Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Джакпотът Специализиран съд

Специализираният съд продължава да тревожи духовете на магистрати, депутати и политици, които се надпреварват да трупат аргументи за или против, въпреки че законовата рамка за работата му бе приета в началото на годината. Главният прокурор Борис Велчев се изказа за отлагане на старта му миналата седмица, после и шефът на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев натори семето на съмнението в наглед приключилия вече дебат нужно ли е подобно звено.
Според проф. Груев въвеждането на специализирания съд е сериозна структурна промяна в съдебната система, която изисква изключително добра подготовка и доста време, за да стартира.
В телевизионно интервю в понеделник (28 февруари) шефът на ВКС припомни, че още при появата на идеята за съда е призовал да се организира широка обществена дискусия, на която да се каже дали има средства и колко ще струва спецсъдът на данъкоплатците.
Имах чувството, че лявата ръка не знае какво прави дясната, каза проф. Груев, визирайки липсата на координация и комуникация между институциите, акуширали раждането на спецсъда. Анонсът дойде от вътрешния министър, а в същото време правителството обсъждаше стратегията за съдебна реформа, в която акцентите бяха по-различни, припомни той.
В стратегията се говори за специализация на съдилищата, но там формулировката е, че се налага широка дискусия за това какъв тип специализация да бъде въведена в правото, коментира проф. Груев. Според него спецсъдилищата в наказателното право са упоменати на последно място в стратегията след примерите за необходимата специализация в търговското право и при делата за несъстоятелност, брачните дела, делата за непълнолетни.
Очевидно липсата на координация и произтичащата от това неяснота около финансирането на съда преждевременно ще изядат хляба на избраните от ВСС 22 съдии, 21 прокурори и 9 следователи, които ще работят там. За цялостната им дейност по сметките на висшите магистрати ще са необходими между 20 и 50 млн. лева. Прави впечатление обаче, че досега никой от управляващите не е потвърдил прогнозата на ВСС. Правителството на съдебната власт свърши отредената му по закон работа и посочи бройката на магистратите. Същевременно съветът поиска среща с председателите на правната и на бюджетната комисия в парламента Искра Фидосова и Менда Стоянова, за да бъде изяснено финансовото бъдеще на съда.
Вместо сериозно обсъждане на въпроса за бюджета в края на миналата седмица стана ясно, че управляващите на нероден Петко вече му кроят гащи. Шефката на правната комисия Фидосова побърза да се похвали, че специализираният окръжен и апелативен съд ще се помещават в бившата сграда на ДАНС на ул. Черковна в столицата. Според нея спецсъдът може да започне работа още през лятото на тази година, без да се налага удължаването на срока за битовото и финансовото уреждане на звеното. В бившата сграда на ДАНС ще бъдат оборудвани две съдебни зали, което ще струва около 15 000 лв., както и кабинети за около 60 служители, пресметна Фидосова. Правителството има готовност да осигури финансиране, сградата ще бъде готова до шест месеца, обясни депутатката.
За бившата къща на ДАНС на ул. Черковна вече се хвърлиха немалко пари за ремонт. Лъскането на офисите на агентите през 2008 г. струваше на данъкоплатците около 8 млн. лева. В края на миналата година обаче кабинетът взе решение агентите да изпразнят сградата на Черковна и да се върнат в старото си обиталище на бул. Черни връх №45. Там те населиха и стаите, в които се подвизаваха колегите им от ГДБОП.
Антимафиотите пък си взеха папките и се пренесоха в новата си сграда на бул. Цариградско шосе № 133. Последната дума на съвременната архитектура вече струваше на държавата около 30 млн. лв. и беше предназначена за пазачите на тайните от комисията на г-жа Цвета Маркова. За тях даже беше пригодена и хеликоптерна площадка на покрива на сградата. Правителството обаче реши, че сградата е твърде широка за 100-те служители на ДКСИ. В крайна сметка те трябваше да се устроят в опразнената от агентите къща на ул. Черковна.
Та там, досущ като в приказката за дядовата ръкавичка, ще се настанят и магистратите от спецсъда, ако, разбира се, на управляващите не им мине друга идея през главите. Факт е обаче, че за преместването тук и там на агенти, антимафиоти и пазачи на тайните държавата плати още 8.2 млн. лева.
Въпросът е откъде тя ще вземе допълнителни милиони за новодомеца Специализиран наказателен съд (СНС), след като хазната е празна и парите, включително и за съдебната система, са разчетени до стотинка. А на шията на Темида като камък тежи проблемът за устройването на Софийския районен съд, който до ден днешен се тъпче в стайчета два на два метра на ул. Драган Цанков.
Въпреки това управляващите продължават да демонстрират увереност, че битови проблеми около спецсъда няма да има. Беше определено, че спецсъдът ще се помещава в бившата сграда на ДАНС. Годишната издръжка е от 4 до 6 млн. лв., бодро рапортува през уикенда заместник-председателят на Народното събрание и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов. Той обясни още, че СНС ще има пълно съдействие и гаранции по отношение на финансирането.
Докато той рапортуваше, висшият магистрат Георги Шопов оповести, че след определянето на щатните бройки на съдиите и щата на административните служители прогнозният бюджет на СНС възлиза на около... 20 млн лева. Така за пореден път мнозинството и ВСС се разминаха в сметките. Благодарение на това разминаване вероятността някой да познае колко пари всъщност ще са необходими на СНС и най-вече откъде ще се вземат те се доближава до шанса да уцели джакпота.
Според члена на ВСС Шопов по време на последните обсъждания за специализирания съд са изтъкнати съображения, че той ще започне работа в последното четиримесечие на годината. Решението на ВСС да спретне щата на СНС е само първата стъпка, обяви магистратът. Има опции и за промяна на щата в специализирания съд, ако държим да сме още по-прецизни, заяви той. Шопов изрази надежда, че на предстоящата работна среща между ВСС и правната и финансовата комисия в НС въпросът за СНС ще бъде решен оптимално. Ако е необходим щат от 10 човека, ще бъдат 10 човека, ако са необходими 20 човека, ще бъдат 20 човека, заяви Шопов.
Според висшите магистрати следващата стъпка за окомплектоването на СНС ще е изборът на административни ръководители за тях. Ако нещата се развиват добре, този избор ще приключи в края на май и началото на юни, прогнозират от ВСС.
Дали? Все още не се е чула думата на Конституционния съд по искането на 58-те депутати от опозицията за обявяване на 52 текста от Закона за съдебната власт и в Наказателнопроцесуалния кодекс за противоконституционни. Мотивите на депутатите от БСП и ДПС бяха формулирани ясно от Любен Корнезов: Първо, това е извънреден съд, защото за него се създават особени правила, а не правилата на общо правораздаване. Второ - съдебните заседатели, които имат равни права със съдиите и винаги са повече от съдиите в един състав, всъщност ще се избират от Столичния общински съвет, където ГЕРБ има мнозинство. С други думи, ГЕРБ ще си назначава освен прокурорите и съдиите и съдебните заседатели. Друго много съществено извънредно обстоятелство е, че във всяко наказателно производство основата е досъдебната фаза, разследването. Кой ще разследва? Така наречените разследващи полицаи ли, които ще бъдат назначавани от министъра на вътрешните работи?, запита Корнезов.
Като добавим и атакуваните текстове в ЗСВ и НПК, отнасящи се до прословутото разрешение за достъп на членове на ВСС до класифицирана информация, става пределно ясно, че предстоят тежки дни на размисъл на членовете на Конституционния съд. Опозицията не е съгласна с промените в законите, според които 25-имата членове на Висшия съдебен съвет ще искат достъп до класифицирана информация. Достъпът го дава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов без контрол, без магистратът да може да се защити, роптаят депутатите от БСП и ДПС. Според тях промените узаконяват контрола на вътрешния министър над членовете на Висшия съдебен съвет. Парадоксът е там, че даже главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, които по право са членове на ВСС, ще трябва да искат разрешение на Цветанов дали да ползват класифицирана информация, или не, твърдят те.
Прогнозите са хубаво нещо, но в тази ситуация като че ли е по-добре да се играе тото. Освен това знаем, че евреите не са глупав народ - спомнете си тяхната поговорка за човешките планове и реакцията на господ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във