Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Добре охранявани държавни мъже

Оказва се, че доскорошният вицепремиер и вътрешен министър Цветанов остава редом, рамо до рамо до бившия си ментор и премиер Бойко Борисов и в списъка на пазените много важни личности. Даже го води по брой отправени заплахи. От години се тиражира информацията, че зъб на бившия главен секретар на МВР и бивш премиер Бойко Борисов има известният сръбски наркобос Сретен Йосич. Като легенда вече се разказва историята, че Йосич поръчал убийството на Борисов заради ареста си на 20 юни 2002 г. в София. Скоро след това той е екстрадиран по искане на Холандия за доизлежаване на стара присъда. Като доказателство за поръчката се споменава името на албанеца от хърватски произход Фарид Топчагич, заловен на 23 март 2003 г. на ГКПП Калотина с два гранатомета. След като е осъден на три години условно през февруари 2004 г., килърът на Борисов Топчагич бе освободен и необезпокояван напуска страната.


Историята с Йосич и Топчагич обаче има и друг прочит. Ключ към него например е въпросът защо до ареста си на 20 юни Йосич живее цели четири години необезпокоявано с жена си и четирите си деца в кооперация на бул. Христо Ботев, в непосредствена близост до Столична дирекция на МВР? Обяснението, че когато влизал в България, използвал някой от 30-те си фалшиви паспорти, та по тази причина никой не го е разпознал, е повече от смешно.


Има и нещо друго. Сърбинът е изпечен в престъпния занаят дотолкова, че е известен в Европа и в целия свят. Школовката си придобива в безкрайното си бягане от законите и службите, чиято работа в крайна сметка е да го преследват и заловят. Престъпник като Йосич прекрасно знае какви са правилата на тази игра. В този смисъл е странно защо изпечен мафиот изведнъж ще си набележи Борисов за мишена №1 само защото главният секретар на МВР е заповядал на подчинените си да си свършат работата и да заловят сърбина.


Очевидно зад широко популяризираната версия за поръчителят Йосич и мишената Бойко Борисов се крие нещо друго. Това изглежда и до ден днешен прави бившия премиер един от най-добре охраняваните държавници у нас. Въпреки че според неприетия все още закон за НСО (а и по досегашните правила) това ще е задача за държавните охранители още една година, ако, разбира се, Борисов не се върне във властта.


Бившият МВР шеф Цветанов обаче няма притесненията на Борисов. Персоната му, изглежда, привлича пишман килъри с психични проблеми. Такъв например бе 60-годишният Мариян Мирчев, който изправи на нокти гардовете му от НСО през септември миналата година. Тогава Мирчев извади газов пистолет и бутна метална кофа за боклук пред кортежа на вицепремиера на ул. Гурко, когато Цветанов излизал от сградата на МВР. Не знам дали е било насочено срещу мен, но не се притесних, коментира инцидента с оръжието Цветанов. Изглежда обаче, се е притеснил, защото няколко дни по-късно на церемония за награждаване на деца олимпийци той се яви с цели петима бодигардове.


Обяснението за 20-те заплахи срещу бившия МВР-шеф и настоящ шеф на предизборния щаб на ГЕРБ среща отпор сред практикуващите психиатри и в юридическите среди. Още повече че осигуряващата опазването му НСО все още работи без устройствен закон, така както е действала вече 20 години. Мнозинството беше на път да приеме проектозакона, който бе част от нормативните актове за сектор Сигурност, но не успя. Проектът бе приет на първо четене, а в началото на март парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред го разгледа на закрито заседание за второто му четене. Тогава шефът на НСО ген. Тодор Коджейков, който навремето отговаряше за личната охрана на Борисов, одобрително прие направените промени в закона. И как да не ги одобри, след като документът предвижда запазване на военния статут на служителите на НСО, като основание за това е особеният характер на дейностите, свързан с изпълнение на държавната служба. Държавните гардове нямат полицейски правомощия, обаче ще могат да ползват и помощни средства като белезници и други, да задържат лица, които не са изпълнили разпореждания или са попречили на изпълнение на задълженията им.


Любовта между НСО и бившия кабинет, изглежда, беше взаимна, ако съдим по последните решения на правителството в оставка. На заседанието си на 1 март кабинетът отне от Министерство на отбраната имоти в Софийско и Пловдивско и ги предаде за управление на НСО. Става въпрос за самолетни писти и летищни съоръжения в землището на Нови Искър, село Мировяне и село Доброславци.


Топлите отношения бяха подплатени и финансово. В сравнение с бюджета на НСО от 2012 г. сегашният бележи ръст с 12.8 на сто - от 30.9 млн. лв. през миналата на 34.3 млн. лв. за настоящата година. От тях 3.65 млн. лв ще отидат за нови автомобили. Прави впечатление основният критерий при подбора на нови коли. Той е един - изключителна сигурност. Президентът Росен Плевнелиев например се вози в Mercedes S 600 Guard с мощност 517 к. с., чийто клас на брониране е В7 на купето и В6 на тавана и издържат на обстрел от автомат Калашников и осколки от взривена наблизо граната. Същата кола ползва и Бойко Борисов.


Въпросът колко струва охраната на един политик при тези условия, ще остане тайна, тъй като от НСО се позовават на Закона за защита на класифицираната информация. През 2010 г. отцепилият се от ДПС Осман Октай спомена, че за охраната на Ахмед Доган годишно НСО харчи над 2 млн. лева. Доган е най-пазеният политик в годините на прехода, като службата му отделя специално внимание от девет години насам. След инцидента по време на Осмия национален конгрес на партията информацията бе потвърдена и от бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Димо Гяуров. Той заяви, че за сигурността на Ахмед Доган НСО отделя годишно 2.5 млн. лева.


nbsp;


nbsp;


Националните съкровища


Определението принадлежи на лидера на ДСБ Иван Костов. През ноември 2010 г. той запита премиера Борисов защо бившият министър-председател Сергей Станишев, лидерът на ДПС Ахмед Доган и бившият вътрешен министър Румен Петков ги пазят като национални съкровища. Борисов отговори, че НСО охранява Станишев, Доган и Петков заради сигнали и висока степен на застрашеност. Станишев бе охраняван тогава в качеството му на бивш министър-председател, но и заради сигнал от 2008 година. Сигналът за Доган бил от януари 2006 година. Решението Петков да бъде пазен от гардовете на НСО пък е взето през януари 2010 г., като сигналът за него е от ноември 2009 година. И в момента Петков се вози с кола на НСО и ползва държавна охрана. Бившият МВР-шеф ползва два автомобила на службата - Мерцедес и БМВ. За разлика от премиера Бойко Борисов, който често сам шофира служебните коли, Петков ползва шофьор на НСО.В периода 2011-2012 г. извън списъка по закон гардовете на НСО са охранявали общо 12 лица, от които четирима депутати. Охрана е ползвал и лидерът на РЗС Яне Янев, лидерът на ДПС Ахмед Доган, конституционен съдия и един министър. Според правилника на НСО право на охрана имат президентът, председателят на Народното събрание, министър-председателят и вицепрезидентът. Право на охрана и специализиран транспорт имат и председателите на Конституционния, Върховния касационен и Върховния административен съд, а така също и главният прокурор и омбудсманът. Депутат може да има охрана и да ползва автомобили на службата само когато има заплаха за сигурността му. Решение за това взима комисия, в която влизат шефът на НСО ген. Тодор Коджейков, главният секретар на МВР Калин Георгиев и шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров. Тримата вземат решенията за това да бъде ли охранявано едно лице, или не на базата на оперативна информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във