Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Джихадисти налазиха Македония

Джихадската мечка вече заигра и при западните ни комшии, значи не е далеч времето, когато ще заиграе и у нас. Миналата седмица македонските спецслужби арестуваха девет души, заподозрени в разпространение на радикален ислям. Вътрешното министерство съобщи още, че се издирват 27 души, като е възможно част от тях да се сражават в редиците на "Ислямска държава" в Сирия. Сред арестуваните бе Реджеп Мемиши, имам на джамиите "Тутунсуз" и "Яя паша" в Скопие. В джамията "Тутунсуз" бе открито знаме на "Ислямска държава".

Акцията в Скопие, Куманово и Струга беше първата, след като македонските власти приеха закон, според който за лицата, които участват в конфликти в чужбина, се предвижда затвор от минимум пет години, а за вербуване на джихадисти – най-малко четири.

След операцията по прочистването на джихадистите "Ислямска държава" взе на мушка Македония. Във Фейсбук страницата на албански вестник се появи заплаха от мъж на име Сейфедин Ал-Албани, представен като албански гражданин, член на "Ислямска държава" в Сирия. Той призовава албанците, където и да са, да вземат оръжие и да бъдат подготвени за война. Ал-Албани написа, че е дошло време терористите от "Ислямска държава" да предприемат акции на Балканите, особено в Македония.

Това не е първата подобна заплаха. Преди месец във видео, разпространено в интернет, двама албански граждани заплашваха с терористични нападения на Балканите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във