Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дистанционно управление

Най-верният и най-мощният от съюзниците в НАТО са в безпрецедентна близост вече десет дни. Посещението на делегация на българското МВР начело с вицепремиера Цветан Цветанов в САЩ поне по продължителност надмина всички очаквания - дори още преди да знаем какво да очакваме. Вътрешното ведомство публикува напоителни съобщения и обзори за срещите във Вашингтон - с командващия Службата за специални разследвания към ВВС на САЩ генерал Кевин Якобсен, със съветника на президента Обама по въпросите на киберсигурността Майкъл Даниел, с директора на Бюрото за дипломатическа сигурност към Държавния департамент на САЩ...


Докато президентът Плевнелиев ползва Щатите като вдъхновение за силициеви блянове, Цветанов се гмурва в басейн от необятна сигурност. Най-бедната еврочленка, чиято армия е сведена до две-три дивизии, а полицията й не смогва да убеди никого в способността си да се справи с вилнеещата четвърт век престъпна епидемия, е пръв довереник на Чичо Сам по въпросите на международния тероризъм, в противодействието на международния наркотрафик, организираната престъпност, корупцията и киберпрестъпленията.


Какво има черно на бяло досега от визитата на Цветанов? Обещават обучение на служителите в Института по психология на МВР при използването на полифизиограф във всекидневната оперативна дейност. Тоест онази машинка, която не е призната като източник на доказателства в наказателния процес и на която никой не може да бъде изследван, без да даде съгласие за това.


Насърчават ни и в стремежа да станем регионален лидер в разследването на кибер престъпления. За целта в България ще бъде изпратен специален агент от ФБР, който от територията на нашата страна ще покрива още 12 други държави по работите в тази област.


Пътуващите с Цветанов директор на ГДБОП Станимир Флоров и прокурорът Ася Петрова пък изразили надежда, че ще бъдат запазени и дори увеличени досегашните нива на обучение за служителите от правоохранителната сфера. Става въпрос за сладки и платени от американска страна семинари, които сетне ще украсят биографиите на участниците в тях в името на правилното им кариерно израстване в МВР, съда и прокуратурата.


От официалната информация на МВР научаваме за постигнатото общо съгласие, че са налице нови предизвикателства и заплахи, на които трябва да бъде противопоставена единна международна правоохранителна система при строго спазване на всички граждански права и демократични свободи. В САЩ наричат това бла-бла, та сме принудени да се сещаме накъде бие работата. През седмицата посланичката на САЩ в България Марси Рийс подметна, че президентът Барак Обама ще иска да чуе от премиера Бойко Борисов докъде е стигнало разследването по атентата в Бургас. Едва изрекла това, беше потвърдено официално, че на 3 декември Обама ще приеме Борисов в Овалния кабинет, където очевидно ще се строи чинно и Цветанов.


На въпрос дали очаква важни новини по отношение на атентата в Бургас Рийс отвърна, че й е много трудно да предвиди и ще трябва да изчакаме и да видим. Прогнозата обаче не е никак трудна. Вече пети месец МВР ни будалка с разследването на кървавия инцидент. Ту знаем кои са извършителят и помагачите, ту не знаем. Ту има напредък, ту няма. Продължаваме да твърдим, че разследването е наше, но без бой признаваме, че ни подпомагат отвсякъде, защото сами не можем да го водим.


Дали пък на Обама и службите му не им писна от съюзническото ни увъртане и не са решили да ни осведомят за резултата от разследването? И дали той не е, че за атентатори в крайна сметка ще бъдат обявени Иран и Хизбула, в резултат на което ливанската организация ще влезе в списъка на ЕС за терористични структури?


Така интересите на САЩ, Израел и ЕС най-сетне ще се покрият. Резултатът, какъвто и да е той, ще го видим след това. Но ни иде на ум въпросът дали всичко не можеше да стане по телефона, та Цветанов, Флоров и Петрова да свършат нещо срещу многобройните бандити у нас. Но този въпрос очевидно минава на заден план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във