Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Джихадисти щъкат на воля из Европа

S 250 f0b6ee2a 795e 46e4 8828 361fe1796f76
S 250 a0be9a17 5a7d 474e 8fd1 91d75366e5ee
S 250 d4630307 4781 4e54 a41d 4297e18d1ead

Кървавият атентат във Виена, извършен на 2 ноември от последователи на "Ислямска държава", е в подкрепа за поне две категорични констатации - единият е, че ИДИЛ, Ал Кайда и всички останали терористични ислямистки организации продължават да съществуват, да градят планове и да действат, въпреки че бяха смачкани в Сирия и Ирак. Вторият е, че джихадистите се озовават все по-близо до нас - последният им кървав погром засега се случи само на някакви си 1015 километра оттук. И нищо не ги спира по пътя им - нито коронавируса, нито хлабавият граничен контрол в рамките на ЕС.

 

Американската неправителствена организация SITE Intelligence group, която следи дейността на терористите в интернет, вече обяви, че разполагат с информация за причината за кървавия атентат във Виена - според джихадистите стрелбата е "отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу "Ислямска държава". Отмъщение, което засега се измерва с четирима убити, 18 ранени и огромният шок от случилото се в цяла Европа.

Ако терористите разлистват списъка на страните от глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава", която САЩ създаде през 2014 г., със сигурност ще прочетат името и на нашата държава. А пък ако си припомнят годишния доклад на Държавния департамент на САЩ от 2016 г., ще си намерят безброй причини да ни сложат на мушка. Както се сочеше в доклада, "България е член на глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава" (ИД) и многократно е отговаряла на искания за помощ, включително през март (2016 г.), когато министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на иракски Кюрдистан". Очевидно след Виена, българските служби за сигурност имат повод да направят сериозен анализ на рисковете за нас.

Какви са знаците, които трябва да ни отворят широко очите за значението на нашенската пословица "Заиграе ли мечката при комшиите, ще дойде и в нашия двор"?

На 29 октомври 21-годишният тунизиец Брахим Исауи закла три души близо до храма "Нотр Дам в Ница. С викове "Аллах е велик!". Разследването все още установява имал ли е той съучастници и кои са те. За това ще допринесе анализът на телефонните контакти на атентатора, както и правната помощ от Тунис, поискана от френските служби.

Исауи е от тунизийския град Сфакс, където живеел със семейството си. Според майка му младежът от две години и половина редовно се молел, не излизал и не общувал с други хора. Според разследването той напуснал Сфакс в средата на септември и на 20 септември нелегално се озовал на италианския остров Лампедуза. А на 9 октомври вече бил на континента в Бари. Следствието е установило, че Исауи пристигнал в Ница два дни преди атентата. В навечерието на покушението той е бил засечен от видеокамери, разположени около църквата "Нотр Дам" в Ница.

Как Исауи е пропътувал безпроблемно от Лампедуза до Ница, тепърва ще се изяснява. Но се оказва, че не само той е шетал из Европа без необходимите документи. На 31 октомври - два дни след атентата в Ница, след гонка с полицията в Добрич бе заловен 19-годишният тунизиец N.А. Той пресякъл граничния пункт край Кардам с автомобил със швейцарска регистрация, без да спре за проверка, като минал с газ през бариерата. Докато полицията го гонела из улиците на Добрич катастрофирал, опитал се да избяга, но бил заловен. Оказало се, че тунизиецът няма документи, да не говорим за европейски паспорт и на всичко отгоре е обявен за международно издирване от френските власти във връзка с наказателно производство, образувано на 29 октомври същата година.

Имат ли двамата тунизийци връзка, не е ясно. Факт е обаче, че и двамата са били без европейски документи, че са незаконно пребиваващи, което не им е попречило да щъкат из Европа, все едно им е бащиния. И един от тях се оказа пламенен последовател на "Ислямска държава".

Следва атентата във Виена, който доказва, че в рамките на ЕС има "внос" на джихадисти от Африка. Застреляният 20-годишен въоръжен нападател Куйтим Фeйзулaи се оказа роден в столицата на Австрия, но с албански корени. Информация на службитe зa cигурнocт в Ceвeрнa Мaкeдoния сочи, че Фeйзулaи имaл македонско грaждaнcтвo, а до преместването си във Виена родителите му живeeли в ceлo Чeлoпeк, oбщинa Бървeницa, в ceвeрoзaпaднaтa чacт нa cтрaнaтa, нaceлeнa прeдимнo c aлбaнци.

Според регистрите на австрийското контраразузнаване Куйтим Фeйзулaи фигурира като един от 90-те австрийски ислямисти, пожелали да заминат за Сирия. Е как така безпроблемно от регистрите на разузнаването Фейзулаи изскочи с автомат "Калашников" в центъра на прекрасната Виена, за да отмъщава са участието на Австрия в глобалната коалиция на САЩ срещу "Ислямска държава"?

Горчива ирония е, че отговор на този въпрос дават австрийските власти още през 2016 година. Доклад на Министерството на отбраната през есента на 2016 г. предупреди, че Западните Балкани представляват зона за набиране на джихадисти на територията на Европа. В документа се посочва, че макар в Косово да се наблюдава намаляване на джихадистката активност след залавянето на опериращи в страната салафистки лидери, в Босна и Херцеговина нараства опасността от терористични нападения на територията на цяла Европа, а лицата от ислямисткия спектър формират там свои центрове.

Очевидно властите в Австрия са проспали не само предупрежденията на военното министерство, но не са разгръщали напоследък и регистрите на контраразузнаването си. Безхаберието към тези предупреждения впрочем е факт за територията на целия Европейски съюз, допуснал джихадисти от други континенти и "отгледани" в Европа последователи на "Ислямска държава" да развяват знамето на свещената ислямска война.

През април 2019 г.  от Сирия в Прищина, столицата на Косово, бяха транспортирани четиримата бойци на ИДИЛ Ариан Круези, Висар Куковци, Агон Мисини и Рака Тафай. Службите в Косово разполагаха с информация за още 30 свои джихадисти, които са в конфликтни зони в Сирия, за които полагат усилия да върнат в родината, с подкрепата на САЩ.

Последните данни за бойците от Западните Балкани в "Ислямска държава" са от 2017 година. Според данните по бойните полета в Сирия и Ирак са действали 875 джихадисти -балканци: между 90 и 200 от Албания, между 217 и 330 от Босна и Херцеговина, между 232 и 300 са от Косово, между 100 и 146 са от Северна Македония, около 30 от Черна гора, между 50 и 70 от Сърбия.

Миналата година ООН предупреди, че паузата в действията на международните терористични организации след Сирия ще е кратка и ни очаква нова вълна на екстремистки атаки. В свой доклад експерти към Съвета за сигурност на организацията посочиха, че около 6000 души от ЕС са били в региона на Близкия изток, за да се бият за "Ислямска държава". Около 1/3 са били убити, друга 1/3 е задържана и арестувана от местните власти,. Около 2000 души от тях вероятно ще се завърнат в Европа, предупреди ООН.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във