Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕПУТАТЪТ КУЗОВ ОТИВА НА СЪД ЗА ПЕДОФИЛИЯ

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в четвъртък (24 август) в Софийския градски съд обвинителния акт срещу депутата Владимир Кузов. Срещу него е повдигнато обвинение за педофилия с малолетен (чл. 149, ал. 1 от Наказателния кодекс), като наказанието е от 2 до 5 години затвор. Определена му е и мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лева.
Според обвинителния акт за периода 15 юни-15 септември 2001 г. Владимир Кузов е извършил сексуални действия с 13-годишно момче.
Предварителното производство е образувано през май 2005 г. от Софийската районна прокуратура. Месец по-късно Кузов обаче става народен представител и делото е спряно.
Според доказателствата по делото, което е цели пет тома, депутатът прилъгал момчето, като му купувал различни вкусотийки, возил го с кола, обещавал е почивки. Малолетната жертва споделила пред разследващите органи, че връзката му с Кузов е продължила няколко месеца. Двамата се запознали на гара Подуяне, където депутатът често ходел. Други 11 тийнейджъри потвърдили, че са виждали депутата да се навърта в района. По време на разпита момчето е заявило, че общо четири пъти е имало сексуални контакти с народния представител.
Съдебният процес най-вероятно ще се гледа при закрити врата, тъй като става дума за секс с малолетен, заявиха за Параграф 22 от прокуратурата.
Името на Владимир Кузов се появи в списък с имена на депутати, срещу които има заведени следствени дела или дознания. Документът бе публикуван на 26 януари тази година в сайта на държавното обвинение.
Разследването срещу Кузов нямаше да бъде възможно, ако не беше променена конституцията. Както вече е известно, на 30 март Народното събрание гласува последната, засега трета поправка на основния закон. Според промените депутатски имунитет може да се иска не само при извършване на тежко престъпление, но и при леко.
Това даде възможност на главния прокурор Борис Велчев да внесе искане за снемане на имунитета на Владимир Кузов. Депутатът не изчака да реакцията на обвинител №1 и на 7 април сам внесе молба в деловодството на НС, с която се отказа от своята защита.
Разследването срещу Кузов набра скорост и вече е почти приключило. През всичките тези месеци, откакто избухна скандалът, Владимир Кузов постоянно повтаряше, че е невинен и че това ще се докаже в съдебната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във