Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЯДО МРАЗ ЗА ОБЩИНАРИ В АРЕСТА

Дядо Мраз вместо топла и уютна Коледа ще посрещат тримата варненски общинари, които от известно време търкат наровете в следствения арест. Той отсега извади от торбата си и даровете за баща и син Веселин и Христо Данови и за досегашния собственик на ПФК Спартак Иван Славков, задържани като организатори на престъпна група за разпространение на дрога, за пране на пари и за трафик на проститутки. И тримата получиха уверение, че скоро няма да излязат от ареста, а приближаващите коледни и новогодишни празници ще прекарат в горчиви размисли за отминалите весели дни.
Варненският окръжен съд за пореден път потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на общинския съветник от ДПС и вече бивш собственик на Спартак Варна Иван Славков. Той бе обвинен за създаване на организирана въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, пране на пари и трафик на хора с цел склоняване към проституция. Славков беше задържан през октомври след завръщането му от Турция, където претърпя операция на жлъчката.
Към южната съседка общинският съветник замина часове преди мащабна полицейска акция на стадион Спартак. Въпреки постоянните му оплаквания от влошено здравословно състояние и молбата му да прекара поне коледните и новогодишни празници със семейството си съдиите не се смилиха над него и отново го пратиха в ареста, където той пребивава вече втори месец. Магистратите мотивираха решението си със събраните на този етап доказателства, уличаващи Славков, и се позоваха на вероятността той да се укрие или да окаже натиск върху свидетелите. Разпитани са множество проститутки, които са съобщили имената на своите сводници, отчитали събраните пари пред Славков. Отделно от това е иззета и тетрадка, в която се е водела сметка за събираните суми.
Пред съда ексфутболният бос заяви, че е невинен и се е върнал доброволно от Турция, за да изчисти името си. Знам, че Веско Жеков е подготвял всичко това срещу мен. Знам, че се е срещал с хора, които е убеждавал да ме набедят, заяви Славков на заседанието на Варненския окръжен съд на 12 декември. Според адвокатите му Бранимир Балачев и Милен Ралчев от самото начало на разследването прокуратурата прилага двоен стандарт при искането за налагане на мярка задържане под стража за обвиняеми по мегадознанието. По данни на прокуратурата в него се разследва мащабна организирана престъпна група с многобройни членове. По думите на Балачев обаче обвинението не е поискало задържане под стража на част от тях, въпреки признанията им, че са се занимавали с продажба на наркотици и сводничество. За тези хора е доказано, че са вършили множество престъпления и имат присъди зад гърба си. Въпреки това те се измъкват с домашен арест и им се обещават леки присъди, негодува Бранимир Балачев. После същите тези хора - като Янко Каратиста, Веско Жеков и Близнаците, се хвалят, че вече изтича срокът на бъдещите им леки наказания, коментира адвокатът. Според него под натиска на прокуратурата хора са свидетелствали срещу Иван Славков и срещу другия общински съветник по това дознание Веселин Данов. Те са били притискани да посочат двамата бивши общинари като босове на голяма престъпна група.
Самият Иван Славков не отрече пред съда, че е познавал хората, които сега го сочат като лидер на престъпна организация за разпространение на наркотици, за сводничество и за трафик на хора. Познавам тези, които свидетелстват срещу мен, но имам конфликт точно защото вършат престъпления. Имам и свидетели, които могат да потвърдят това. Искам да си изчистя името, заяви той. Адвокатът на общинския съветник Бранимир Балачев обяви, че решението на съда ще бъде обжалвано, тъй като по делото са извършени много процесуални нарушения.
И докато Славков лежеше в килията и търсеше начин да убеди съдиите в своята невинност, ПФК Спартак Варна се сдоби с нов собственик. Неговото име е Иван Динов, който преди две години бе съпрезидент на соколите заедно с Иван Славков.
На 11 декември Иван Динов пристигна в морската столица, за да узакони договора пред нотариус и да получи контролния пакет от акции. Софийският бизнесмен спонсорира Спартак от лятото на 2006 година. Официално Динов, който се занимава с търговия с недвижими имоти и притежава инвестиционни фондове, стъпва във власт на 16 декември.
Тежката участ на варненския общинар от ДПС споходи и неговия колега, обвиняем по същото дело - Христо Данов от Народняшката земеделска партия. На 12 декември неговият защитник Борислав Люцканов поиска Варненският окръжен съд да промени мярката му за неотклонение задържане под стража с по-лека - домашен арест. Той се аргументира с факта, че здравословното състояние на Данов-младши се е влошило след арестуването му на 16 септември тази година. Заради лошите условия в килията младежът получил слепване на носна преграда и се налагала оперативна намеса. Не мога да дишам нормално, заболява ме главата и искам да изляза да подишам чист въздух, заяви Христо Данов. Въпреки неговите оплаквания обаче медицинският преглед е показал, че той може да остане в ареста. Съдът се съобрази с лекарското заключение, но даде указание да бъде изготвена съдебно медицинска експертиза, която да определи по-категорично състоянието на общинския съветник.
Заради продължаващия арест на Христо Данов Варненският общински съвет реши неговото място в общото събрание на Спартак АД, което е съсобственост на общината и едноименния футболен клуб, да заеме аптекарският бос и съветник от партия Ред, законност и справедливост Веселин Марешки.
Да прави компания на сина си остана и баща му Веселин Данов. В понеделник (15 декември) Варненският окръжен съд потвърди ареста и на скандално-известния ВИП-брадър. Той бе разследван за три тежки умишлени престъпления, свързани с ръководена от него организирана престъпна група: за склоняване на жени към проституция, за пране на пари и за изнудване. Петдесет и пет годишният съветник от Народняшката земеделска партия беше привлечен като обвиняем на 13 септември тази година, а няколко дни по-късно бе задържан под стража. Заедно с него в ареста влязоха и приближените му Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов, Петър Петров. По обвинението за изнудване Данов-старши е разследван заедно със сина си Христо. Двамата заплашили Н. И. да им предаде сумата от 2000 евро. Третото обвинение пране на пари е за двукратно получените от Данов суми от по 1000 лв., за които е знаел, че са придобити от проституция.
Близо три месеца след първоначалното задържане окръжните магистрати отново прецениха, че събраните до момента доказателства уличават Веселин Данов във всяко едно от престъпленията, за които се разследва. В своя защита обвиняемият посочи, че е предложил информация и сътрудничество на компетентните органи още преди да го арестуват. Движен от благородни подбуди, в началото на септември тази година Данов сигнализирал в ДАНС за действащите във Варна престъпни групи. От материалите, които ДАНС е предоставила на съдебното заседание, обаче се вижда, че сигналът за престъпна дейност се намира в публикации на популярно варненско електронно издание. В свое писмо Върховната касационна прокуратура уточнява, че не е известно Данов да е предоставял конкретни данни, няма протокол от разпита му или каквито и да е писмени обяснения. Той е предложил сътрудничество, но не са последвали никакви споразумения за начина или формата му, пишат върховните прокурори.
Пред съда Веселин Данов отново драматично посочи богатата колекция от болести, която притежава, като този път прибави и спешна нужда от операция на анална фисура. Той се оплака, че страда от сърце, заради което дори не е ходил в казарма, и от гастрит и помоли да постъпи в болница. Адвокатът му Борислав Желязков заяви, че вещите лица по делото са допуснали множество грешки при изготвянето на медицинските експертизи на клиента му. В документите имало разминавания и не ставало ясно какво е категоричното становище на лекарите. Втората съдебномедицинската експертиза, направена преди броени дни, свидетелства за наличието на шест здравословни проблема. В заключението обаче се твърди, че те могат да бъдат решавани в условията на местата за лишаване от свобода. Въпреки това беше назначена нова комплексна експертиза, в която да бъдат включени мненията на различни здравни специалисти. Все пак общинарят Веселин Данов, предложил услугите си на ДАНС, не е загубил всички шансове да вкуси домашни зелеви сармички на Бъдни вечер. Това би се случило, ако на 23 декември Варненският апелативен съд уважи обжалването, което е направил на мярката, постановена от окръжните магистрати на 15 декември.
Докато пред Славков и Данови се очертава една самотна Коледа, съдбата се оказва щедра към 100 затворници от Варненския затвор. Те ще бъдат пуснати в заслужена коледна ваканция за примерно поведение и за трудови успехи. Домашният отпуск ще бъде до пет денонощия, но на него ще се радват само най-послушните. Затворници с доживотни присъди няма да имат право на подобна награда. За подбора на най-заслужилите отговаря инспектор от отдела за възпитателна работа. Освен него становище дават шефът на затвора и служител от Национална полиция. Преценките се извършват много внимателно, за да бъде сигурно, че с излизането си затворниците няма да застрашат обществото по никакъв начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във