Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЯДО КОЛЕДА ДОНЕСЕ ОБВИНИТЕЛЕН АКТ НА ДЕДЕСАРЯ ДРЕНСКИ...

Цанко Дренски - съпруг на депутатката от НДСВ Теодора Дренска, ще бъде изправен пред съда заради някакви си 180 400 лева. Той е обвиняем по дело за измама в особено големи размери (чл.212, ал.4 от Наказателния кодекс) заедно с още четирима души - Тодор Тодоров, Ангел Маргаров, Васил Василев и Камен Банков. За разлика от Дренски обаче те ще отговарят пред закона само за престъпление по чл.311, ал.1 от НК - съставяне на фалшиви документи. На 23 декември 2005 г. делото бе внесено в Софийския градски съд и, поне засега, няма индикации то да бъде върнато на Софийската градска прокуратура я за доразследване, я за прецизиране на обвинителния акт.
Името на Цанко Дренски нашумя сериозно, след като на 1 октомври 2004 г. НСБОП и данъчните разбиха престъпна схема от 11 души, източили около 190 млн. лв. ДДС от държавния бюджет. Начело на групата е Пламен Калчев, който е бивш служител на Дренски и е работил в две от фирмите на депутатския съпруг в Легис консулт-ЦД ЕООД и в Дренски Екс-90 ЕООД.
За втори път името на Дренски се чу преди пет месеца. На 2 август той бе привикан като свидетел в Благоевградското окръжно следствие по старо дело - за ДДС-измама с рапично олио, но бе арестуван веднага щом прекрачи прага на службата. Ден по-късно (3 август 2004 г.) друг медиен герой - антимафиотът кап. Мирослав Писов, ръководител на група в РЗБОП-Благоевград, бе привикан за справка в Софийската военноокръжна прокуратура, но също бе прибран по обвинение за престъпление по служба и преседя няколко денонощия зад решетките.
Днес кап. Мирослав Писов вече не работи в системата на МВР, защото беше уволнен на 5 декември 2005 година. А причината е известна - кап. Писов бе шеф на биячите, които на 10 ноември респектираха благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората... завинаги.
Колкото до Цанко Дренски, най-неочаквано той се оказа подсъдим за закононарушение,доста по-скромно от действителния размах, с който - според запознати данъчни инспектори и антимафиоти - той да работи. Но, както се казва по друг повод, всяко начало е трудно. Особено когато трябва да се върви от върха... нагоре.

Фирмата, с която Цанко Дренски влиза в полезрението на данъчните и на следствието, е Легис консулт-ЦД ЕООД. Тя е регистрирана в Софийския градски съд на 21 септември 1999 г., а предметът й на дейност включва най-различни услуги - чак до вътрешна и външнотърговска дейност. На 14 март 2001 г. Дренски внася в Данъчно подразделение Средец молба за връщане на данъчен кредит в размер на 180 400 лева. Към молбата са приложени четири фактури, от които става ясно, че в периода 1-28 февруари 2001 г. фирмата на Дренски е получила от дружеството Ливиа 95 ЕООД, с управител Тодор Тодоров крем Гел Лубрикант на обща стойност 902 000 лева. Вместо обаче да му възстановят заветните 180 400 лв. данъчен кредит, данъчните сюрпризират Цанко Дренски с... обстойна ревизия, която разкрива перфектно организирана схема за източване на ДДС.
В хода на данъчната проверка (а по-късно и по време на следственото дело) е установено, че в периода 19-28 февруари 2001 г. споменатата Ливиа 95 ЕООД на Тодор Тодоров получава 240 000 опаковки гел (на седем транша) от фирмата производител - Весмил ЕООД, собственост на Ангел Маргаров. Цената на цялото количество е 581 760 лв., дължимият от държавата ДДС е в размер на 96 960 лв., а за всяка доставка Ливиа 95 е издавала фактури, подписани и от производителя Ангел Маргаров.
Тази педантичност дава възможност на данъчните и на следователите да изкачат още едно стъпало от престъпната организация. Те установяват, че Ангел Маргаров се снабдява с билковия екстракт, необходим за производството на така успешно харчения Гел Лубрикант, от ЕТ Мираж - Васил Василев. В случая няма място за никаква ирония, защото документите са категорични - от 5 до 13 февруари 2001 г. Ангел Маргаров получава от едноличния търговец Васил Василев общо 3335 килограма билки - Salvia, Caleazacante chichi и Sceletium tortuosom. Общата стойност на сделката е 588 396 лв., а сметките между двамата са уредени с шест данъчни фактури, в които е фиксиран ДДС в размер на 98 066 лв. който би трябвало да бъде възстановен.
Но и това не е всичко. За най-голяма изненада на данъчните и на следователите се оказва, че същинският производител на билките и на екстракта за Гел Лубрикант-а не е едноличният търговец Васил Василев, а... фирма ЕТ Камен Банков - ЛБС 1. Тя е собственост на лицето Камен Банков и в периода 5-15 февруари 2001 г. доставя на Васил Василев 3335 килограма билков екстракт на обща стойност 588 723 лв. (ДДС в началото на веригата е 97 620 лв.), осчетоводени с шест данъчни фактури.
По документи ЕТ Камен Банков - ЛБС 1 е регистрирана във Велико Търново, а той се води арендатор на земя в с. Неделино, Пловдивско, където отглежда билките и извлича от тях екстракта. Разсада за скъпоценните растения обаче той си купува от друга фирма - асеновградския клон на Еко клуб - 2000 с управител Павел Пъндърски.
От обвинителния акт не става ясно кога измамата е лъснала пред данъчните и следователите в пълния й блясък. Така или иначе в края на предварителното производство е доказано, че Дренски и хората му не са произвеждали и продавали нито Гел Лубрикант, нито билков екстракт, нито... нищо. Първо, защото фирма Еко клуб - 2000 не е доставяла никакъв разсад на ЕТ Камен Банков - ЛБС 1 и няма клон в Асеновград. Второ, защото лицето Камен Банков никога не е вземало под аренда и една квадратна педя земя в с. Неделино, Пловдивско, а там - открай време - земеделската кооперация Победа сее и жъне пшеница. И трето - две от основните билки - Caleazacante chichi и Sceletium tortuosom, са... тропически растения. Те растат предимно в Южна Америка и в Южна Африка, а според биологическата експертиза по делото, от засяването им до първата беритба минават най-малко две години.
Всъщност прокурорът по делото е убеден, че делото ще влезе в съдебната зала и ще приключи с осъдителни присъди и поради още една причина: Цанко Дренски и хората му не разполагат с нито едно доказателство, че са култивирали и отглеждали билки (каквито и да било), че са извличали екстракт от тях (какъвто и да било) и че между петте фирми е била извършена поне една реална доставка на билков разсад, билков екстракт или пък на готов Гел Лубрикант. Според държавното обвинение търговията между Дренски и хората му е била фиктивна и е била посветена на една-единствена цел - държавата да бъде измамена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във