Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Десант на нашенски обирджии в Хонконг

Масова психоза обхвана населението на Перник, след като във вторник (17 май) шефът на местната полиция комисар Валентин Димитров обяви, че сметките на двадесет и един жители на града са отънели заради инвазията на умели крадци от банкомати. Парите са източени от АТМ-апарати на територията на София, но данните от тях са записани в Перник.
Откраднатите суми в почти всички случаи варират между 80 и 400 лева. Само от една от жертвите са присвоени 800 лева. Това е станало, като разрешеният лимит от 400 лв. е изтеглен малко преди полунощ и още толкова са дръпнати в първите минути на новия ден. Нито един от ограбените не е теглил пари от автоматите в столицата. Операцията по изпразване на дебитните карти е осъществена за два дни.
По заповед на директора на пернишката полиция Димитров от тази седмица започва описване и ревизиране на всички банкомати в региона. Изготвени са писма до банките с призив за ежедневни проверки на автоматите. Ще бъдат направени и предписания за констатираните пропуски и слабости. Целта на полицията е да установи къде се правят дублиращите пластики след извличане на данните от картите със записващи устройства, обясни комисар Димитров.
Междувременно - докато пернишката полиция взимаше мерки срещу мошениците, Варненският апелативен съд (ВАС) потвърди присъдата на един от майсторите на фалшиви банкови карти - 32-годишния Йордан Йорданов. Той е в ареста с определение на Шуменския окръжен съд от 7 май тази година заедно с други двама членове на престъпна група за изработване на фалшиви пластики - Станко Каменов и Камен Иванов. И тримата са обвиняеми за това, че от януари 2010 г. до началото на май 2011 г. заедно с други лица са организирали престъпна група, създадена за изработването и използването на скимиращи устройства, с помощта на които се копират данните от картите. В България измамниците са действали на територията на София, Шумен, Търговище и Свищов, а по данни на ГДБОП престъпната им дейност се простира и върху няколко европейски държави, сред които са Испания и Франция. Сред обвиняемите е и братът на Йордан - Димитър, който живее в момента в Испания и испанската полиция вече го е разследвала за тези престъпления. От мошениците е иззета специализирана техника, с която групата е действала от миналата година. При претърсване на няколко адреса в различни градове са иззети устройства за изработването на скимираща техника, заготовки на фалшиви банкови карти, компютърни конфигурации, флаш-памет и много други вещи, използвани от групата в престъпната й дейност. Според варненските апелативни съдии събраните досега гласни и писмени доказателства, както и множеството други вещи и материали по категоричен начин говорят за участието на Йордан в престъпната схема. Разследващите разполагат със справки, показващи по безспорен начин връзката между членовете на групата. Преценката на всички тези факти е довела съда до извода, че ако е на свобода, Йорданов може да се укрие или да извърши друго престъпно деяние. Определението на варненските апелативни съдии не подлежи на обжалване. Сподвижникът на Йорданов, 28-годишният Каменов, също не можа да излети тази седмица от ареста, тъй като бе прецакан от собствения си адвокат, който не се яви на делото за мярката му за неотклонение. Затова и съдът насрочи ново заседание за 26 май 2011 година.
Нашенските обирджии са известни в целия свят като ненадминати майстори в източването на банкомати. От тях са пропищели хиляди ужилени и множество банкери, които трябва да възстановят сумите, откраднати от нашенските майстори. Досега българите бяха известни в почти всички страни в Европа, в САЩ дори в Австралия, където има и осъдени за кражби от АТМ-машини. Тази седмица стана ясно, че вече се насочват към бързо развиващите се азиатски пазари. В сряда (18 май) двама българи и канадец бяха арестувани в далечен Хонконг за измами с банкови карти и за кражба на банкова информация. Това съобщиха местната преса и световните информационни агенции. Тримата мъже, чиито имена не са споменати, клонирали кредитни карти с открадната във Франция и Италия информация за банковите сметки по тях и теглили с тях пари от банкомати в северозападния край на острова. Главният полицейски инспектор от Бюрото по търговска престъпност Пол Бейли обяснява, че тримата са засечени след сигнал за съмнителни транзакции от хонконгска банка. В апартаментите, обитавани от обирджиите, полицията е открила 196 пластики, съдържащи информация от откраднати кредитни карти.
От измамниците са конфискувани предмети на обща стойност 800 000 хонконгски долара (или около 104 000 щ. долара), включително и американска и канадска валута. Според полицията мъжете са действали много предпазливо. За да не бъдат открити, са теглили малки суми от 1000 до 2700 долара. Те използват парите, за да купуват луксозни стоки и електроника. При обиските и претърсванията са открити скъпи часовници Ролекс, маркова чанта Луи Вюитон на значителна стойност и два скъпи мобилни телефона.
Според експертите Хонконг е привлекателен за измамниците заради бума в развитието на икономиката му и заради добрата банкова система. Последният по-известен случай с участието на българи бе преди десет дни, когато нашенски момчета на възраст между 18 и 20 години бяха заловени от полицията във френския град Ла Рошел за източване на банкомати. Градът е известен със средновековната морска крепост Форт Бояр, в която се повежда едноименното телевизионно състезание. Органите на реда открили монтирана система за източване на пари на един от трите банкомата, поддържани в града от банка Креди агрикол. Българските тийнейджъри се настанили в местен хотел. Полицията и в момента изчислява колко хора са ограбили нашенците със миниатюрното скимиращо устройство, непознато преди за полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във