Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Доброволците напират към парламента

Един много популярен телевизионен синоптик изрече горчива истина: Природата си знае работата - праща бедствия там, където могат да се справят. Това бе казано по повод вилнееща на хиляди километри от нас природна стихия - думите му бяха изречени във връзка с урагана Санди , който заради нанесените щети в Ню Йорк върна спомени за разрушенията по време на Втората световна война. Но прозвучаха някак тъжно от нашенска гледна точка.


Защото по същото време 12-часов непрекъснат дъжд у нас извика отново страховете от природните стихии, каквато беше и тази, която отнесе къщи и жители на хасковското село Бисер в началото на годината. Много селища останаха без електричество, в Националния оперативен център Пожарна безопасност и защита на населението бяха подадени 116 сигнала заради метеорологичните условия. От тях 93 са били за аварийно-спасителни дейности - 23 в Софийска област, Бургаска област - 18 сигнала, Благоевград - 10 сигнала, и Смолян - шест сигнала. Отделно в Столичната общината на тел.112 постъпиха 53 сигнала за наводнения в районите Красно село, Триадица, Витоша и Красна поляна. Поморие и Бургас потънаха, системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово. В Златоград дъждовете достигнаха 107 л на квадратен метър, в Смолян 76 л на квадратен метър, в Широка лъка - 86 л, в района на Рожен - 97 литра. Измерванията на метеорологичната станция показаха, че дъждът е изсипал 118 л на квадратен метър в родопското село Манастир. Обявен бе червен код в Кърджали, оранжев в областите Благоевград, Смолян, Хасково, Шумен, Разград, Силистра и Добрич . Община Неделино обяви бедствено положение заради пороя от над 110 л на квадратен метър, активизирани над 30 свлачища в града и селата.


На фона на природните стихии добрата новина е, че най-сетне държавата призна своето безсилие да се справи с природните стихии и обърна поглед с надежда към доброволците. В последните дни на октомври кабинетът предложи на Народното събрание законопроект за доброволчеството. Той би трябвало да регулира деликатните отношения между държавата и доброволеца, тъй като тази дейност е извън неговите трудови и служебни правоотношения. Законопроектът предвижда доброволецът да сключва договор за полагане на труд или предоставяне на услуги, но без да получава възнаграждение. Държавата ще му възстановява единствено разходи, които са били предварително уговорени във връзка с дейността. От своя страна той ще има право на подходящо обучение или професионална квалификация, свързани с извършването на доброволческата дейност, както и на застраховка срещу злополука за сметка на доброволческите организации.


Според проекта доброволческите организации и формирования ще водят регистър на доброволците. Такъв съществува и в момента, като в него са записани общо 2260 доброволци, обединени в 150 местни формирования с уникални кодове. Любопитен детайл от законопроекта е, че наред с българските доброволци се предвижда и граждани на държави от Европейския съюз или трети страни да стават доброволци у нас. Такива могат да бъдат и непълнолетни лица, но само с писмено съгласие на законния си представител и под зоркия поглед на квалифициран пълнолетен ръководител.


Всеки, който има желание да помага в спасителни операции, може да се регистрира краткосрочно (до 30 дни в рамките на една календарна година) и дългосрочно (за период, по-голям от месец). Държавата ще подпомага и насърчава доброволческите дейности чрез финансови, икономически и други облекчения и стимули, определени в съответните закони. Задълженията й са описани в наредба за доброволните формирования. Според документа държавата предоставя на общините за всеки доброволец 31 лв. за обучение, 50 лв. за застраховка и 400 лв. за облекло за две години. Основният ангажимент за организирането на формированията според наредбата ще бъде поет от общините, обучението и методическата помощ ще бъде дело на Главна дирекция Противопожарна безопасност и защита на населението.


Държавният бюджет за 2013 г. вече е предвидил около 1.2 млн. лв. за старта на доброволческата дейност. След земетресението от 22 май в Перник вътрешният министър Цветан Цветанов и председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на община Пазарджик Тодор Попов подписаха програма за взаимодействие за 2012-2013 г., в която доброволните формирования и служителите на МВР ще извършват съвместни действия за разработване и прилагане на мерки за работа с рискови групи - евентуални жертви на битовата престъпност, превенция на престъпността, свързана с деца и младежи, и опазване на селскостопанското имущество.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във