Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дядо Коледа вече чете писмата на магистратите

Съдебната власт е готова с парите за Коледа. По всичко личи, че за да осигури годишните бонуси на магистратите, Висшият съдебен съвет се е впуснал в ювелирна операция, чрез която да бъдат избегнати евентуални спънки от страна на изпълнителната власт. Такива обаче тази година едва ли ще има, тъй като пазарлъкът между двете е в пълен ход.
Усилията на ВСС са насочени главно върху това да се избегне скандал, подобен на миналогодишния, когато финансовият министър Симеон Дянков спря изплащането на бонусите с аргумента, че това е неморално в условията на криза. Последва среща на членове на ВСС с премиера Борисов и моралните терзания на министъра бяха спешно ревизирани, а парите от т. нар. преходен остатък бяха изплатени, но не като премии, а като увеличение на заплатите.
Сега ВСС мъдри вариант за изплащането на надбавки, при който хем да не бъде потъпкан формално наложения от самия него мораториум върху повишение на възнагражденията, хем да не го упрекнат, че раздава премии в разгара на кризата. А и да не затрудни главния прокурор Борис Велчев, когато определя кой прокурор е заслужил повече от друг да бъде поощрен. Именно протестът на Велчев миналата година накара ВСС да даде премии на всички в съдебната система под формата на 13-та заплата, което предизвика реакцията на Дянков.
Според замислената от ВСС схема премиите ще бъдат раздадени не като 13-та заплата или ДМС, а като награди или като помощи. Или и в двете форми. За първото ще бъде ползвана Глава Поощрения в Закона за съдебната власт. Неговият чл.303 гласи: Висшият съдебен съвет може да поощрява съдия, прокурор и следовател с отличие или награда за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Наред с предвидените отличия като грамота, благодарност, почетен знак и предсрочно повишаване в ранг е предвидена и парична или предметна награда в размер до основното месечно възнаграждение. Предложение за поощрение до ВСС може да правят една пета от членовете му или съответната съсловна организация, а също и министърът на правосъдието, председателите на съдилища и прокуратури, главният прокурор. Инспекторатът към ВСС пък може да прави предложение за поощрение до съответния административен ръководител.
Комисията по бюджет и финанси на ВСС внася вече на няколко негови заседания проекти на решение: за утвърждаване на промени по бюджетни сметки на органи на съдебната власт за 2010 г., предложения от административни ръководители за отпускане на средства от централизирания фонд Социално-битово и културно обслужване (СБКО) и на шефа на Инспектората към ВСС за изплащане на целеви персонални награди.
Целта на фонда СБКО във всяка бюджетна организация да се дава възможност за отпускане на средства на служители и работници, които не могат да покрият извънредни разходи - тежки заболявания, помощи за семейства на починали и по други хуманни поводи. През март ВСС също създаде централизиран фонд СБКО, от който ще могат да се възползват всички органи на съдебната власт, стига общите им събрания да са одобрили създаването му. През лятото бюджетната комисия на ВСС одобри и правила за формиране и използване на средствата от фонда.
Съществен въпрос - засега без отговор, е как ще бъдат платени премиите от фонд СБКО, при положение че в правилника са описани документите, с които нуждата от подпомагане трябва да бъде доказана, а за похарченото ще се изисква отчет. Но може би ВСС вече е открил начин да нахлузи на коледните премии камуфлажни дрехи. В медиите изтече информация, че някои административни ръководители вече изпратили във ВСС предложения за парични награди на определени магистрати. Техни колеги обаче настояли да узнаят как са избрани точно тези хора.
Разминаване по темата има явно и в самия съдебен съвет. Някои негови членове поискали правилата за награждаване да включват конкретни критерии, по които ще се определят заслужилите. Други обаче ги върнали на земята, давайки да се разбере че изобщо не става дума за реалистично награждаване, а за раздаване на премии под друга форма. И заявили, че няма нужда от никакви критерии - а пари трябва да вземат всички. Чуло се все пак и предложение да не се дават награди и поощрения, но не става ясно дали по принцип или с цел да се избере друга форма на премиране.
В крайна сметка членовете на съвета са се обединили около идеята за промяна на правилата за парични награди и възложили на бюджетната комисия да коригира проекта. Това означава, че лавината от награди може да се изсипе още този месец и да стане ясно колцина ще засегне. Включително и в самия ВСС, чийто бюджетен шеф Иван Колев обяви неколкократно, че магистратските заплати се замразяват и че премии няма да има. Но пък за какво друго да бъде изхарчено преизпълнението в приходната част на съдебния бюджет, ако не за премии?! Миналогодишният излишък от 24 млн. лв. се очаква да бъде надхвърлен и ако не бъде усвоен, ще трябва да бъде върнат в държавния бюджет.
Именно по отношение източника на средствата, които да бъдат раздадени, се вихри и голямата словесна еквилибристика. С аргумента, че няма да се пипа онази част в бюджета на съдебната власт, която й се отпуска като субсидия от държавния бюджет, се цели да бъде създадено впечатление за икономии. Ако се раздавали пари, те щели да бъдат от преизпълнението на приходната част. Свободата тя да бъде харчена, както съдебната власт намери за добре, пък се сочи като израз на нейната независимост. С тази подробност, че приходите идват от съдебни такси, които освен че бяха увеличени, биват стимулирани от родното правораздаване, което кара хората непрекъснато да се съдят до дупка на всички инстанции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във