Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Добра новина за Цонев, Сантиров, Попов

Делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, екссекретаря на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров продължава да се развива по правилата на родното правораздаване. Три дни преди първото заседание по него след съдебната ваканция то беше отсрочено близо с месец - от 7 октомври за 4 ноември. Причината - специалистът от БАН, на когото беше възложена съдебно-техническата експертиза на приложените СРС-та, е в командировка. Така половин година след като експертизата му беше възложена, тя е готова, но пък той не може да се яви в съдебната зала, за да бъде разпитан.


Въпросната експертиза беше превърната в спорен казус, тъй като записите, направени от основния свидетел, следователя Петьо Петров отразяват уговарянето и предаването на подкупа от 20 000 евро. Парите били осигурени от Цонев и дадени на Петров, за да забатачи делото срещу длъжностни лица от Министерството на отбраната за злоупотреби при изграждането на армейската комуникационна система Странджа-2. Още миналата година защитата на обвиняемите твърдеше, че прилагането на СРС е незаконно. След изслушването на записите пък адвокатите заявиха, че на места има несъответствия между звук и картина, както и между записите и протоколите от тях. Това ги карало да подозират, че записите са манипулирани в полза на обвинението.


Възлагането на експертизата стана с такава мъка, че липсата на експерта е леснообяснима . Преди да даде записите на БАН, председателят на съдебния състав Иван Коев дълго не можеше да открие независими вещи лица, които да поемат задачата. Той не скри причините за това - експертите отказвали заради притеснения от евентуален натиск и уволнения от структурите, в които работят. При предаването на носителите през април пък служителят по сигурността в БАН отказа да ги приеме, ако те не му бъдат предадени от колегата му в Софийския градски съд. Коев обясни тогава, че това не е необходимо, защото материалите са били вече разсекретени. В крайна сметка записите постъпиха за анализ в академията цяла година след ареста на Цонев, Сантиров и Попов. И едва след като въпросният служител бе глобен със 100 лв. и заплашен с нова глоба от 2000 лв., ако откаже пак да ги получи.


Междувременно Цонев, който при възлагането на поръчката се оплаквал, че е затънал в дела, беше оправдан на първа инстанция по три от тях - за сключване на четири неизгодни сделки през 1999 г., когато е ръководел дирекция Управление на доставките в Министерството на отбраната за неизгодно закупуване на поточна линия за хангари и за неправомерно увеличаване на капитала на дружеството Терем. Заради изцепката на заместник градския прокурор Роман Василев, който го нарече при ареста абсолютен престъпник и го накара да падне на колене, бившият военен министър заведе дело срещу България в Съда по правата на човека в Страсбург.


Каква са я свършили академиците от БАН може да се предполага от поверените им досега изследвания на записи по друг скандален случай - телефонните разговори между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, шефа на митниците Ваньо Танов и бившия му заместник Антони Странджев. Тогава експертите от академията стигнаха до заключението, че записите са манипулирани, но въз основа на направените от тях анализи не може да се стигне до заключение дали разговорите са автентични, или по тях има промени.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във