Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дядо Коледа препълни магистратските чорапчета

В момент, в който държавата се гърчи от липсата на средства за каквото и да било, а министър-председателят и неговият заместник Симеон Дянков отдавна обявиха, че пари няма - ни за тринадесета заплата, ни за добавки към пенсиите, съдебната система се оказва остров на блажените. Там дядо Коледа подрани и донесе цял чувал с парички и най-послушните сред послушните ще получат щедри премии за Коледните празници.
За това изобилие от средства се разбра в четвъртък (3 декември) по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), когато бе съобщено, че спестени от заплати 24 000 000 лв. ще бъдат раздадени като награди в съдебната система. По ирония на съдбата това съобщи шефът на бюджетната комисия към съвета Иван Колев - същият, който разшумя за случая Красьо Черния. Парите били спестени от незаети щатни бройки. Критичният читател би попитал - защо не са заети тези бройки и защо не ги махнат от щатното разписание, след като си могат и без тях? Сигурно някой път ще ни кажат...
Според статистиката към момента в съдебната сфера работят 4 688 магистрати при съществуващи 5196 щатни бройки и 8845 служители на 9297 щата в щатно разписание. Тоест незаети в редиците на магистратите - прокурори, съдии и следователи, са останали 508 места, а в администрацията - 452 щата. За сравнение: във Франция, която има 10 пъти повече жители от България, магистратите са около 7000 и там не са оплакват от незаети щатни бройки. Ако останалите неизползвани средства се дават поравно, това прави по 5119.45 лв. на тога. Те обаче няма да се разпределят по този начин, а на всеки - според заслуженото. Членове на ВСС разясниха, че спестените суми във всеки съд или прокуратура са различни, поради което административният ръководител на всяка магистратура ще решава как да ги разпредели и на кого от подчинените си какво поощрение за заслуги да даде. Софийският районен съд е сред тези, направили най-много икономии, заради близо 15-те съдии, които са командировани в Софийския градски съд. Съдебният съвет дори гласува правила, според които всеки ръководител в системата сам ще решава кого и с колко да награди, ако е успял да спести средства. Премии за работата ще могат да получат и председателите на върховните съдилища, главният прокурор, директорът на националното следствие, директорът на Националния институт по правосъдие и главният секретар на ВСС.
В правилата е записана например строгата рестриктивна мярка, според която максимумът, който могат да получат премираните, не може да надвишава четири основни месечни заплати. Правилата важат и за държавните съдебни изпълнители, и за съдиите по вписванията. Техните бонуси ще определи министърът на правосъдието.
Тук за илюстрация може да отбележим, че най-високи заплати в съдебния бранш получават съдиите и прокурорите във Върховния касационен и Върховния административен съд - ВКС и ВАС, прокурорите във Върховната касационна и Върховна административна прокуратура и следователите. Според таблица на Висшия съдебен съвет максималната сума, която могат да получат работещите там, е не повече от 2650 лв., на второ място с 2227 лв. са съдиите в административните съдилища. Най-малка максимална заплата получават младшите съдии, прокурори и следователи - 1314 лева. Всеки може да направи сметка по колко би получил един магистрат, като умножи горните цифри по четири. Все пак утешителното е, че награда няма да получават онези, срещу които има наложено дисциплинарно наказание. Но те не са особено много, така че няма страшно, пари ще има за всички...
И останалите храненици на държавата пишат в трогателните си писма до най-очаквания старец какво са свършили през годината и колко добри са били... А докато и ние, и Брюксел чакаме примерно финала най-сетне да докуцукат т.нар. знакови дела, лентата най-неочаквано скъса шейната на дядо Коледа, отрупана с подаръци за служителите на Темида. Шегобийци питат дали под червения кожух тази година не се е скрил Красьо Черния?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във