Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕСЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СТРЕЛБА ПО ФУТБОЛИСТ

Благоевградският окръжен съд прати бившия военен Симеон Мечев за десет години на топло, защото преди три години простреля футболиста Стойчо Стоилов. Решението на съда бе оповестено в четвъртък (3 ноември). Освен това подсъдимият ще трябва да плати 10 000 лв. обезщетение на пострадалия, който сега е изпълнителен директор на Литекс.
Инцидентът се разигра на 14 ноември 2002 година. На кръстовище в Благоевград жигулито на пенсионирания старшина, който бил готвач във военно поделение, засича джипа на футболиста. Двамата шофьори излизат от колите и започват люта разпра кой е виновен. Докато се карат, Симеон Мечев вади пистолет Макаров и стреля седем пъти по Стойчо Стоилов. Четири от куршумите попадат в тялото на национала - в крака, в ръката, в белия дроб и между аортата и гръбначния стълб.
След стрелбата бившият военен се прибира вкъщи. Но няколко часа след това сам се предава в полицията. Направена му е проба, която установява 1.2 промила алкохол в кръвта. Прокуратурата му повдига обвинение за опит за умишлено убийство, извършен по начин, опасен за мнозина (чл.116, ал.1, т. 6 във вр. с чл.18 от Наказателния кодекс). Максималното наказание за това престъпление е доживотен затвор.
След като си каза тежката дума за присъдата, Благоевградският окръжен съд постанови още за срок от три години да бъде отнета шофьорската книжка на Мечев. Освен това от срока на наказанието ще бъде приспаднато времето от 18 ноември 2002 до 20 март 2003 г., когато бившият военен е бил с мерки за неотклонение задържане под стража и домашен арест.
Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във