Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЕСЕТ МЕСЕЦА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ЗА КМЕТА НА ВЕТОВО

Наводненията взеха първите си жертви от властта. Кметовете на Ветово Рейхан Хабил и на русенското с. Писанец Росица Антонова и още седем души бяха осъдени на пробация заради източване на 150 000 лв., отпуснати за отстраняване на щетите от наводненията в региона през юли 2005 година.
Срещу Рейхан Хабил, заместника му Ивелин Димитров, счетоводителката на общината Анелия Чавдарова, Росица Антонова, шефа на звеното на Гражданска защита във Ветово Драгомир Петков, представителя на русенската фирма Ремонтстрой ООД Огнян Иванов и срещу още трима общинари от кметството във Ветово са повдигнати обвинения по чл. 311, ал. 2 от Наказателния кодекс. Текстът гласи: Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация.
На 9 септември Русенският районен съд прие доброволните споразумения, сключени между прокуратурата и подсъдимите. Всички се признаха за виновни. Едва в четвъртък (14 септември) станаха известни условията на наложеното наказание. Всичките ще трябва редовно да се срещат с пробационни служители (не е ясно колко пъти в седмицата или в месеца) и ще трябва да положат принудителен труд. Но няма да мъкнат камъни от едно място на друго. Принудителният труд ще бъде чисто финансов - за срок от 6 до 10 месеца от заплатите им ще се удържат по 10 процента. И ще могат да останат на сегашните си длъжности.
През лятото на 2005 г. в много региони в северната част на България се изляха порои, които наводниха десетки малки и големи общини. Министерството на държавната политика при бедствията и авариите (МДПБА) поетапно отпусна стотици хиляди левове на местните управи. Парите бяха предназначени за възстановяване на щетите.
Община Ветово поиска и получи 200 000 лв. за аварийно-възстановителни и строителни работи за седем обекта, засегнати от пороите. Предвидено е било почистване на река Бели Лом в районите на селата Кривня и Писанец, възстановяване на участъци от четири улици във Ветово и сградата на кметството в Глоджево.
В началото на 2006 г. кметството трябваше да се отчете пред ведомството на Емел Етем какви средства е изразходвало, за какво, има ли останали пари, или им трябват още. Ръководството на общината съвестно пращало своите доклади.
Но в Народното събрание се получил сигнал от хора от Ветово за злоупотреби на кмета Рейхан Хабил. Без да има наводнени къщи, училища и детски градини, г-жа Емел Етем отпусна на община Ветово в края на месец ноември около 200 000 лева. Парите се превеждат на изпълнителите на определените обекти, без да е свършена работата, пише в сигнала.
В резултат на това Икономическа полиция извършила проверка. Ревизията показала, че парите са преведени и усвоени от фирми изпълнители на проектите за възстановяване. Те обаче или са бездействали няколко месеца, или са свършили някаква си там работа, колкото да мине номерът. Реално за възстановителни дейности са усвоени едва 50 000 лева.
Проверката констатирала още, че длъжностни лица от община Ветово са извършили престъпления. Те са оформяли документи с невярно съдържание, които удостоверяват неверни обстоятелства и са използвани като доказателства за отчитане на отпуснатите средства.
След приключване на разследването Русенската районна прокуратура повдига обвинения за документни престъпления срещу Рейхан Хабил, негови подчинени, срещу кметицата на с. Писанец Росица Антонова и шефа на местната структура на Гражданска защита.
Със същите обвинения и за същото престъпления са обвинени още трима души, сред които и кметът на с. Глоджево Фикрет Ислям. Но тримата не се признават за виновни, поради което наказателното дело срещу тях ще бъде гледано по същество в Русенския районен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във