Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дядо Коледа иде... с взлом

Чуе ли се звънът от приближаващата шейна на дядо Коледа, става страшно. Докато малки и големи чинно стискат палци да получат мечтания подарък, други протягат ръце сами да си вземат каквото им хареса.
Вече стана традиция в дните около идващите празници бандитите рязко да се активизират и да ударят примерно банка, в която парите са повече от люспите по шарана.
Поредната подобна инициатива стана факт навръх Никулден, деня на банкерите и моряците. Този път обект на обирджийски попълзновения бе банков трезор на ДСК, намиращ се на ул. Йерусалим в жк. Младост-1 в София.
Неизвестните до момента извършители проникнали в трезора през покрива на бл. 24, където се намира клонът, и неутрализирали охранителната система, след което разбили 280 лични касети от наличните 360 в трезора. Никой в момента не може да каже категорично какво е откраднато. Ръководството на клона на ДСК е поело ангажимент да покрие разноските на клиентите си, които са съхранявали в банката нотариални актове. Другите щети тепърва ще се изясняват - предстои изслушване на собствениците, уточниха от банката.
Според данни от МВР сигналът за обира е бил подаден от охранител в понеделник (6 декември) към 8 часа. При първоначалния оглед е установено, че крадците са влезли през покрива на сградата. Камерите, осветлението и системата за охрана СОТ са били изключени. Обирджиите заличили следите си по познатия начин - разпилявайки навсякъде косми и перилни препарати. Обирът е извършен през почивните дни.
До този момент разследващите нападението криминалисти от Столичната дирекция на МВР не са установили нищо изненадващо във фактите около инцидента. Ударът е бил прецизно планиран, изпълнението - ловко и с професионализъм, не са оставени ДНК-следи. Безпокойството на криминалистите е очевидно, тъй като случаят явно препраща към серията обири, извършени миналата година в навечерието на Коледа. Тогава в рамките на няколко дни столичната полиция стана разноока, тъй като сигналите за обири на територията на столицата следваха един след друг.
Точно преди година, но три дни след Никулден, неизвестни бандити атакуваха обществен трезор на бул. Дондуков в столицата. Обирът приличал на истински екшън - 10 здрави мъже нахлули след полунощ в денонощния обществен трезор, въоръжени с автомати и пушки. Преди нахлуването човек от бандата застанал пред вратата и показал клиентска карта за трезора, за да му отворят. Двамата възрастни гардове били елиминирани за секунди, след което нападателите разбили около 190 касети и избягали с няколко автомобила. Тогава беше установено, че бандитите са пипали професионално - камерите били обърнати към тавана, а компютърът на системата за сигурност, където се съхранявали данни за обекта, също бил откраднат. По-късно щетите бяха изчислени на около 3 млн. лева.
Няколко дни по-късно, през нощта на 13 срещу 14 декември 2009 г., беше ударен и супермаркет Фантастико в Студентски град, откъдето изчезнаха 2 млн. лв., събрани от оборота на 25-те магазина от веригата в столицата.
Едва завършили огледа на магазина рано сутринта, криминалистите трябваше да търчат към ж.к. Люлин. Там пък двама въоръжени и маскирани мъже нахлули в офис в търговския център малко преди 10.30 часа. Нападателите заплашили служителка в офиса с пистолет и задигнали 53 000 лева.
На 15 декември беше направен и неуспешен опит за обир в клон на Райфайзен банк на бул. Цветан Лазаров 120 в столичния квартал Дружба-2. Извършителите успели да разбият вратата, проникнали в офиса, но не бяха откраднали нищо.
А на 20 декември двама маскирани обраха букмейкърски клуб на Еврофутбол на столичната улица Алабин. Те отнесоха около 1000 лв. от оборота и избягаха.
Общото между всичките обири, извършени в края на 2009 г. в столицата, е, че полицията така и не успя да хване извършителите им. Единствено обирът на магазин Фантастико беше разкрит и тази година пред Софийския градския съд се изправи 26-годишният Любомир Крумов, задържан заради кражбата.
Бедата е, че миналогодишните коледни обири попариха надеждите на МВР, че поне за известно време ще има мир и тишина около трезорите. Тези надежди бяха свързани с ареста на прочутата люлинска банда от обирджии през май 2009 г. в Кюстендил. Седем членове на бандата бяха задържани след неуспешния им опит да оберат клон на Интернешънъл Асет банк в града. На 17 май бяха арестувани тарторът на групата Огнян Йорданов (30 г.) - бивш служител от Криминална полиция в Трето РПУ в столицата, 35-годишният Калоян Бацов - бивш охранител на известния наркобос Христофорос Аманатидис - Таки, Румен Янакиев, Теофил Александров и Юри Ананиев - бивш охранител в Съдебната палата. В ареста попаднаха кюстендилецът Петър Григоров и Бисер Иванов, който осигурявал техниката и апаратурата за разбиване.
Всички те сключиха споразумение с прокуратурата. Държавното обвинение предложи наказание от една година и шест месеца условно със срок на изпитание от три години за Румен Янакиев и по седем месеца за Теофил Александров, Юри Ананиев, Огнян Йорданов, Бисер Иванов и Калоян Бацов. Единствено Петър Григоров получи ефективна осеммесечна присъда, защото вече имаше наказание от 300 часа общественополезен труд в продължение на три години и шест месеца заради стрелба с преработен газов сигнален пистолет. Но и той в крайна сметка се оказа на свобода, защото вече беше излежал присъденото му наказание в предварителния арест.
Не се знае дали люлинската банда щеше да стигне и до тези присъди, ако процесът беше тръгнал в обичайното за всички съдебни дела русло - отлагания, болести, смяна на адвокати и т.н. В случая за бързите решения на Темида помогнали - без да искат - банда роми, задържани по това време за убийството на пазач на черешов масив. Според неофициалната информация те били разпределени в едни и същи килии с люлинци. Ромите подложили пришълците на такъв непрекъснат тормоз, че в резултат обирджията Румен Янакиев изпял всичко, а останалите подписали споразумението, само и само да се отърват от съкилийниците си...

Facebook logo
Бъдете с нас и във