Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОГАНГЕЙТ

Съдебният сезон започна по атрактивен начин - с първото дело срещу Ахмед Доган. Това стана в четвъртък (2 септември ), когато Върховният административен съд (ВАС) даде ход на процеса за установяване на конфликт на интереси на лидера на ДПС. То продължи само половин час и бе отложено за събиране на доказателства.
Според доклада на парламентарната антикорупционна комисия в качеството му на депутат Доган не е декларирал получени 1.5 млн. лв. като консултант на хидроенергийни проекти и е бил в икономическа зависимост, която е следвало да декларира. Според документа лидерът на ДПС е нарушил закона, защото не е обявил, че е сключил четири договора с Минстрой холдинг - за Цанков камък, за Доспат, за каскадата Горна Арда и за язовир Тунджа. Новият ротационен председател на етичната комисия Валентин Николов уточни, че всъщност става дума за хонорар от 1 млн. евро, което е над 1.900 млн.. лева. През 2008 г. са му платени авансово 480 000 лв., но Законът за конфликт на интереси влиза в сила едва от 2009 г., когато е взел останалите 1.5 млн лева.
Тричленният състав на ВАС с председател Марина Михайлова постанови да бъдат събрани допълнителни доказателства за изясняване на обстоятелствата по делото. Министерският съвет бе задължен да представи документи кой е взел решението за строителството и финансирането на четирите проекта, има ли предвидени и изплатени държавни средства, в какъв размер са, обезпечено ли е финансиране от еврофондовете, предоставени на българската държава.
НЕК трябва да предостави договорите за финансиране на обектите и документи дали то е станало със заем за строителството на АЕЦ Белене, както и кой е получил този заем. След заседанието адвокат Елеонора Николова, бивш депутат, а сега експерт към парламентарната комисия, обясни, че част от въпросния заем за АЕЦ Белене на стойност близо 200 млн. лв. е пренасочен за финансиране на Цанков камък. Според нея договорите, по които Доган е получавал парите, са фиктивни и получавайки парите Доган е изпаднал в икономическа зависимост от Минстрой холдинг, а срещу това е осигурена политическа протекция.
Съдът задължи също Института по минно дело да предостави докладите за свършената работа, предвидени в изброените договори. Самият Ахмед Доган трябва да предостави докладите за извършената от него работа по четирите договора, както и да отговори на въпроса каква е професионалната му квалификация в областите, по които са сключени консултантските му договори - минно дело и хидрология. Преди него свидетелствува деканът на Хидротехническия факултет в УАСГ доц. Стефан Модев, който заяви, че Доган не фигурира при тях с никакъв документ. Той не е бил студент, не е бил специализант при нас, известно време е било хоноруван асистент, доколкото разбрах, в общополитическата катедра, но това е било в миналото и за малко време, заяви Модев.
Комисията за установяване на конфликт на интереси пък трябва да представи протокол от заседанието, на което е приет докладът Доган. Всички страни са задължени да реагират на поръченията на съда в седемдневен срок от получаване на съобщението. Както и се очакваше, мандатоносителят на тройната коалиция не се яви в залата. Той не идва на работа, вие искате да дойде в съда, коментира депутатът от синята коалиция Димо Гяуров. Доган бе представляван от адвокат Румен Еленски, който е и член на ЦИК. Той поиска от съда докладът на комисията да бъде върнат за комплектоване на доказателствата, тъй като според него е писан по предположения и е политически. Представители на комисията пък опонираха, че не са разследващ орган...
След заседанието адвокатът на Доган посочи, че няма конфликт на интереси. Той добави, че комисията трябва да доказва, че Доган няма необходимата квалификация, за да бъде консултант по тези договори. Еленски уточни, че няма представа дали лидерът на ДПС има такава компетентност. Това е политически доклад, в него няма юридически аргументи, категоричен бе Еленски, който изтъкна, че се прави опит Върховният административен съд да свърши работата на комисията.
Ако съдът прецени, че има конфликт на интереси, той може да наложи глоба до 3000 лв. на лидера на ДПС, а също да постанови конфискация на хонорара в полза на държавата. Решението няма да е окончателно, то може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във