Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЖАПАНКИ ПРЕЧАТ НА ТЕМИДА

Критиките на Брюксел относно несъвършенствата на родното правораздаване ненадейно рефлектираха върху самия министър на правосъдието Миглена Тачева.
Във вторник (19 август) председателят на наказателната колегия в Районния съд в София Георги Ушев би тревога, че прът в колелото на засилилата се реформа в съдебната система слага не друго, а забраната всеки да влиза в съда, както си иска.
Отлагат се съдебни заседания заради заповед на министъра на правосъдието, която определя с какви дрехи може да се влезе в съдилищата. Около 30 човека на ден не успяват да влязат заради тази заповед. Ще трябва да сезираме министър Тачева, защото така се възпрепятства работата ни, разгневи се магистратът.
В заповедта пишело, че в съда не могат да влизат граждани с неприличен външен вид, без дрехи, със силно замърсени дрехи, с къси панталони, къси поли и с джапанки. Магистрати споделиха, че повечето граждани, които идват в съда от провинцията, поради жегите са твърде разголени, но са принудени да си закупят дрехи в столицата, ако искат да влязат в залата и да застанат пред хората в тоги. Съдия Ушев разказва, че всеки ден слизал до входа на съда, за да убеждава съдебната охрана да допусне хората за неговите дела.
Потърпевш от строгите изисквания за облекло призна в ефир, че е дошъл в Районния съд, след като пропътувал 500 км, за да пусне жалба, но не го пуснали, понеже бил с панталони седем-осми. Затова се наложило да отиде и да си купи дрехи.
Известен журналист пък заяви, че в понеделник (18 август) също е имал проблем, който обаче решил по своеобразен начин - влязъл с дамски одежди. Минах през цялата улица, пред входа на съда с полата, нямах никакъв проблем, охраната ме пусна, разказа Людмил Кърджилов. По-късно експериментът бил повторен, но охраната не пуснала колегата с панталон седем-осми. С полата обаче не е имал проблем.
Продавачката в магазина за дамски дрехи обясни, че не се е изненадала от това мъж да си купува пола, тъй като това не й е за първи път. Според жената досега трима мъже са си купували пола, за да влязат в съда.
Заради строгия пропускателен режим в родните съдилища хората редовно звънят с оплаквания в самото Министерство на правосъдието. От време на време в пресцентъра се обаждали девойки, които са върнати на входа на съда заради минижупите си, като обяснявали, че полите им въобще не били къси - според тях.
И в провинцията имало брожение срещу изискванията за строго облекло при явяването пред Темида. В съдебната палата в Хасково не може да се влиза с къси панталони, много къси поли и чехли, жалваха се потърпевши.
От правосъдното министерство уточниха, че разлепените инструкции не са отделна заповед, а извлечение от правилата за вътрешния ред и пропускателния режим в съдебните сгради. След оплакванията на магистрати и граждани в сряда (20 август) заместник правосъдният министър Стефан Фиков е провел разговор с началниците на съдебните охрани и е спуснал инструкции до тях да либерализират режима с оглед на големите горещини. Но, все пак трябва да има уважение към съда, заявиха от пресцентъра на Тачева.
Това означава, че вече ще може да се пускат хора със седем-осми панталони, но не и съвсем разголени и по възможност да не са с джапанки. Охраната е получила инструкции да се отнася с разбиране към хората, дошли от провинцията.
Възникналото брожение заради неприличното облекло не е нещо ново в съдебната практика през летните месеци. Когато някой не е облечен по устав, съдебната охрана оставя прегрешилия отвън. Щом започне съдебното заседание обаче и председателят на съдебния състав разбере къде се намира човекът, той изпраща машинописката да вземе неопрятния свидетел или подсъдим. Дори и в делата с голям обществен интерес някои от обвиняемите или подсъдимите хич не се свенят да се появяват в съдебната зала с облекло, подходящо по-скоро за плаж.
Подобен бе случаят с групата на Георги Георгиев-Пурата и Радослав Живков-Джими. На заседание в Софийския градски съд на 26 юни миналата година, когато магистратите оставиха Живков и съратниците му Ивайло Разложки-Тихия, Стоян Петров, Вилислав Нешов и Григор Тотов в ареста (Пурата остана с подписка), обвиняемите изумиха с външния си вид. Всички те се явиха пред съда в такива одежди, сякаш отиваха или на мокър бар, или пък се бяха запътили към плажа, за да поиграят на волейбол и табла. Контрабандистите застанаха пред съда по разноцветни тениски и шорти, а един от тях - Григор Тотов, дошляпа до залата с джапанки, от които стърчаха нокти като на орел. Това обаче не впечатли съда.
Проблемите с неприличното облекло в съда не са чужди и на американските магистрати. Адвокатът от щата Тенеси Дейвид Колинс смята, че появяването на обвиняеми в съда без бельо и с много смъкнати панталони е съвсем неприлично показване на части от тялото и е недопустимо. Повлияна от постоянното влизане на подсъдими по джапанки и с разголващи дрехи, съдия Шерил Блекбърн от Окръжния съд в Нашвил е решила да вземе мерки, като от месец насам на входа на съдебната зала вече има табелка, която забранява да се носят панталони, които падат под талията. Не се разрешава също влизането с шарени кърпи за глава или качулки. Съдийката е забранила подсъдимите да се появяват с прозрачни дрехи, разголени гърди и гърбове.
Оригинално решение е взел друг американски магистрат - съдия Дан Айзенстийн, който задължава всеки изправящ се пред Темида, облечен неприлично, да облича синя медицинска риза или престилка. Не е зле този подход да бъде възприет и от нашите магистрати...

Facebook logo
Бъдете с нас и във