Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Диалогично

Главният прокурор Сотир Цацаров използва внезапното включване на алармената система в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да напусне последното му заседание през задния вход. Медиите останаха неприятно изненадани, защото Цацаров не го е правил досега. Пък и говори добре. При това неговото добре е по-убедително от това на предшественика му Борис Велчев.


Защо ли Цацаров финтира журналистите този път? Да е заради протестите пред ВСС срещу бившия му заместник Камен Ситнилски, чиито ходове за влизане в сегашния състав на съвета изтекоха в медиите - не вярваме. В тези записи хората на Ситнилски се размазват от кеф, че са прецакали хората на Цацаров. Пък и според записите босът на съдебната власт е Ситнилски, а той вече не е в прокуратурата.


Да не би пък главният прокурор да е напрегнат заради представения на ВСС същия ден функционален анализ на прокуратурата, който мнозина определиха като безпрецедентен?! В него действително няма новини - просто накуп са признати повече истини. За делата за корупция, водени срещу повече или по-малко знакови муцуни, за липсата на мотивация у прокурорите, които ги наблюдават, за страха им да внасят в съда обвинителни актове, които можело да не докажат. Все познати неща.


Новото е констатацията за топлата връзка между политици и медии, която слагала прът в опита кокошкарският състав в затворите да бъде поразреден. Опити да бъде спънат медийно някой прокурор по знаково дело, разбира се, е имало. Но те са само капка срещу морето от медийни усилия да бъде накарана съдебната система да вземе да си върши работата.


Реално погледнато, главният прокурор може да си говори с медиите далеч по-открито, отколкото с членовете на ВСС, на които връчи безпрецедентния анализ. Та нали точно те решиха, че знакови дела няма и закриха едноименната комисия на съвета. А сега Цацаров им връчва безпрецедентен анализ за знаковите дела. Какво ще си говорят по констатациите не е ясно. Дано алармата ги спаси от безплоден спор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във