Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Димитър Танев пак шеф на Камарата на нотариусите

Столичният нотариус Димитър Танев е новият-стар председател на Съвета на нотариусите. Той оглави професионалната организация след инфарктен избор, който се проведе в събота (27 февруари) в Националния дворец на културата в София. Танев събра 278 гласа. На второ място с 211 гласа остана колегата му Ивайло Иванов - също столичен нотариус.

"Благодаря за доверието. За мен една от най-важните задачи ще бъде да се увеличи значимостта на Нотариалната камара", обяви Танев след избора си.

Димитър Танев е възпитаник на Софийския университет и е нотариус от близо три десетилетия. Това е третият му мандат на председателския пост в Камарата на нотариусите.

Преди три години, когато ръководството на Камарата пое Красимир Катранджиев, се стигна до спор дали Танев има право на трети пореден мандат на председателския пост в Съвета на нотариусите и изобщо в ръководството на нотариата. Но все пак той беше избран за член на Съвета на нотариусите. Въпросът обаче стигна до съд и едва на 30 септември 2014 година петчленен състав на Върховния административен съд постанови, че Танев не може да бъде член на съвета за трети пореден мандат. По тази причина съдът отмени решението на общото събрание за избора на Танев, а и за още един нотариус - Камен Каменов, който бе посочен за резервен член на съвета.

В събота обаче както Танев, така и Каменов отново бяха избрани за членове на ръководството на Камарата на нотариусите.

Без съмнение едно от първите предизвикателства пред новия-стар председател  ще бъде проектът за промени в Закона за адвокатурата. Не е тайна, че едно от предложенията в този проект доста охлади отношенията между двете гилдии. Става дума за идеята адвокатите също да могат да правят официални заверки на документи - сега тази дейност е в изключителната компетентност на нотариусите. Досегашното ръководство на Камарата имаше твърда позиция срещу това предложение, а въпросът сега е дали Танев и неговият екип ще държат тази линия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във