама души веднага след заседанието да се подложат на процедурата.
Искам чрез вас да призова лекаря, предписал медицинското на Костадин Писков, и самия него да се явят пред детектор на лъжата. И аз ще мина през него, за да се разбере кой лъже. Така ще си спестим дело, което ще се проточи може би цяла година. Дотам стигнахме, че крадците съдят собствениците, от които са крали, оплака се Беев.
Депутатът сподели пред репортер на Параграф 22, че делото е инсценировка, скалъпена от заинтересовани хора. Бившият кмет на Велинград обаче спести техните имена. Цялата истина според него била следната:
Бащата на Костадин работи в една от моите бензиностанции в Пазарджик. Той е бивш полицай, бил е и надзирател в затвор преди да започне работа при мен. Вместо Писков-старши да научи пандизчиите на нещо, те са го посветили в техния занаят. Едно от нещата, което е усвоил бащата, е как да отключва катинари без ключ. На сегашната му работа на бензиностанцията той се е възползвал от способностите си и заедно с двамата си синове (единият е Костадин) да краде гориво от мен, започна да се оплаква Беев.
Според него един резервоар (от тези, които се използват по бензиностанциите) събира около 33 000 литра гориво. Отворът към него обикновено е покрит с метална решетка, заключена с катинар. Този катинар е толкова нескопосано направен, че лесно може да се отключва. Според мен, тримата Пискови през вечер са източвали над 600 литра гориво. Всеки ден сме хващали поне по десетима крадци във всички мои бензиностанции. През юни 2003 г. успяхме най-накрая да спипаме Костадин, за което сега той ме съди. Пълен абсурд. Това дело е изфабрикувано от лъжи. Ще го разберете на другите заседания, когато се явят поне десетима от моите свидетели. Не е имало дори и шамари при неговото залавяне. Този човек има наглостта да ме съди, а той самият е осъждан за кражба. Но тъй като майка му е секретарка в Окръжен съд, Пазарджик, а баща му знаем какъв е бил, Костадин се е отървал с условна присъда, продължи да излага тезата си Беев.
Параграф 22 попита и пострадалия Писков дали би се съгласил да се подложи на детектора на лъжата. Няма никакви проблеми. Беев и още десетина негови хора ме нападнаха на бензиностанцията, без нищо да съм направил. Спукаха ме от бой. Затова няма от какво да се притеснявам, каза Писков.
Тук е мястото да припомним, че Фидел Беев вече има опит с детекторите на лъжата. През ноември 2003 г. депутатът отговори на въпроси, свързани с отвличането на дъщеря му Десислава. И, между другото, нито веднъж не бе хванат в лъжа.
Инцидентът с щерка му се случи на 28 октомври 2003 г., когато неизвестни похитители отвлякоха момичето от подземен гараж в столичния квартал Княжево. Ден по-късно мъжки глас съобщил по телефона на Беев, че трябва да плати 2 млн. евро откуп, за да я види отново свободна.
Отвличането стана четири дни преди Фидел Беев да се изправи на втори тур на кметските избори във Велинград срещу конкурента си Александър Даскалов. На балотажа Беев печели убедително с 5000 гласа. Ден по-късно Десислава е освободена. Тогава се появи и версията, че депутатът е инсценирал похищението с рекламна цел - заради изборите. Но детекторът го оневини.
Имайки предвид съгласието и на двамата, процедурата може да бъде направена преди следващото заседание, което е насрочено за 21 февруари. Въпреки че не може да послужи като доказателство пред съда, резултатите ще бъдат изключително интересни.
Дотогава обаче Беев ще трябва да се яви и на друго дело, по което е обвиняем. На 14 декември депутатът ще трябва да се яви отново пред Софийския градски съд, този път по две обвинения - за длъжностно престъпление (чл.282 от НК) и за съзнателно сключена неизгодна сделка (чл.220 от НК).

Facebook logo
Бъдете с нас и във