Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДНК-експертизата на Малкия гангстер опорочена?

Нова сензация заля тези дни вестниците - че ДНК-експертизата, уличаваща Лазар Колев-Малкия Гангстер в зверското убийство на сестрите Белнейски, едва ли ще издържи пред съда. В документа действително липсва описание на начина, по който са съхранявани анализираните проби, няма и информация за използваната лабораторна методика, потвърди пред репортер на вестника защитникът на Колев Марин Марковски. Заключението на експертите е, че под ноктите на една от сестрите е намерен биологичен материал от Лазар, поясни адвокатът. Тепърва ще се установява как при положение, че в две от най-добрите лаборатории в света - в САЩ и във Великобритания - не можаха да извлекат ДНК-профил на убиеца (убийците), нашите експерти са открили точна генетична следа. Предоставеният за профила материал е ако не напълно унищожен, то доведен до такова състояние, че резултатът от него да не е с нужната за правосъдието точност, обясни Марковски.
Няма български, европейски или международен съд, който да приеме такава ДНК-експертиза като годно съдебно доказателство, разясни пред Параграф 22 един от водещите у нас експерти в съдебната медицина, пожелал анонимност. Още когато се изземе намазка за ДНК-проба, тя се регистрира с уникален баркод и се прави описание как и къде ще се съхранява, уточни специалистът. Тези данни се записват в специалния формуляр на ДНК-експертизата още тогава. Липсата им създава основателни съмнения, че
изследваната проба може да е подменена
или пък замърсена, а може и да е станала грешка при лабораторната методика.
Какви са останалите доказателства, заради които разследващите твърдят, че чудовищното убийство е извършено от 29-годишния пазарджиклия, както и какъв е бил мотивът му - все още не е ясно. Според изтекла от следствието информация Лазар Колев без обяснения напуснал работата си в хлебозавода на вуйчо му на 27 януари 2006 г., когато е станало убийството на Росица и Христина Белнейски. Установено било, че е продал колата си, а месец и половина след като дошъл в София, извършил грабеж на джиесем, заради което получил ефективна присъда. Колев хитро се е укрил в затвора за дребно престъпление, е коментарът на разследващите. И ако не е била изненадващата с резултата си ДНК-експертиза, както и пропукалото се след близо три години алиби на Малкия Гангстер, което той имал тогава - тактиката му можела да бъде успешна.
Откъде разследващите имат ДНК-проба от Лазар Колев и за какво алиби става въпрос?
Веднага след като труповете на зверски убитите сестрички бяха намерени, но все още не бе станало широко известно, че полицията и разследващите са опропастили уликите и следите по телата и на местопрестъплението, органите на реда се втурват да издирват извършителите на убийството. Естествено, първи на мушката попадат представителите на криминалния контингент в Пазарджик. А Лазар си е доказана кримка. Още като 13-14-годишен хлапак попада в ТВУ. На 16 години пък влиза в затвора за изнасилване на малолетна. Следва присъда за кражба. На свобода е от около година и половина преди Росица и Христина да бъдат убити. Криминалното му минало е поводът разследващите убийството на Белнейски да проверят Лазар. Дни след зловещата смърт на момичетата от Колев е взета ДНК-проба чрез намазка от устната кухина. Жилището му е обискирано. Колата му - червен фолксваген, е старателно претърсена. Не били открити каквито и да било улики, свързващи Колев с Белнейски. Разследващите установили, че през нощта на 27 срещу 28 януари 2006 г. Лазар Колев е бил в дома на 14-годишната си любовница и на родителите й. И тримата тогава потвърдили този факт. Възможно е към днешна дата те да са се отказали от показанията си, дадени през 2006 г., защото обвинението говори за пропукало се алиби.
И така три години по-късно направена у нас ДНК-експертиза установява съвпадение между биологичния материал, намерен по телата на момичетата, с иззетата през 2006 г. генетична проба от Колев. Към днешна дата няма отговор на въпроса как Малкия Гангстер хем е напуснал Пазарджик в деня на убийството на сестри Белнейски, хем е бил намерен от разследващите, те са му иззели намазка и още тогава са му проверили алибито?!
А за изчезването му от Пазарджик и пристигането му в София има и друго обяснение.
Лачко избяга от дома (б.а. през 2006 г.), защото го обвиних несправедливо, че е откраднал скъпия джиесем на по-малкия си брат Венци, разказа пред Параграф 22 Мариана, майка на заподозрения за зверското убийство Лазар. Според нея синът й се ядосал, че каквото и да станело в къщата им - той бил вечният заподозрян. Мобилният телефон на 14-годишния тогава Венци бил намерен по-късно у негов приятел, но Лазар вече бил дошъл в столицата. Настанил се при баща си Петко Колев, първия съпруг на майка му. Той е алкохолик и комарджия, никога не се е грижил за никого и за нищо, но Лазар често бяга при него, разказва Мариана. Според нея за 2000 лева синът й продал фолксвагена си, подарен му от вуйчо му - Паун Лазаров, собственик на хлебозавод МИО в Пазарджик. Парите били пръснати от баща и син Колеви по казина и бингозали в София. А после, за да накаже майка си за несправедливото обвинение, Лазар грабнал мобилния телефон на непознато момиче. Бил заловен чрез джипиес устройството му и вкаран в Пазарджишкия затвор, откъдето преди четири месеца е прехвърлен в следствения арест на Г. М. Димитров в София. Вече по обвинение в убийството на Белнейски.
Синът ми не е убиец
въпреки че не е и света вода ненапита, твърди майката. И признава, че той е крадец и комарджия. Присъдата за изнасилването обаче била скалъпена. Според нея при поредното си бягство от ТВУ - Ракитово, 16-годишният тогава Лазар бил заведен от свой 30-годишен познат да познае що е това секс. Отишли в жилището на 35-годишна пазарджиклийка, където му предложили момиче на 13 и половина години. Той платил на жената и правил секс с девойчето. Съвсем доброволно е било всичко, после уж изнасилената много пъти идваше у нас да го търси, разказва майката. Обвинението за изнасилване на малолетната е повдигнато срещу Колев месеци по-късно. Жената и мъжът, които са били в апартамента по време на изнасилването, но не го предотвратили, били свидетели на обвинението. Лазар е осъден като пълнолетен и на 18-тия си рожден ден е вкаран в Пазарджишкия затвор, където е излежал 4.6 години. След като излиза от затвора, той започва работа в хлебозавода на вуйчо си. По това време заживява на семейни начала с неразведена 28-годишна жена с две малки деца.
Месеци преди да му бъде взета ДНК-проба във връзка с Белнейски, той къса с нея. Неин братовчед пък го запознава с доведената си дъщеря - 14-годишна красавица. И с благословията на пастрока и майката на девойката Малкия Гангстер подхваща любовна връзка с нея. Синът ми е толкова наивен, и то не само когато става въпрос за жени, плаче майка му. И се страхува, че животът му е в опасност, тъй като е нарочен за убиец на сестрите. По негов адрес се изсипват купища лъжи, притеснена е Мариана. Една от тях, според нея, е, че Лазар Колев не е издържал теста с детектора на лъжата. Това не отговаря на истината, категорична е майката. Лачко сам пожела да се подложи на този тест и резултатът е, че той не лъже за това, че не е познавал сестрите Белнейски, нито пък е участвал в убийството им, твърди жената. А и защо му е да се крие в затвора за дребно престъпление, като знае, че ДНК-то му е в полицията, недоумява жената. И отново изброява фактите от разпространената в региона версия за убийството на момичетата - уликите са били заличени от местопрестъплението, а и всички, които дават следа към друг извършител на чудовищното убийство, са мъртви.
Странните смърти
Овчарят, намерил размазаните тела на момичетата в безлюдната местност Грамадите край Брацигово, е първият, който умира от естествена смърт. Вторият е ски инструкторът Димитър Юруков, видял момичетата ден преди смъртта им на ски пистата в курорта Св. Константин над Пещера, където е и мотелът на бившият заместник-министър на транспорта Георги Петърнейчев. Синът му Атанас е основният герой в друга от версиите. Юруков, който първи огласи хипотезата Петърнейчев, умира от тромб в сърцето, въпреки че според негови близки е бил здрав като канара. От проблем със сърцето умира още една - също може би ключова фигура в разследването на сестри Белнейски - частният следовател Енчо Генчев. Той е бил нает от родителите на Росица и Христина, за да открие истината за смъртта им. Генчев, който също, макар и с недомлъвки, говорел за различна от официално тиражираната версия, издъхнал малко преди да предаде папката с разследването си на Фани и Стоимен. Четвъртият загинал е професор Стойчо Раданов, обявил, че при първоначалната тройна съдебномедицинска експертиза, водена от доцент Мария Грозева, са допуснати ключови грешки. Малко преди да бъде намерен обесен през 2008 г. на детска площадка пред блока си, проф. Раданов хвърли бомбата, че момичетата първо са били блъснати от кола с високо окачване (джип), а след това с труповете им е инсценирано изнасилване. Впоследствие разследващите смъртта на Раданов установиха, че бащата на Съдебната медицина у нас е посегнал сам на живота си.
В Пазарджик са убедени, че вуйчото на Лазар Колев - Паун Лазаров, разполагал с достатъчно финансови ресурси, за да укрие племенника си в чужбина, ако е имало и най-малкото съмнение, че Малкия Гангстер е свързан с убийството на Белнейски. Коментарите по разкритията около случая Белнейски се разгарят допълнително и от слуха, че Атанас Петърнейчев отдавна е в Швейцария. Така че съдбата на ДНК-експертизата ще е от огромно значение за разгадаването на този трагичен казус...

Facebook logo
Бъдете с нас и във