Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дискусионно

Висшият съдебен съвет склони на мъка да проведе "широка дискусия" на проекта на актуализираната Стратегия за съдебна реформа.  Форумът на 26 ноември щял да бъде широк - ще бъдат поканени съсловни организации, членовете на парламентарната правна комисия, министрите на правосъдието от 2010 г. насам и дори министър-председателят Бойко Борисов. А понеже няма как да бъдат поканени всички магистрати в страната, ще присъства по един представител от окръжно и районно ниво заедно, по един от апелативно и един от върховно равнище.

По-сигурен начин да не бъде решено нищо няма. Както заради преднамерено търсената навалица, така и заради прословутия лаф за местенето на гробища, при което не може да се разчита на помощ отвътре. А и привидният демократизъм доведе до спор как отделните съдебни структури да изберат своите пратеници. Според някои членове на съвета единствените зрели хора в съдилища и прокуратури са техните административни ръководители, които трябвало да посочат кой да изрази мнението им в София. Лицата на статуквото ще дебатират как да гътнат статуквото. 

Цялата операция е, разбира се, заради предстоящата мисия на Европейската комисия преди доклада по мониторинга. Тя ще е в средата на декември и дотогава ВСС трябва да "избистри" вижданията си за реформата. И да даде вид, че гледа сериозно на представената от правосъдния министър Христо Иванов в Брюксел стратегия. Все познати кьорфишеци, та по-добре да хвърлим око на правните форуми.

В тях магистратите питат с кого да дискутират - със сестрата на Каролина Неделчева, с братовчеда да Даниела Костова, с шурея на Ясен Тодоров, с баджанака на Михаил Кожарев или с племенниците на Соня Найденова. Подобни са питанията и относно капацитета на поканените правосъдни министри - с добавката, че тези от 2010 г. насам са представителна извадка за триумфа на безхаберието. Има конкретни предложения дебатът да не се разпилява, а да бъде съсредоточен върху теми като "сръбска скара", "футбол", "роднина за уреждане". А предвижданията са, че дискусията ще приключи с извода, че всичко е прекрасно, но трябват още пари и щатове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във