Параграф22 Daily

§22 Анализи

Добрутро по случая "Полфрийман"!

Адвокатът на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман, поиска от прокуратурата това, което би поискал всеки адвокат на негово място след появата на анонимното видео с кадри, коментар и въпроси по криминалния казус - Върховният касационен съд да бъде сезиран с искане за възобновяване на делото. Не  частното - за условното предсрочно освобождаване, което е във вихъра на скандала, а онова основното, с което въз основа на разследването и съдебното следствие се е стигнало до налагане на влязлата в сила 20-годишна присъда. Но първо някои уговорки. 

Видеото може да е манипулирано, което никой засега не твърди.Но е достатъчно дълго и ясно, за да бъде обект на видеотехническа експертиза с модерни срадства. Появи се дори контравидео, в което кадрите не се оспорват, само хронологичният коментар е различен. Нещо повече - адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов твърди, че материалът е приложен по делото за убийство, както би трябвало и да бъде. Само че тогава той не бил негов защитник, а му разказали как съдът се запознал с видеото - ключовото доказателство било пуснато един-единствен път на... лаптоп. Видеотехническа експертиза е направена, но в заключението си вещото лице изобщо не коментирало сблъсъка на групата българи с Полфрийман. 

Записът, озаглавен "Истината за Джок Полфрийман", беше качен в интернет платформата Youtube в късните часове във вторник от анонимен профил с твърдението, че кадрите са от кориците на делото срещу Полфрийман. Не се съмняваме, че Българският хелзинкски комитет има пръст в тази работа, нито пък че му плащат грантово и целево за правозащитната дейност. Не коментираме и действията на апелативния състав начело с Калин Калпакчиев, който пусна осъдения предсрочно. Кариерният възход на този човек до Висшия съдебен съвет беше подпечатан със знаменитото му оправдателно решение по делото САПАРД, чиито мотиви написа скорострелно за броени дни, след като колежката му от Съюза на съдиите Мирослава Тодорова не успяваше да направи това с години.

Нямаме, разбира се, и доверие на Висшия съдебен съвет, чийто баланс между правото и справедливостта поначало е "според зависи", но все в услуга на статуквото. Щом съдебна кадровичка си позволи да изригне публично срещу "убиеца", докато живее с адвоката на жертвата, забравете за баланса. Просто вижте видеото и гледайте кашата, в която се оплетоха "компетентните" власти и институции. Ако и половината от изнесената информация е вярна, делото трябва да бъде възобновено и да бъдат повдигнати обвинения срещу разследващи, прокурори, съдии и натискалите ги отгоре за манипулиране на доказателствата и опорочаване на процеса лица. 

Няма да стане, нали? Скелетите в гардероба на системата са прекалено много и всеки магистрат живее с някого. Пък и истината никога не е една, нищо че законът повелява да бъде обективно разкрита. 

 

 


 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във