Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Диетата Кушлев топи Митьо Дебелия с 1.3 млн. лева

Родното правосъдие от години държи на мушка пловдивчанина Димитър Димитров, по-известен в ъндърграунда с прякора си Митьо Дебелия. Отскоро го натисна и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, която внесе иск в Пловдивския окръжен съд за отнемане в полза на държавата на негово имущество за 1 312 516.49 лева.
Досега Дебелия е бил разследван за иманярство, залавяли са го в Германия със стотици фалшиви паспорти, влизал е в ареста за притежание на голямо количество каптагон. През ноември 2007 г. беше задържан заедно с още девет души при разбиването на поредната печатница за фалшиви документи в Пловдив.
Тази акция на полицията беше афиширана шумно и донякъде драматично. Имаше похвали и благодарности от чуждестранни партньори и дори няколко от участвалите в нея ченгета напълно заслужено получиха награди. Тогава при спецоперацията, наблюдавана от чуждестранни служби, от четири адреса в Пловдив антимафиотите иззеха десетки фалшиви паспорти на граждани на Македония, Украйна, Литва, Хърватска, Норвегия, Италия, Великобритания, Израел и Китай.
Освен това бяха намерени заготовки за фалшиви визи за САЩ, Канада и Великобритания, както и неистински винетни стикери за Гърция и застрахователни полици. Основната дейност на организацията е била да доокомплектова фалшивите документи, поясниха тогава работилите по разплитането на случая, а представител на посолството на САЩ в столицата специално подчерта, че българската полиция е предотвратила вливането на 100 000 000 лева в престъпния свят - толкова стрували фалшивите документи на черния пазар.
В ареста освен Митьо Дебелия попаднаха още няколко известни печатари като Георги Панев-Четворката, който вече имаше зад гърба си и друга печатница за документи, Иван Стефанов от групата на братя Богоеви, печатали някога ментета в офис в центъра на Пловдив.
Прокуратурата внесе близо 180 страници обвинителен акт срещу членовете на групата, ръководена от Димитър Димитров. После делото тръгна при закрити врата заради използваните специални разузнавателни средства. Направени бяха серия от експертизи на ментетата. Дебелия беше обвинен по три члена от НК, все свързани с фалшифицирането на документи и предвиждащи от една до десет години затвор.
През юли 2008 г. обаче стана ясно, че всичките фалшификатори са се съгласили на споразумение с прокуратурата и драпат да получат наказания под предвидения в закона минимум. После случаят заглъхна, официална информация за присъдите не беше съобщена, а и никой не сети да потърси, докато комисията Кушлев не внесе иск за конфискуване на имотите на Митьо Дебелия.
Така едва този месец се разбра, че присъдата на Димитър Димитров от... две и половина години затвор, и то при лек режим, е влязла в сила на 8 януари 2009 година. Вероятно и подчинените на Стоян Кушлев са пропуснали този факт, защото в официалното съобщение на комисията пише, че в момента срещу Димитров има само влязла в сила присъда от Районния съд в Пловдив за притежаване на боеприпаси.
Но нека не издребняваме, защото така или иначе в Окръжния съд тръгва ново дело, този път за имотите на Дебелия. След почти три години проучване инспекторите са установили драстична разлика в приходите и разходите на семейство Димитрови през последните 27 години. Справката показва, че Митьо и съпругата му Гинка са реализирали общо приходи в размер на 1879.40 минимални работни заплати за страната, а са направили разходи, съизмерими на 11 879.31 минимални възнаграждения, т.е. получава се отрицателна разлика от почти 10 хиляди заплати. Срещу това, според събраните доказателства, двамата притежават имущество на значителна стойност, за което няма данни да е купено със законни средства, смятат от комисията. В иска, внесен в съда, се настоява в полза на държавата да бъдат отнети два апартамента - в с. Свети Влас на Черно море и в Пловдив, две двуетажни жилищни сгради в Пловдив, два офиса в Слънчев бряг, три автомобила, 100 дяла от две търговски дружества, близо 9 дка ниви и пари от банкови сметки от продажбата на имоти.
Издадена е обезпечителна заповед и върху гараж, собственост на Дебелия, който се намира в блок в центъра на Пловдив. Същото е направено и за двете фирми - М и Л Орижинал и Риба и вода, които той е регистрирал. Официално Димитър Димитров се е занимавал с производство на зеленчуци, както и с търговия с различни стоки в неспециализирани магазини. През годините той е продал апартамента си в кв. Изгрев, както и жилището на родителите си в кв. Смирненски. После последователно дарил и продал части от нива на Голямоконарско шосе на фирма за хирургическо оборудване. На два пъти давал кредити от по няколко хиляди евро срещу ипотека на жилище, но длъжниците му ги връщали. Върху друга нива, която се води собственост на съпругата му, преди пет години започнало строителството на малки къщички. След като през ноември Димитров бил арестуван, строителството им било замразено.
Митьо Дебелия излежаваше присъдата си не в затвора, както би трябвало да се случи. В резултат на сделка с обвинението той си прекарва времето в трудовопоправителното общежитие Хеброс. Това му позволяваше да работи на външен обект и да се меша с останалите свободни граждани, както е по закон.
През април тази година обаче полицаи от Пето РПУ в града на тепетата го засякоха да пие кафе по време, когато би трябвало да бъде на работа в ресторанта, където е бил назначен като чистачка, иначе казано хигиенист. Тогава управата на затвора обясни, че един от шефовете на заведението решил да заведе Дебелия и негов колега, с когото работели заедно, на зъболекар в противоположния край на Пловдив. Докато другият затворник се гърчел на зъболекарския стол, Димитров изчаквал реда си в съседното кафене, където - естествено съвсем случайно, били и съпругата му, и дъщеря му. След инцидента договорът с ресторанта беше прекратен, а Митьо, в когото междувременно бяха намерени два мобилни телефона, отнесе две седмици карцер и беше преместен в корпуса на затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във