Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дядо Коледа дойде с пищов и черна маска

Мрачна коледна приказка, на която и Братя Грим биха завидели заради суровата атмосфера, в която се потапя страната. Подрипвайки, сякаш стъпва по жарава, насам натам из държавата търчи обосялата ни полиция - един след друг гръмнаха обири по магистрали, столични булеварди, магазини и търговски обекти из цяла България. И въпреки недостига на гориво и неподменяните си от миналата година обувки униформените от МВР успяха да дадат отпор на бандитите - къде с успех, къде не.
Два дни след като отново пушиха в градинката Свети Седмочисленици пред сградата на министерството си, полицаите влязоха в истинска битка на магистрала Тракия, сякаш да докажат, че са истински хора на пагона и честта. В полунощ в понеделник (14 декември) магистралният пират Димитър Митрев - Богровеца срещна челно полицейски куршум при престрелка на надлеза от магистрала Тракия към Вакарел.
Богровеца и още трима бандити налетели на пътуващия с луксозно Ауди Q5 турски гражданин Мустафа Гюмюш. За да го вземат на абордаж, бандитите използвали Опел, снабден със син буркан. Турчинът се подлъгал и спрял на подадения сигнал, след което горко съжалил. От полицейската кола излезли двама маскирани и въоръжени мъже, които изкарали Гюмюш навън и започнали да го налагат. Взели му около 5000 евро, лични вещи и стока от автомобила. След това един от пиратите се качил в джипа му, натоварили Гюмюш и го отвели на около километър встрани в гориста местност. Там го закопчали с белезници и изчезнали с джипа и още две коли. От мястото, където бил изоставен, Гюмюш успял да види как бандитите опожаряват колата му, след което търтил да бяга в обратна посока. В интервю в столичен всекидневник турчинът разказва как се добрал до някаква къща и потърсил помощ. Оттам се обадили в полицията. Ако не бях стигнал толкова бързо до къщите, едва ли полицията щеше толкова бързо да реагира, твърди Гюмюш.
Според шефа на областната полиция на София Тодор Илиев и вътрешния министър Цветан Цветанов полицията е очаквала удара на Богровеца и е била наблизо в засада. Илиев твърди, че ОДП - София, е била подготвена да действа при сигнал за грабеж в района на Вакарел, но не е знаела със сигурност кога точно ще се извърши той. В същия този район преди време бяха извършени два подобни грабежа, аргументира се шефът на дирекцията.
Той обясни, че малко след полунощ в понеделник е получен сигнал, че край Вакарел се движат два автомобила с изгасени фарове. Според разказа на Илиев на място били изпратени полицаи, които засекли движещите се на тъмно автомобили. Пътуващите в тях лица започнали да стрелят с автомати, полицаите отвърнали на огъня и убили шофьора на една от колите. Останалите бандити обаче избягали. В Опел-а е намерен мъртъв 38-годишният Димитър Митрев-Богровеца, криминално проявен, с регистрации за притежаване на взривни вещества, незаконно оръжие, боеприпаси и наркотици. Той бил с маска, с бронежилетка и е тежко въоръжен.
Според шефа на ОДП-София Илиев със сигурност ще се знае кои са останалите извършители на грабежа, след като бъдат заловени. Така той не подкрепи категоричното мнение на началника си Цветанов, който обяви, че Богровеца е част от бандата на известните братя Емил Милев- Кроки и Евгени Милев- Гейзо. Полицай №1 в областта обяви, че във връзка с инцидента се издирват десет души и се проверяват алибитата им.
Загадка за полицията е как бандитите определят кого точно да ударят. Според разследващите престъпниците са били много добре технически обезпечени и тежковъоръжени. Проучва се версията, че в дейността на обирджиите е замесен служител на Гранична полиция, който им е подавал информация за влизащите в страната чуждестранни граждани, разполагащи с повече пари в себе си.
На бандата на Кроки и Гейзо се приписват над 30 грабежа на чуждестранни и наши бизнесмени по главните пътища на страната.

КОИ СА КРОКИ И ГЕЙЗО?
Емил Милев-Кроки и Евгени Милев-Гейзо са родом от София. Евгени Милев започва престъпната си дейност през 1982 г., когато е лишен от свобода за шест месеца за кражба на лек автомобил. През 1984 г. пак лежи в затвора, осъден за кражба на една година и десет месеца. През 1984 и 1986 година той е лишаван от свобода за различни престъпления за срок съответно година и осем месеца и две и половина години. Освен това Евгени Милев-Гейзо има три висящи дела. Осъждан е общо четири пъти.
Брат му Емил Милев-Кроки през 1984 г. изтърпява присъда лишаване от свобода за срок от една година, по-късно отложена за срок от три години. През 1990 г. е осъден на една година затвор за причинена средна телесна повреда с опасност за живота. През 1995 г. за бягство от затвора е осъден на още седем месеца при първоначален строг режим. Слeд този период срещу него се водят две висящи следствени дела.
На 14 август 2004 г. на двамата е наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за извършен грабеж на автомагистрала Хемус. Пет дни по- късно, на 19 август, състав на Софийския градски съд остави в ареста Емил Милев-Крокодила, а брат му Евгени Милев-Гейзо беше освободен от ареста срещу подписка.
Двамата бяха обвинени, че на 11 август 2004 г. на автомагистрала Хемус са извършили грабеж, като се представили за полицаи и обрали Исмаил Ахмедов и Стефан Христов от Търговище, Севджан Радов и Благой Милушев от Попово. Обвинението е по чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс (/НК) за грабеж.
Тогава съдът посочи, че от събраните по делото доказателства може да се направи обоснованото предположение, че Емил е извършил деянието, за което го обвиняват. В подкрепа на това магистратите посочиха показанията на свидетел, според когото автомобилът - притежание на съпругата на Емил, е същият, който е бил видян на местопрестъплението и е бил шофиран от Крокодила. Градските съдии обаче сметнаха, че няма доказателства, които безспорно да сочат, че Евгени е участвал или е бил на местопрестъплението и го пуснаха на свобода. Ето какво пише обвинението по случая: На 11 август 2004 г., 45 минути след полунощ, на автомагистрала Хемус, на около 1.5 км преди разклона за село Яна, община Кремиковци, лек автомобил Фолксваген Голф-3, тъмен на цвят, след подаден светлинен сигнал с полицейска синя лампа и присветване с къси и дълги светлини спира микробус Форд Транзит с регистрационен номер Т 0483 ТТ с прикачена към него платформа.
Криминално проявените Емил Димитров Милев, по прякор Крокодила, и Евгени Димитров Милев, по прякор Гейзо, са облечени в тъмни дрехи, с бронежилетки с надпис Police, с черни маски на главите с прорези на очите и въоръжени с автомати Калашников 5.45 мм, със сгъваеми приклади и муфи на дулата и привързани към тях фенерчета. Те извършват обир на пътуващите във Форд-а Исмаил Ахмедов от град Търговище, Стефан Христов, също от Търговище, Севджан Радов и Благой Милушев от Попово. Пътниците от форда били заплашени с оръжието и изпразнили джобовете си. Плячката възлизала общо на около 40 лв. и един GSM.
При обиска на Евгени Милев у него са намерени две електрически фенерчета, тъмни на цвят и наподобяващи тези, които са били прикрепени към оръжието на извършителите на грабежа. На 13 август служители на СДВР и следователи от Столичната следствена служба са извършили обиски в домовете на двамата братя, като са намерени и иззети четири маски с прорези на очите, светлоотразителна жилетка, два газови и един пневматичен пистолет, два бойни ножа за автомат Калашников и други подобни вещи. Иззет е и лекият автомобил, използван при грабежа. Назначени са трасологични, биологични и дактилоскопични експертизи.
Служители на ДНСП и на ДНСЖ претърсват местността с цел да се установи къде е базата, която е използвала престъпната група.
Адвокат на Крокодилите е Марин Марковски. Той минава в атака и заявява, че МВР няма доказателства за грабежа от 11 август, в който са обвинени двамата му клиенти. Според него е направена гласова експертиза, но нито един от обраните търговци не разпознал гласовете им. При огледа след този грабеж не са открити биологични следи от нападателите и според него съвсем нормално двамата обвинени отказали ДНК проба. Марковски не е съгласен, че у тях са намерени ножове за Калашников - ставало дума за обикновени ловджийски ножове. А за черните маски изпеченият защитник твърди, че са добавка при ползване на каски за мотори.
Въпреки активната защита на адвоката Марковски, двамата Крокодили все пак са осъдени. Но не за грабежа на четиримата българи до Яна, а за подобен грабеж, извършен през май месец същата година на автомагистрала Хемус, близо до Витиня. Там потърпевши са руснаците Андрей Заспавски и Папунидис Фьодоров. Тогава при сблъсък с полицията бандитите открили огън, един полицай е ранен. Плячката е 1500 евро и 1000 рубли. Четири години по-късно, на 4 декември 2008 г., Софийският окръжен съд издава 12-годишни присъди за двамата заради грабежа край Витиня. Апелативният съд обаче оправдава Кроки и Гейзо, а протестът на прокуратурата пред Върховния касационен съд ще се гледа чак през януари 2010 година. Подсъдим по това дело е и трети член на крокодилската банда - Калоян Бацов от София, който пък е герой на 12 следствени дела.
По повод последния инцидент на магистралата тези дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отново изрази недоволство от съдебната система. В телевизионно интервю във вторник (15 декември) той зададе въпрос към съдиите защо няма осъдителни присъди срещу братята Емил Милев-Кроки и Евгени Милев-Гейзо, които са известни като лидери на организираната престъпна група. Те бяха безкомпромисни, те са тръгнали да убиват и да правят грабежи и въобще не ги интересува кой какво мисли за тях и какво прави, каза Цветанов пред БНТ. Как да има страх в престъпниците, след като са на свобода въпреки 12-годишната си присъда, запита МВР-шефът и призова за промени в съдебната система.

ОБИРИ ДО ДУПКА
И роми нахлупиха черни маски и под дулото на газови пищови се заеха да трупат леки пари. В ранните часове във вторник (15 декември) столичната полиция отново бе вдигната на крак, този път заради грабеж в магазин за цигари и алкохол в района на Сточна гара в столицата. Четирима маскирани нахлули вътре и заплашили продавача, с пистолет, отнели около 500 лв. от оборота и десетина стека цигари и избягали с автомобил Мазда. След сигнала за нападението, подаден от продавача, столични полицаи предприели издирване и 10 минути по-късно автомобилът на грабителите бил засечен и спрян в района на бул. Д. Николаев. Единият успял да побегне, но 22-годишните К.И. и С.З., както и 23-годишният Н.А, са задържани и отведени в Пето РПУ. По време на разпита те признали и за други престъпления, извършени от тях по подобен начин в София и Перник.
Веригата Фантастико също олекна с около 2 милиона при обир, извършен в нощта срещу понеделник (14 декември) в столичния квартал Студентски град. Крадците проникнали в магазин от веригата около 12.40 часа и успели да разбият метална каса, след което изчезнали с около 2 млн. лева. Откраднатите пари са събраният оборот от 25-те магазина в София от събота и неделя. Задействала се е и охранителната система, но охранителите не реагирали адекватно на сигнала, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
Същия ден беше атакуван и офис на друга търговска верига в София. Двама въоръжени проникнали в магазин Силвър център в кв. Люлин 7 и отмъкнали около 50 000 лева от оборота. Сигналът бе подаден около 10.20 часа сутринта.
Полицията все още не се е освестила след дръзкия обир на денонощния трезор на бул. Дондуков, извършен на 10 декември. Тогава маскирани пребиха охраната, след което нахлуха в помещението и задигнаха над 600 000 лева. Тогава отново представители на МВР заявиха, че охраната не е била достатъчно надеждна. Извършителите все още не са открити.
Миналата година, току преди новогодишните празненства, бе обрана и търговската верига Билла. На 30 декември 2008 г. малко след 23.00 часа маскирани мъже в полицейски дрехи и въоръжени с огнестрелно оръжие нахлуват в магазина в кв. Лагера, заплашват охраната и персонала и задигат дневния оборот от 194 000 лева. Въпреки охранителните камери и СОТ системите бандитите успяват да се измъкнат без проблеми. Този случай също остана неразкрит от полицията.
Не само в столицата Дядо Коледа дойде с черна маска и с пищов. На 13 декември варненските полицаи също бяха вдигнати на крак заради въоръжен грабеж от супермаркет. Сигналът бил подаден около 1.20 часа в Първо РУ-Варна. В супермаркет Одесос неизвестен мъж с пистолет в ръка откраднал около 140 лева. Излизайки от магазина, той бил забелязан да бяга с оръжието. Качил се в таксиметров автомобил и тръгнал в неизвестна посока. Таксиметровите шофьори разменили информация, че клиентът е въоръжен и е на спирката на ул.П.Евтимий. Тогава се намесили полицаи от Второ РУ - Варна, които успели да задържат грабителя в таксиметровия автомобил по пътя към кв.Виница.

АПЕЛ
Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) призовава за по-голяма бдителност при съхраняване на големи парични суми в офиси и търговски обекти. В навечерието на коледните празници традиционно се увеличава паричният оборот в обектите за търговия и услуги. Много фирми се разплащат с доставчици, със сътрудници и с клиенти в собствените си офиси. В редица случаи това са просто апартаменти в жилищни сгради без надеждна защита срещу крадци и грабители. В тази връзка СДВР напомня на търговците, управителите на фирми и други материалноотговорни лица да предприемат необходимите мерки за опазване на парите си в офисите и в търговските обекти. Препоръчително е да не се съхраняват големи парични суми в работните помещения на офиси и магазини. В случай че това е наложително, да се осигури надеждна защита посредством физически бариери, сигнално-охранителна техника, видеонаблюдение, добре обучени и подготвени охранители. При инкасиране (транспортиране) на големи суми също да се ползват услугите само на лицензирани охранителни фирми, разполагащи с необходимото оборудване, въоръжение и технически средства. Касиери, които теглят пари от банките, също да не се движат без придружители. Добре е да се ограничи броят на служителите, които са запознати с размера на паричните суми, както и с мястото и с начина на съхранението им. Практиката показва, че в повечето случаи при кражби и грабежи извършителите разполагат с предварителна информация.

ЧУЖДЕНЦИ ЖЕРТВИ
2005 г.
31 юли. На главен път Е-79 са ограбени гръцки граждани от руски произход. Пътниците спрели да почиват на отбивка за дупнишкото с. Дяково. Неизвестни лица разбиват предното дясно стъкло на автомобила им Опел Вектра и взимат дамска чанта, в която има лични документи, мобилен телефон и 750 евро.
19 декември. По пътя от Стара Загора за Казанлък двама маскирани мъже заплашили с пистолет румънски граждани, пътуващи с микробус. Задигнати са 50 000 долара и 180 000 евро. Микробусът с чужденците е застигнат от две коли, които го принудили да спре, като му препречили пътя.

2006 г.
9 юни. Около 21 ч. на главен път Е-79 е ограбен германски гражданин, който спира колата си в платното в посока Ботевград- Мездра. Трима неизвестни нападатели му нанасят побой, взимат му портфейла с 5140 евро и 1300 лв., а също електронна карта от германската осигурителна каса, дебитна карта и шофьорска книжка.

2007 г.
30 юли. В района на 109-и километър на магистрала Тракия край Пловдив са обрани чешки граждани. Мъж счупва страничното стъкло на паркирания автомобил, в който спели пътуващите. В откраднатата чанта са били международните паспорти на чехите, мобилен телефон, кредитна карта и връзка с ключове.

2008 г.
1 март. В района на 127-и километър на магистрала Тракия микробус с пътуващи в него петима македонски граждани е спрян от лека кола със син буркан. Двама въоръжени мъже се качват в микробуса и принуждават пътниците да легнат на пода. Откраднати са 35 000 евро, лични документи и мобилни телефони, след което изоставили македонците на магистралата с белезници на ръцете.
23 август. В района на гр. Първомай е извършен въоръжен магистрален грабеж срещу чужденци. Около 7 ч. е получен сигнал, че близо до с. Тюркмен, община Раковски, са намерени завързани с белезници мъж и жена. Чуждестранните граждани са пътували с лек автомобил Мерцедес, който е бил намерен опожарен до с. Гранит, община Чирпан. Откраднати са около 1000 евро и лични вещи.

2009 г.
3 май. Край Монтана магистрални бандити нападат германски гражданин. Чужденецът е завързан, а микробусът му е опожарен. Нападателите взимат портфейла му и кредитните му карти, в които имало общо 800 евро.
31 юли. В района на 22-и километър на магистрала Тракия в посока от София към Пловдив германски граждани от турски произход са спрени от лек автомобил със синя лампа. Заплашени са с оръжие, сложени са им белезници и са отведени в гориста местност, където са им отнети наличните пари, кредитни карти и два мобилни телефона.
25 октомври. На магистрала Тракия двама турски граждани, които пътуват в посока София- Пловдив с лек автомобил Мерцедес с германска регистрация, са спрени принудително от маскирани въоръжени лица. Нападателите ги оставили в безпомощно състояние в района на Ихтиман, а колата им била опожарена. Отнети са им наличните пари.

Именно заради тази печална статистика, която не е изчерпателна, в.Зюддойче цайтунг в края на това лято посъветва германските турци, един от които бе атакуван сега край Вакарел, да не пътуват през България. Някои от чужденците вече се движат в колони от по няколко коли, твърди германската преса. Почти никой не смее да преспи край пътя или на паркинг. Повечето шофьори, които отиват към Турция, карат без почивка поради страх от нападения или от произволни глоби от полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във