Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дянков: Нито стотинка повече за съдебната власт!

Орязването на бюджета на съдебната власт за 2011 г. с 96 млн. лв. предизвика ропот сред членовете на Висшия съдебен съвет. От медийни изяви на председателя на неговата комисия за бюджет и финанси Иван Колев тази седмица става ясно, че съдебните началници са твърде недоволни от решението на кабинета за съдържанието на бюджета на страната. И от принципа, който следва финансовият министър Симеон Дянков: Колкото повече искате, толкова по-малко ще дадем.
Единственият пункт, по който вижданията на Дянков и на ВСС съвпадат напълно, е приходната част в бюджета на съдебната власт. Кабинетът не е внесъл корекции в предвидено увеличение на приходите от 95 млн. на 105 млн. лева. Разходната част обаче е подкастрена с 96 млн. лева. ВСС е поискал за 2011 г. 483 млн. лв., Дянков е дал съгласие за 387 млн. лв. - точно толкова, колкото е одобреният бюджет на съдебната власт за 2010 година. Разликата е само тази, че ВСС поиска той да е с 50 млн. лв. по-голям, но тогава пък Народното събрание ги отряза.
Финансовото министерство е съкратило основно текущите разходи. Същият подход е приложен и към парите за заплати и за други възнаграждения - ВСС е поискал 318 млн. лв., а кабинетът е одобрил 283 млн. лева. Намалени са и средствата за социални осигуровки - за тях се предвиждат 61 млн. лв., а ВСС е поискал 71 млн. лева.
Почти наполовина са орязани и разходите за текуща издръжка на съдилищата и прокуратурите - съдебният съвет е искал 67 млн. лв., а Дянков ги е редуцирал до 40 млн. лева. Но те все пак са с 3 млн. лв. повече от тазгодишните. Най-радикално е ударено предложението на ВСС за капиталови разходи - намалението е повече от десетократно. ВСС е поискал 25 млн. лв., но кабинетът не е дал и стотинка повече от одобрените за тази година 2.45 млн. лева.
Според Колев недостигът на средства ще блокира изграждането на Единната информационна система за борба с престъпността (ЕИСПП) и преместването на Софийския районен съд в нова сграда. Не били предвидени пари за специализираните съдилища и прокуратури, нито за назначаването на цяла армия от съдебни чиновници (946) в изпълнение на Закона за защита на класифицираната информация. Средствата нямало да стигнат за съдебни заседатели, служебни защитници и за обезщетения на пенсионирани магистрати и съдебни чиновници. През 2011 г. само за пенсионирането на 343-ма магистрати и служители в системата били нужни 8.3 млн. лева.
Иван Колев прогнозира още преди решението на кабинета да стане факт, че бюджетът на съдебната власт ще бъде редуциран. Дори се похвали, че наложеният през лятото мораториум върху индексацията на заплатите щял да остане в сила и през следващия бюджетен период. Пропусна обаче да припомни, че точно преди да наложи този прословут мораториум ВСС... вдигна заплатите. При същите проблеми и в разгара както на финансовата криза, а и на мегаскандала с Красьо Черния съдебният съвет усвои във вид на по-високи заплати спрените от Дянков пари за коледни бонуси, прехвърлени като преходен остатък от миналата година в бюджета на тази.
Според Колев за преустройството на бъдещата сграда на Софийския районен съд са нужни 10 млн. лв., а бившите правосъдни министри Георги Петканов и Миглена Тачева са профукали 1 млн. лв. само за идейни проекти за преустройството на бившата сграда на ГУСВ. За доизграждането на ЕИСПП, която се внедрява вече 14 години и вече е погълнала 20 млн. лв., пък трябвали 7 млн. лева.
Като дамоклев меч над съдебната система висели и натрупаните над 10 000 дни отпуски. Ако служителите си вземат отпуските, има опасност съдебната система да блокира. Ако ги изплатим, това пък ще източи бюджета на съдебната власт, обясни Колев. Колко работливи са магистратите и колко доходоносно е това личи от думите на Колев, че се налагало в системата да бъдат изплащани между 15 000 и 50 000 лв. за натрупани отпуски.
Колев призна обаче, че във ВСС имало голям разнобой по въпроса за закриването на малките, ненатоварени районни съдилища и прилежащите им прокуратури. Част от членовете на съвета заявили категорично, че няма да допуснат каквито и да било съкращения, понеже не искат имената да им се свързват с подобно нещо. Колев не скри, че има огромна съпротива и натиск за запазване на службите на всяка цена: Един малък съд с двама съдии води след себе си и прокуратура. Заедно с персонала това са общо 25 работни места. Нормално е да има съпротива. Изглежда, запазването на всички съдилища и прокуратури може да стане единствено с намаляване на заплатите в съдебната система, както навсякъде другаде. Такова чудо у нас обаче още не е имало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във