Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОБРОТО ДЕТЕ КУШЛЕВ СЕ ПОСТАРА ЗА ДЯДО МРАЗ

Везните на благоевградската Темида бяха наклонени в полза на правораздаването, след като в самия край на годината съдийката от Окръжния съд Катя Бельова приключи с резултат 1:0 за добрите първото дело в Пиринско по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.
Подчинените на професор Кушлев с право могат да се радват на един от редките си иначе успехи в борбата с престъпността, която водят доста упорито, но често без изгледи за успех в обозримото бъдеще. В края на 2008 г. обаче в чест на дядо Коледа като добро дете комисията Кушлев стори няколко добри дела.
Първият осъден в този край на родината се оказа небезизвестният благоевградски ром Мартин Филипов, по популярен с прякорът си Марто Дебелия. Двадесет и девет годишният жител на студентския град, когото всички наричат
Министърът на любовта
преди празниците се раздели окончателно с мерцедеса си и с 131 565.75 лева, конфискувани от съда в полза на държавата след процес, продължил три месеца.
Според постановлението на съдия Бельова, на името на сводника Марто Дебелия и на съпругата му Марияна се водят само луксозен Мерцедес, който от две години хваща ръжда в двора на РПУ - Благоевград, и 67 268.5 евро, равняващи се по курса на БНБ на 131 565.75 лв.
Сумата е засечена от комисията Кушлев в две банкови сметки на Филипови. Разследването показало, че парите са натрупани чрез банкови преводи от Франция и Италия. Преводите са правени в периода от 1997 до 2007 г., през който Марияна и Мартин Филипови не са работили и един ден, а декларираните им доходи са нулеви.
В мотивите на решението на съдия Бельова се казва, че в хода на съдебното следствие не е доказан легалният произход на парите. За същия период от време разходите на сем. Филипови многократно са надхвърлили приходите им.
По време на следствието икономическата експертиза е установила по безспорен начин, че само за покупката на Мерцедес S-класа с регистрационен № СА 1212 ВВ, оценен на 55 700 лв., и за многобройните пътувания до страната на любовта Франция сводникът е изхарчил 2088 средни (за България) месечни заплати. Изчислено по друг начин, това прави по 7000 лв. месечно за десетгодишния период, в който Дебелия не е работил.
През същото време той е издържал семейството си, пълнил е резервоарите на двете си луксозни коли Мерцедес и БМВ, все последни модели, построил е луксозна четириетажна къща с розови тераси в циганската махала (която се води на името на родителите му), та е успял да отдели настрани и над 130 000 лева.
По време на процеса, който продължи по-малко от три месеца, Мартин Филипов беше във Франция, за където
благоевградският сводник отпътува в началото на пролетта с раирани дрешки
Тамошното правосъдие го изиска чрез две европейски заповеди за арест, за да му връчи обвинение в сводничество и за умишлено склоняване към проституция.
Въпреки че по закон Дебелия е информиран за започналото срещу него дело за конфискация, той не изпрати адвокат да защитава интересите му в съда.
При това положение е малко вероятно и да оспорва определението на окръжен съд. Това означава, че до един месец то влиза в сила и държавата трябва да предприеме финалната стъпка - да продаде мерцедеса и да опразни банковите му сметки.
Делото срещу Филипов и първият успех на комисията Кушлев в Пиринско станаха възможни благодарение на Кюстендилския окръжен съд, който на 06.10.2002 г. осъди Дебелия по чл.244, ал.1, пр.1 от НК - за прокарване в обращение на подправени парични знаци. Въпреки че тогава Дебелия се размина само с глоба, с присъдата си местните магистрати осигуриха на комисията задължителното условие ответникът им по делото да е съден по Наказателния кодекс, уточни съдия Бельова.
Производството за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е образувано през месец юни 2007 година.
Последвалите проверки установили, че срещу Мартин Филипов (по различни текстове от НК) са регистрирани 22 броя заявителски материала (за кражби, измами, отвличане, заплахи, хулиганство и др.), той има шест влезли в сила присъди (за периода 2004 - 2006-а) и досъдебни производства.
Старанието на комисията Кушлев да се докара пред дядо Коледа бе показано и по друг начин
тя взе на прицел Таня Върбанова, вдовицата на прочутия Васил Горчев-Кьоравия
Три години след показния разстрел на тукашния бос на ВИС-2 пред хотел Ален мак (20 януари 2005 г.) най-сетне инспекторите заведоха дело за конфискация на имотите му, придобити от престъпна дейност. Те възлизат на стойност 687 614 лева.
Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата, който е внесен от благоевградската териториална дирекция в Окръжен съд-Бургас, е насочен срещу наследниците на Кьоравия - вдовицата Таня Върбанова и непълнолетната му дъщеря Йоана.
Инспекторите искат да сложат ръка върху къщата на морето в Св. Влас, върху лек автомобил Мерцедес и върху дяловете, притежавани от Таня Върбанова във фирма Орбита Рила-2000 ООД, за 118 000 лева. Дружеството е собственик на хотел в Рила.
Наред с това ловците на престъпни имоти са посочили за конфискация 34 650 лв. от банкови сметки, сумата от 37 500 евро, която след убийството му бе иззета от сейфа на Кьоравия, в апартамента му в хотел Ален мак, както и 258 000 лв., реализирани от продажбата на недвижими имоти.
Припомняме, че в началото на годината Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, наложи запори на собствености на Кьоравия, като изтъкна, че приживе е извършвал лихварска дейност. Въпреки че е под възбрана, мерцедесът му е спрян от движение и се ползва от вдовицата. Тя обаче няма право да са разпорежда с него, уточни директорът на териториалната дирекция в Благоевград Димитър Пешев.
Както Параграф 22 вече писа, на 2 декември 2008 г. Таня Върбанова бе осъдена на две години и половина условно и на глоба от 5000 лв. заради неплатени данъци в размер на 42 546 лева. Присъдата постанови състав на Окръжен съд-Благоевград. Разследването за данъчното престъпление бе предприето след сигнал на комисията Кушлев. П22

(каре)
Прибират 2.5 млн. лв. от бившата първа митничарка

Бившата шефка на митниците Елка Владова е на път да стане бедна и безимотна гражданка. След като беше осъдена на година и половина условно за точене на ДДС, сега комисията Кушлев иска да й отнеме 2.5 млн. лв., натрупани от престъпна дейност.
Искът за обезпечение бе внесен в края на октомври 2008 г. и е за 2 356 000 лева.
Освен парите комисията се е прицелила и в няколко луксозни имота на Елка Владова. Става въпрос за апартамент от 178 кв. м на ул. Дунав в столицата, както и за три магазина на Джеймс Баучър.
Освен имотите са запорирани още 15 банкови сметки на бившата митническа шефка в банки из цялата страна. Запор е наложен и върху 188 000 щ. долара, собственост на осъдената митничарка. Тя ще се лиши и от луксозния си мерцедес.
Малко преди това, в средата на месец октомври, Русенският окръжен съд я осъди на една година условно заради опита на Владова да си спести плащането на 9800 лв. ДДС и за използването на счетоводни документи с невярно съдържание.
Горещо моля съда да ме оправдае, апелира в съдебната зала бившата първа дама на митниците в България Елка Владова.
Освен едногодишната условна присъда с тригодишен изпитателен срок Владова ще трябва да плати и 1000 лева глоба, както и всички разноски по делото. Съдебното следствие срещу нея и приятеля й Димитър Попов започна през август 2006 година. Двама бяха обвинени в опит да избегнат плащане на ДДС в качеството им на управители на приватизираната фирма ЗИТА ООД преди пет години.
Прокуратурата поиска съд и за софиянеца Димитър Попов, който наследи Владова на шефския пост в ЗИТА през 2002 година.
Обвинението срещу него е, че е укривал данък в особено големи размери - 526 798 лева.
Той също бе признат за виновен и наказан с четири години затвор при първоначален общ режим и 7500 лв. глоба в полза на държавата. Присъдите не са окончателни и ще бъдат обжалвани пред Великотърновския апелативен съд, обявиха адвокатите на двамата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във