Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Динко Каратиста остана в ареста

Костадин Ангелов, известен в цяло Велико Търново с прякора Динко Каратиста, остава в ареста, реши във вторник (30 юни) Окръжният съд в старата столица. Той беше задържан на 25 юни на бул. Цар Освободител в центъра на София. Пътен полицай спира за рутинна проверка луксозен джип с пловдивска регистрация. При вида на униформения водачът зад волана видимо се смутил и изнервил. Той не могъл да представи шофьорска книжка, а само лична карта. Но се опитал да бутне на ченгето 1000 лева за почерпка. Това поведение и голямата сума усъмнили още повече полицая, който повикал на помощ няколко свои колеги. При направената справка станало ясно, че мъжът в джипа е обявеният за национално издирване Костадин Ангелов. В лъскавото возило пък бил открит истински боен арсенал: 7 ножа, няколко маскировъчни костюма, бухалка, както и любимото мачете на Динко, с което той никога не се разделял при пътуване. След като разбрали кого са задържали, полицаите светкавично надянали белезници върху ръцете на Каратиста и го отвели в най-близкото районно управление. След изтичането на 72-часовата му мярка Окръжният съд във Велико Търново пък, без да се колебае, го остави в ареста до приключването на разследването.
Костадин Ангелов е обвиняем по досъдебно производство за това, че на 9 април 2009 г. заедно с друг търновец е направил опит за умишлено умъртвяване на Айдън Юсеинов. От материалите по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е предвидено наказание лишаване от свобода не по-малко от десет години. Налице е и реална опасност обвиняемият де се укрие или да извърши друго престъпление, поради което съдът му налага мярка за неотклонение задържане под стража, се казва в официалното съобщение от пресслужбата на търновския съд.
Екшънът в стила на най-добрите мутренски години се разигра на 9 април около 22.00 часа в центъра на Велико Търново, само на десетина метра от сградата на местната община. Динко и приятелят му Радо Бореца стояли в кафенето Джеронимо, когато по главната улица минал Айдън Юсеинов-Анди с новия си джип Порше Кайен. Допреди няколко години Динко и Анди са близки приятели. След това обаче неочаквано стават люти врагове. За година и половина те два пъти мерят сили в открит бой в центъра на Търново. При срещата пред кафенето между тримата започнал скандал, в разгара на който било счупено задното стъкло на чисто новия и скъп джип. Разярен Айдън тръгнал да се саморазправи с противниците си, но бил прострелян с няколко куршума в стомаха.
Раненият мъж все пак успял да се качи в джипа си и да стигне до полицията. Викайте линейка. Динко и Радо ме убиха, простенал той пред изумения дежурен полицай. След няколко операции и едномесечен престой в болница Айдън Юсеинов оживя и беше изписан. Минути след инцидента пък Каратиста и Бореца потънаха земята.
Междувременно два месеца и половина след стрелбата двамата противници - Анди и Динко, отново се изправиха очи в очи. Това обаче стана в съдебната палата под зоркия поглед на съдебната охрана. Двамата заедно с още двама свои приятели - Боби Колумбиеца и Методи Методиев - Мето, са подсъдими по дело за нападение и рекет. Престъплението било извършено още в годините на дружбата между Каратиста и Анди. Четиримата били наети от свищовски зърнопроизводител да отмъстят на негов колега, с когото имали стара вражда. В землището на плевенското село Санадиново бандата принудила със заплахи комбайнерите на конкурента да спрат машините в разгара на жътвата, а след това да извозят вече пожънатата реколта до свищовското село Царевец, където се намирали складовете на поръчителя на нападението.
Във вторник напълно оздравелият вече Айдън дойде сам в съдебната зала, а Каратиста беше доведен под засилена охрана и с белезници. Двамата хвърляха страшни погледи един към друг, но наличието на съдебната охрана явно ги накара да се въздържат от нещо по-сериозно. Делото и този път беше отложено за края на септември заради заболяването на третия от подсъдимите - Методи Методиев, който лежи в болницата в Дупница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във