Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДКСИ пак на мушката

Мине не мине време, и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и по-скоро нейния шеф току кацне на мушката на ДСБ. За пореден пък във вторник (3 август) заместник-председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Иванов заяви, че ще сезира прокуратурата за средствата, изразходвани за преустройство на сградата, в която се помещава комисията.
ДСБ вече няколко пъти подава сигнали за съществуващи според тях нарушения при финансирането на ремонта и дооборудването на сградата. Лидерът на партията Иван Костов дори настоя председателят на комисията Цвета Маркова да бъде сменена заради съмнение в злоупотреби, а работата на комисията да бъде възложена на ДАНС. Маркова пък отхвърли тези твърдения и обвини Костов, че цели овладяване на информационни масиви и на изключително мощен властови ресурс. Преди няколко месеца хората от ДСБ информираха и вътрешния министър Цветан Цветанов за некоректно разпределение на държавните пари за ремонта на сградата и поискаха да се направи одит на институцията.
На пресконференция във вторник Иван Иванов заяви, че резултатите от проверката на Министерството на финансите (МФ) потвърждават подозренията за финансови измами от страна на председателя на ДКСИ. По думите му Маркова е злоупотребила с властта си и е класифицирала цялата информация, свързана с разходването на публичните средства. Според ДСБ Маркова е възложила обществената поръчка на подставени лица. Тя предвижда да се извърши строителство и реконструкция на паркинг и изграждане на специални охранителни системи. Първоначалната сума е била 18 млн. лева. До момента само за строителството на паркинга са похарчени над 22.2 млн. лева. Иванов коментира, че злоупотребите на Цвета Маркова надхвърлят по размер и тези на бившия социален министър Емилия Масларова в преустройството на прословутия социален дом в Стара Загора.
Според одиторите в конкурса за фирма-изпълнител е участвала и оферта за строителство за 8.862 млн. лв., но е избрано значително по-скъпо предложение. Според представители на ДСБ оскъпяването на поръчката е два пъти и половина над реалната стойност. Бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев посочи, че 1 кв. м ремонт на сградата излиза над 1200 евро. За сравнение той каза, че ново строителство струва около 600 евро на квадратен метър.
Цвета Маркова реагира веднага, като заяви, че тази атака не е от вчера, и апелира към държавните органи да бъдат отговорни към своите действия и да не допускат политически натиск. На следващия ден след брифинга тя обясни в един от сутрешните тв блокове, че при ревизиите не са открити нередности. Според Методи Андреев обаче одитите, извършени на ДКСИ и на дейността на нейния председател, са направени от хора, свързани с НДСВ - партията, назначила и Маркова на поста. Той бе особено възмутен, че на покрива на сградата на ДКСИ щяло да има хеликоптерна площадка, и даже показа чертежа й. Маркова заяви, че строежът на покрива бил декоративен (?!)
От ДСБ настояват ДКСИ да бъде закрита, защото дейността й може да бъде изпълнявана и от ДАНС. Според изчисленията на партията за седем години, откакто съществува комисията, тя е похарчила между 80 млн. и 100 млн. лева.

Цвета Маркова: Не съм поставяла грифове за секретност
Преди време в интервю пред Параграф 22 заявихте, че ще отговорите на обвиненията, които се отправят към вас, след като приключи проверката на Министерството на финансите на документацията за преустройството на новата сграда на агенцията. Какъв бе резултатът от нея?
- Да, проверката приключи, но тя не установи нищо нередно.
Как ще коментирате изнесеното от Иван Иванов, че първоначалната сума, предвидена за ремонта на сградата е превишена?
Сградата е проектирана за 35.9 млн. лева. До момента са изпълнени работи за 24 млн. лв., което е в рамките на предвидените разходи.
Вярно ли е, че сте класифицирали цялата информация, свързана с разходването на публичните средства и така сте злоупотребили с властта си?
- Вярно е, че върху документацията за ремонта на сградата има грифове за секретност, но те не са поставени от мен, а от Министерството на финансите, тъй като те са проверяващият орган. Тези грифове са поставени с оглед предмета на дейност на агенцията - сигурността на информацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във