Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Детекторът на лъжата отново актуален

Детекторът на лъжата отново стана актуален на 2 февруари (сряда) по време на дело в Софийския градски съд за престъпление по служба срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев.
Според обвинителния акт от 1 април до 9 юни 2004 г. прокурорът е превишил властта и правата си и е иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела. Кържев се опитал да убеди ищеца Георги Любенов Стоянов да се спогоди със собствениците на Вектор АВ ООД - Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта Кържев призовал Георги Стоянов в прокуратурата и го уговарял да се откаже изцяло или да намали размера на исканата от него обща сума по предмета на делата - 31 154.56 лева. Прокуратурата обвинява Кържев и за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Велков Петров да върне на Петър Данчев Милев - обвиняем по досъдебно производство, лека кола Опел Вектра, върху собствеността на която те спорели.
По време на очната ставка между Славчо Кържев и Петьо Петров, бившият подчинен на Кържев от районната прокуратура казал, че имал няколко срещи с него по делото, с което трябвало да бъде върнат автомобила. Подсъдимият пък настоя, че имали само една среща и тя не била по негова инициатива. На това място Петров изрази съжаление, че не могат веднага и двамата с Кържев да бъдат проверени чрез детектор на лъжата. Самият Кържев заяви, че е готов веднага да го направи. Бившият следовател Ясен Тодоров съобщи, че имал две срещи с прокурора Славчо Кържев, на които е бил поканен. Кържев съответно си спомни само за една среща, която отново не е била по негова инициатива.
На следващото съдебно заседание, което бе насрочено за 12 април, трябва да бъдат разпитани бившият прокурор и началник в Районната прокуратура Петър Чалъмов, заместник-директорът на столичното следствие Светослав Василев и няколко прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП), които са работили в Районната прокуратура по времето, когато Кържев е бил неин началник.
Странна изглежда готовността на подсъдимия прокурор да бъде проверен с полиграф. На него би трябвало да му е известно, че по сега действащия Наказателно-процесуален кодекс (НПК) детекторът на лъжата не може да бъде използван като доказателство пред съда. В края на 2005 г. тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков лансира идеята изследването с детектор на лъжата да служи като доказателство в съда. Петков имаше намерение да прокара промени в законодателството, след като посланикът на САЩ у нас Джон Байърли дари на МВР модерен полиграф. Бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов също бе защитник на тази идея, но според магистратите този вид изследване може да е само косвено доказателство за нечия вина или невинност. За разлика от САЩ, нито една страна от Евросъюза не признава детектора на лъжата за аргумент в съда.

Руските чиновници, които имат достъп до държавни тайни, ще трябва в бъдеще да се подлагат на детектор на лъжата, предаде на 2 февруари Франс прес, като цитира председателя на комисията по сигурността в Долната камара на парламента Владимир Василев.
Надявам се, че това ще бъде възможно още тази година, каза Василев. Той уточни, че руските парламентаристи подготвят проектозакон в тази насока, но отбеляза, че приемането му е сложен процес.
Засега в проектозакона е записано, че през детектор на лъжата ще преминават хора, които имат достъп до информация, свързана с държавните тайни, с държавната сигурност и отбраната. Полиграфът може също така да бъде използван и при наемане на работа на чиновници, както и при вътрешни разследвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във